Πτωτικά κινούνταν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου καθώς η συνάντηση των μεγάλων πετρελαιοεξαγωγικών κρατών στο Κατάρ κατέληξε χωρίς συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής, θέτοντας εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του OPEC.

Η ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν θεωρήθηκε ο βασικός λόγος για την αποτυχία, η οποία αναβίωσε τις ανησυχίες ότι οι μεγάλοι παραγωγοί θα κλιμακώσουν την μάχη για μερίδιο στην αγορά προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις.

 «Η αξιοπιστία του ΟΠΕΚ να συντονίσει την παραγωγή είναι πολύ χαμηλή τώρα», δήλωσε ο Peter Lee από την BMI Research, μονάδα του οίκου Fitch. «Το θέμα για τους Σαουδάραβες δεν είναι μόνο το πετρέλαιο, είναι εξίσου και η πολιτική στην περιοχή».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ υποχώρησαν σχεδόν 7% σήμερα το πρωί πριν ανακάμψουν στα 40,97 δολάρια το βαρέλι στις 09:47 ώρα Ελλάδας, καταγράφοντας πτώση 2,15% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό κατέγραφαν νωρίτερα πτώση άνω του 5% στα 38,81 δολάρια το βαρέλι.