Πού «το πάει» η τιμή του πετρελαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού «το πάει» η τιμή του πετρελαίου
Η Rystad Energy θεωρεί ότι τα 40 δολάρια είναι το «νέο φυσιολογικό».

Παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου έφθασε τα 40 δολάρια, οι αναλυτές θεωρούν ότι στο εγγύς μέλλον δεν αναμένεται σημαντική περαιτέρω άνοδος. Αν και δεν λείπουν οι αισιοόδξος προβλέψεις οι οποίες κάνουν λόγο για 45 και 50 δολάρια, οι πιο μετριοπαθείς θεωρούν ότι μια σταθεροποίηση στα 40 δολάρια θα αποτελούσε και πάλι μια θετική εξέλιξη. Αυτό είναι λογικό καθώς οι κίνδυνοι παραμένουν, ο ιός εξακολουθεί να καταγράφει θύματα και η πορείας της ζήτησης θεωρείται ακόμη αμφίβολη.

«Η πειθαρχία στις περικοπές παραγωγής από την πλευρά του ΟΠΕΚ + σε συνδυασμό με τη μαζική μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ από τη μία, καθώς και η ταχεία ανάκαμψη της ζήτησης από την άλλη, έχουν προκαλέσει τη διάβρωση των πλεονασμάτων εφοδιασμού σημαντικά πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν», ανέφερε η Commerzbank σε σχετικό σημείωμα.

Η Rystad Energy θεωρεί ότι τα 40 δολάρια είναι το «νέο φυσιολογικό».

«Περαιτέρω κέρδη στα 45-50 δολάρια δεν θα δικαιολογούνταν σε αυτό το στάδιο παρά τις περικοπές της προσφοράς, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες από την πλευρά της ζήτησης», δήλωσε ο επικεφαλής των αγορών πετρελαίου της Rystad Energy, Bjornar Tonhaugen. «Τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται σε βασικές αγορές σε διεθνές επίπεδο και υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι ο κόσμος βρίσκεται για μια παρατεταμένη περίοδο αντιμετώπισης των συνεπειών του».

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η ανοδική τάση του πετρελαίου θα συνεχιστεί.

«Καθώς προχωράμε τον επόμενο χρόνο, πιστεύουμε ότι η ζήτηση στις μεταφορές θα μπορούσε να ανακάμψει με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι αρχικά αναμενόμασταν και πιστεύουμε επίσης ότι ο ΟΠΕΚ + πιθανότατα θα συγκρατήσει μεγαλύτερους όγκους προσφοράς από ό, τι αναμενόταν πριν από τρεις μήνες», έγραψε η Bank of America Merrill Lynch μια νέα έκθεση.

Οι ελαφρώς ανοδικές προοπτικές (σε σχέση με το πού βρίσκεται το πετρέλαιο σήμερα) βασίζονται σε τρεις παράγοντες: στην ανάκαμψη της ζήτησης, στις βαθιές περικοπές προσφοράς και τον ΟΠΕΚ + και στη διαχείριση της αγοράς. Η Bank of America εκτιμά ότι η αγορά σημείωσε πλεόνασμα προσφοράς της τάξης των 11 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider