Τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ φέρεται να συμφωνούν στην ανάγκη μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, όμως δεν έλαβαν καμία απόφαση κατά τη σύνοδό τους την Πέμπτη στη Βιέννη, αναμένοντας την άφιξη της ρωσικής αντιπροσωπίας, την Παρασκευή, προκειμένου να διαβουλευτούν.

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε κατ 'αρχήν να μειώσει την παραγωγή του, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters την Πέμπτη. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ δεν αποφάσισε για το πόσο μεγάλο θα είναι το «ψαλίδι» μέχρι να γίνει η συνάντηση με τη Ρωσία. 

Χωρίς να έχει πολλά να ανακοινώσει, ο ΟΠΕΚ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης.

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου υποχωρούσαν αργά το απόγευμα 1,87 δολάρια το βαρέλι ή 3,54% στα 51,02 δολάρια το βαρέλι.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών έρχεται σε μια εποχή που η αγορά πετρελαίου βρίσκεται κοντά στο ναδίρ από την εποχή της οικονομικής κρίσης του 2008. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει γύρω στο 30% τους τελευταίους δύο μήνες.

Ωστόσο, η άρνηση της Ρωσίας να δεσμευτεί σε μια μείωση της παραγωγής και η αποτυχία του ΟΠΕΚ να σφυρηλατήσει τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας υπογραμμίζουν τις διαιρέσεις εντός της συμμαχίας, παρά το γεγονός ότι γενικά υπάρχει συναίνεση ότι κάποια μορφή δράσης πρέπει να αναληφθεί για την τόνωση της αγοράς.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, σημείωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι το καρτέλ μπορεί να μειώσει την παραγωγή λιγότερο από όσο αναμένει η αγορά.