Ξεπέρασε τα 70 δολάρια το πετρέλαιο ύστερα από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπέρασε τα 70 δολάρια το πετρέλαιο ύστερα από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Ξεπέρασε τα 70 δολάρια το πετρέλαιο ύστερα από τις επιθέσεις με drones κατά δεξαμενών πετρελαίου στο λιμάνι Ras Tanura της Σαουδικής Αραβίας το βράδυ της Κυριακής ενώ ένας βαλλιστικός πύραυλος στόχευσε εγκαταστάσεις του ενεργειακού κολοσσού Aramco.

Σύμφωνα με το Ριάντ, οι αντάρτες Χούθι, που πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης της Υεμένης η οποία υποστηρίζεται από το 2015 από τον συνασπισμό, εντείνουν τα πυρά κατά του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Η αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή και η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ για διατήρηση του πλαφόν στην παραγωγή ωθούν ανοδικά το πετρέλαιο και σύμφωνα με τους αναλυτές το ράλι θα μπορούσε να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα.

«Θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω ανοδική πορεία στην αγορά βραχυπρόθεσμα, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν στην τιμολόγηση ένα είδος ασφαλίστρου κινδύνου, καθώς οι επιθέσεις είναι όλο και συχνότερες», ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε μια έκθεση, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση αυτό το μήνα.

Η Helima Croft της RBC Capital δήλωσε ότι το τελευταίο περιστατικό ανέδειξε το πόσο επισφαλές παραμένει το περιβάλλον στην περιοχή σχεδόν 18 μήνες μετά από τις ιρανικές απεργίες της 14ης Σεπτεμβρίου του 2019 που έβγαλαν προσωρινά εκτός σύνδεσης το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου του βασιλείου.

Παρά την ανοδική τάση στις τιμές του αργού, ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την ανάκαμψη της ζήτησης.

«Η απόφαση να διατηρηθούν οι ποσοστώσεις αμετάβλητες σηματοδοτεί την πρόθεση του ομίλου να μειώσει περαιτέρω τα αποθέματα, χωρίς να ανησυχεί για υπερβολική ενίσχυση της αγοράς», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.

Τη Δευτέρα το πρωί (09:21 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 67,08 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,50% και το μπρεντ στα 70,47 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,60%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider