Πετρέλαιο: Δεν βρίσκουν... πάτο στο βαρέλι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Δεν βρίσκουν... πάτο στο βαρέλι

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι επενδυτές για το πετρέλαιο καθώς οι τιμές φλέρταραν με τα 40 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

«Οι επενδυτές προσπαθούν να βρουν τον πάτο και…καίγονται», δήλωσε στο Bloomberg ο Michael Lynch, πρόεδρος του ιδρύματος Strategic Energy & Economic Research.

Οι short θέσεις στο αργό του West Texas αυξήθηκαν κατά 21% την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής διαπραγμάτευσης futures εμπορευμάτων, ενώ οι καθαρές long θέσεις μειώθηκαν κατά 16%.

Τα αποθέματα πετρελαίου στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν φτάσει το επίπεδο ρεκόρ των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων βαρελιών λόγω της μαζικής προσφοράς τόσο από χώρες του OPEC όσο και από άλλους παραγωγούς, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). «Επικρατεί ανησυχία στην αγορά για την υπερπροσφορά πετρελαίου και η έκθεση της ΙΕΑ εντείνει αυτή την ανησυχία», πρόσθεσε ο Lynch.

H παγκόσμια παραγωγή

Τα αποθέματα αυξήθηκαν λόγω της αυξημένης παγκόσμιας παραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του OPEC τα αποθέματα αμερικανικού αργού αυξήθηκαν στα 487 εκατομμύρια βαρέλια στις 6 Νοεμβρίου φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο αυτής της εποχής από το 1930.

«Πιστεύουμε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι αδύναμοι για το πετρέλαιο», δήλωσε η Sarah Emerson, γενική διευθύντρια της συμβουλευτικής εταιρείας ESAI Energy Inc. «Η αγορά στρέφεται στα αποθέματα. Οι τιμές δεν θα αυξηθούν τον επόμενο χρόνο εκτός άμα υπάρξει κάποια διαταραχή στην αγορά».

Η τιμή του αργού αυξήθηκε οριακά την Δευτέρα, την ίδια ώρα που τα γαλλικά μαχητικά αεροπλάνα έριχναν βόμβες στη Συρία μετά από τις δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή 13 Νοέμβρη. Ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande δεσμεύτηκε να αυξήσει τις δαπάνες ασφαλείας και να κερδίσει τον «πόλεμο εναντίον των ισλαμιστών τρομοκρατών».

Οι αναλυτές πάντως δεν ανησυχούν για τη πορεία του πετρελαίου από την κατάσταση στη Συρία. «Δεν φαίνεται πως οι εξελίξεις αυτές θα έχουν κάποια επίπτωση στη προσφορά πετρελαίου», δήλωσε στο Bloomberg o Tim Evans, αναλυστής της Citi Futures Perspective στη Νέα Υόρκη. «Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε από τώρα τις διαφορές στη Μέση Ανατολή την Πέμπτη και σήμερα, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Βασικό πρόβλημα στην αγορά παραμένει η υπερπροσφορά», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider