Υποχωρεί το πετρέλαιο καθώς εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχωρεί το πετρέλαιο καθώς εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας
Αυξάνονται οι ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Ο εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει πλήξει την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία ασκώντας ταυτόχρονα πιέσεις στο πετρέλαιο το οποίο τη Δευτέρα καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Οι ανησυχίες για την οικονομική επιβράδυνση αυξάνονται εξαιτίας της επιδείνωσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε αργά την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλλει πρόσθετους δασμούς ύψους 5% ή 10% σε συνολικά 5.078 προϊόντα καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου και γεωργικών προϊόντων.

Σε αντίποινα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τις αμερικανικές εταιρείες να εξετάσουν τρόπους να κλείσουν τις επιχειρήσεις στην Κίνα και να παράγουν τα προϊόντα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να διώξει τα σύννεφα στις αγορές πετρελαίου αυτή την εβδομάδα θα είναι εάν και η Κίνα και οι Η.Π.Α. αποφάσιζαν να κάνουν αμοιβαία ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο Τζέφρι Χάλεϊ, αναλυτής της αγοράς στην Oanda. «Δεν βλέπω όμως να συμβαίνει αυτό», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέιμς Πάουελ, δήλωσε σε ετήσιο οικονομικό συμπόσιο ότι η οικονομία των Η.Π.Α. βρίσκεται σε «ευνοϊκή θέση» και η Fed «θα ενεργήσει όπως αρμόζει» για να διατηρήσει την τρέχουσα οικονομική επέκταση σε καλό δρόμο.

Ωστόσο, επιδεινώνοντας την ανησυχία για μια ενδεχόμενη ύφεση, οι αμερικανικές μεταποιητικές βιομηχανίες κατέγραψαν τον πρώτο μήνα συρρίκνωσης σε σχεδόν μια δεκαετία.

Την Δευτέρα το πρωί (10.43) ώρα Ελλάδος, το αργό διαπραγματεύεται στα 54,01 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση κατά 0,30% και το μπρεντ στα 59,25 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση κατά ο,15%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider