Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς παραμένει μπλοκαρισμένη η διώρυγα του Σουέζ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς παραμένει μπλοκαρισμένη η διώρυγα του Σουέζ
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 60,01 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 2,48% και το μπρεντ στα 63,28 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 2,15%.

Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή το πρωί καθώς παραμένει μπλοκαρισμένη η διώρυγα του Σουέζ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα κανάλια μεταφοράς πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων στον κόσμο. Η κομβική πλωτή δίοδος πλοίων από και προς Ασία και Ευρώπη παραμένει κλειστή εδώ και τέσσερις ημέρες μετά από την προσάραξη του «Ever Given» το οποίο μεταφέρει κοντέινερ αξίας περίπου 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ έχει δημιουργηθεί τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο κατά 2% την Παρασκευή λόγω των αυξανόμενων φόβων ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για την απομάκρυνση του γιγαντιαίου πλοίου, κάτι το οποίο θα συμπίεζε τις προμήθειες.

«Οι φόβοι της στενότητας του εφοδιασμού αυξήθηκαν καθώς το κανάλι του Σουέζ παρέμεινε αποκλεισμένο από το γιγαντιαίο πλοίο, κάτι που αντισταθμίζει τις ανησυχίες για την αδύναμη ζήτηση λόγω των lockdown στην Ευρώπη και την Ασία», δήλωσε ο Satoru Yoshida της Rakuten Securities.

Από τα 39,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου αργού το 2020, 1,74 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα διήλθαν από το κανάλι του Σουέζ, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων Kpler. Επιπλέον, 1,54 εκατομμύρια βαρέλια προϊόντων διύλισης, όπως η βενζίνη και το ντίζελ, διέρχονται επίσης από το κανάλι, δηλαδή περίπου το 9% του παγκόσμιου εμπορίου θαλάσσιων προϊόντων, δήλωσε ο Kpler.

Οι προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του πιθανότατα θα διατηρήσουν τη χαμηλότερη παραγωγή τους υποστήριξαν επίσης τις τιμές, δήλωσε ο Yasushi Osada από την Nissan Securities.

Παράλληλα, οι χώρες στην Ευρώπη ανανεώνουν τους περιορισμούς για να περιορίσουν τη διάδοση του COVID-19, κάτι το οποίο πιθανότατα θα μειώσει τη ζήτηση καυσίμων στην περιοχή. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε κρούσματα από τον Ιανουάριο.

Σε περιοχές της δυτικής Ινδίας, οι αρχές διέταξαν τους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους, καθώς οι νέες μολύνσεις έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Την Παρασκευή το πρωί (10:16 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 60,01 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 2,48% και το μπρεντ στα 63,28 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 2,15%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider