Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα ενώ συνεχίζεται το μπαράζ αποτελεσμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα ενώ συνεχίζεται το μπαράζ αποτελεσμάτων
Οι επενδυτές συνεχίζουν να αφομοιώνουν μία πληθώρα εταιρικών ανακοινώσεων.

Τελευταία ενημέρωση: 15:45

Μετά από ένα θετικό ξεκίνημα, οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσιάζουν πλέον μεικτή εικόνα στο ταμπλό την Πέμπτη, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να αφομοιώνουν μία πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων και κυρίως του αντίκτυπου που είχαν σ' αυτά οι δασμοί Τραμπ, ενώ μάλιστα βρισκόμαστε μία ανάσα πριν λήξει το deadline της 1η Αυγούστου που έχει θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος για να κλείσουν οι χώρες ευνοϊκότερες συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Stoxx 600 πλέον υποχωρεί 0,11% στις 549.60 μονάδες. Ο Euro Stoxx 50 χάνει 0,69% στις 5.365 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX διολισθαίνει 0,30%, στις 24.200 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,45% στις 7.826 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 βρίσκεται στο +0,32 και στις 9.163 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 0,69% στις 41.340 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 με +0,45% κινείται στις 14.443 μονάδες.

Η «καταιγίδα» ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου συνεχίζεται με αρκετές εταιρείες υψηλού προφίλ να παρουσιάζουν τις επιδόσεις τους. Στο ταμπλό, η μετοχή της Shell ενισχύεται 1%, αφού ο ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε καλύτερα από το αναμενόμενο κέρδη δευτέρου τριμήνου, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι θα διατηρήσει τον ρυθμό του προγράμματος επαναγοράς μετοχών της στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες, το 15ο συνεχόμενο τρίμηνο με τουλάχιστον 3 δισ. δολ, Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 4,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 3,87 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια εκτίμηση που συγκέντρωσε η LSEG.

Η Unilever ανακοίνωσε πωλήσεις για το δεύτερο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,8% στο τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου, έναντι της πρόβλεψης 3,6% σε δημοσκόπηση που συγκέντρωσε η εταιρεία. Η Unilever διατήρησε τις ετήσιες προβλέψεις της για αύξηση πωλήσεων 3% έως 5%. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει κέρδη περίπου 1%.

Η BMW διατήρησε τo guidance η BMW για το σύνολο του 2026 την Πέμπτη, παρά τους δασμούς των ΗΠΑ και τη μείωση 32% στα κέρδη προ φόρων (Earnings Before Taxes - EBT), υποστηρίζοντας ότι η ισχυρή παρουσία της στον κατασκευαστικό κλάδο της Γερμανίας, της δίνει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Η μετοχή υποχωρεί περίπου 0,6%.

Υψηλότερα λειτουργικά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο ανακοίνωσε η Air France KLM, καθώς η ανανεωμένη εμπειρία στις θέσεις business και πρώτης κατηγορίας οδήγησε σε υψηλότερες αποδόσεις. Συγκεκριμένα, έφτασαν τα 736 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, αυξημένα κατά 43% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 641,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο όμιλος διατήρησε τις προβλέψεις του για το σύνολο του έτους. Η μετοχή ενισχύεται άνω του 2%.

H Rolls-Royce αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους όσον αφορά τα λειτουργικά κέρδη και τις ελεύθερες ταμειακές ροές την Πέμπτη, μετά τις βελτιώσεις στους κινητήρες τζετ φαρδιάς ατράκτου που οδήγησαν σε ισχυρά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αύξησε το ανώτατο όριο των προβλέψεων για τα λειτουργικά της κέρδη κατά 300 εκατομμύρια λίρες (400 εκατομμύρια δολάρια) στα 3,2 δισεκατομμύρια λίρες. Η μετοχή ενισχύεται άνω του 10%.

Αντίθετα, βουτιά σχεδόν 11% σημειώνει η μετοχή της AB InBev παρά το γεγονός πως τα κέρδη της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο, αυξήθηκαν πάνω από τις προσδοκίες στο δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη της κατασκευάστριας εταιρείας Budweiser αυξήθηκαν κατά 6,5% στα 5,3 δισ. δολ., ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση 5,7%. Επίσης, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3% στα 15 δισ. δολ. Ωστόσο, η αγορά εστιάζει στο γεγονός ότι οι όγκοι πωλήσεων μειώθηκαν κατά 1,9%, πολύ πάνω από το 0,3% που έβλεπαν οι αναλυτές.

Στα επιχειρηματικά νέα, ένα βήμα πριν την εξαγορά της Ceconomy βρίσκεται η JD.com, ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Richard Liu, αφού υπέβαλε πρόταση εξαγοράς της γερμανικής εταιρείας λιανικής σύμφωνα με την οποία την αποτιμά στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Συγκεκριμένα, η JD.com υπέβαλε προσφορά 4,60 ευρώ σε μετρητά για κάθε μετοχή της Ceconomy. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι υπέγραψαν επενδυτική συμφωνία και σκοπεύουν να συνεργαστούν. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική κίνηση, αφού επιτρέπει σε έναν από τους μεγαλύτερους διαδικτυακούς λιανοπωλητές της Κίνας να επεκταθεί εκτός της εγχώριας αγοράς τους.

Στο πεδίο της οικονομίας, σταθερός παρέμεινε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούλιο και αρκετά κάτω από το επίπεδο στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει το σενάριο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να κρατήσουν ανοιχτή την «πόρτα» για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,9%, στο ίδιο επίπεδο με τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας Insee.

Παραμένοντας στη χώρα, χθες έγινε γνωστό ότι το Παρίσι ασκεί πιέσεις για να εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς ο κλάδος «οίνων και οινοπνευματωδών ποτών», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ. «Αυτό το οποίο επιδιώκουμε πολύ ξεκάθαρα είναι μια εξαίρεση για τον κλάδο των οίνων και των οινοπνευματωδών ποτών, πέραν του τομέα της αεροναυπηγικής», δήλωσε ο Λοράν Σεν Μαρτέν, ύστερα από συνάντηση με εκπροσώπους κλάδων που επηρεάζονται από τη συμφωνία η οποία προβλέπει δασμούς 15% στα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ από την 1η Αυγούστου.

Αποκλιμακώθηκε στο 1,8% ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούλιο, σύμφωνα με την γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα «τρέξει» με ρυθμό 1,9%. Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιούνιο ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 2%, στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 2,7% τον Ιούλιο, αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα. Εν τω μεταξύ, η ένδειξη για τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες υποχώρησε περαιτέρω από 3,3% τον Ιούνιο σε 3,1% τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Διέρρευσαν στοιχεία πελατών της Vodafone Ελλάδος λόγω κυβερνοεπίθεσης στην Βεϊνόγλου

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Ιουνίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Δημογραφικό: Υπό εξαφάνιση οι 20άρηδες και οι 30άρηδες στην Ελλάδα - Πόσο συρρικνώθηκε ο πληθυσμός την τελευταία εικοσαετία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider