Νέα πτώση στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα πτώση στις ευρωαγορές
Οι επενδυτές φαίνεται πως αναζητούν νέους καταλύτες, αφού η άνοδος που προκάλεσε η δυναμική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας έχει εξαντληθεί.

Τελευταία ενημέρωση 13:42

Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωαγορές την Πέμπτη, καθώς επιμένει το αρνητικό κλίμα μετά το τέλος των 4 σερί κερδοφόρων συνεδριάσεων, με τα βλέμματα να στρέφονται στην Κωνσταντινούπολη όπου θα διεξαχθούν οι πρώτες κρίσιμες και άμεσες συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας (απόντων Τραμπ και Πούτιν), με το ρούβλι να χτυπά υψηλό 2 ετών έναντι του δολαρίου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,03% στις 543,68 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 διολισθαίνει 0,59% στις 5.371 μονάδες. Στους υπόλοιπους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,17% στις 23.487 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,06% στις 8.590 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,22% στις 7.819 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες 0,46% στις 40.170 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινείται στο -0,19% στις 13.797 μονάδες.

Στο ταμπλό, πρωταγωνιστές είναι οι γερμανικοί τίτλοι: η Thyssenkrupp παρουσίασε πτώση 5% στις πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο με τον τζίρο της να διαμορφώνεται στα 16,4 δισ. ευρώ και τη μετοχή του γερμανικού βιομηχανικού κολοσσού να κατρακυλά 8%, ηγούμενη των απωλειών στον Stoxx 600. Παρά την άνοδο σε κέρδη και έσοδα το β' τρίμηνο του 2025 η μετοχή της Siemens, δέχεται πιέσεις 3%.

Η γερμανική φαρμακευτική Merck υποβάθμισε το guidance για το σύνολο του 2025 εν μέσω μακροοικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας και αντιξοοτήτων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες με την μετοχή της να βυθίζεται 6%. Eπίσης, το ρεκόρ κερδών και εισροών το 1ο τρίμηνο για την Allianz με ώθηση από Pimco δεν στέκεται αρκετό για να σταματήσει την πτώση του τίτλου της στο -2,6%. Στο ίδιο μήκος κύματος και η βρετανική Aviva που είχε ετήσια αύξηση 9% στα ασφάλιστρα στα 2,9 δισ. στερλίνες λίρες όμως χάνει 2,7%.

Στο μέτωπο των μάκρο, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη παρουσίασε άνοδο 1,2% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση και +1,4% στην ΕΕ. Σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2024 ανέβασε στροφές 0,3% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ. Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ ενώ σε ετήσια βάση, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,8% στην ευρωζώνη και κατά 0,6% στην ΕΕ, διατηρώντας επίσης παρόμοια επίπεδα με το τέλος του 2024 (0,8% και 0,5% αντίστοιχα).

Παράλληλα, με ρυθμό 0,7% αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία το α' τρίμηνο του 2025. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας (ΟΗS) ανέφερε ότι η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου «οφείλεται σε στήριξη +0,7% από τον τομέα των υπηρεσιών, ενώ και η παραγωγή αυξήθηκε επίσης κατά 1,1%. Ωστόσο, ο κατασκευαστικός τομέας δεν ενισχύθηκε». Οι επενδυτές φαίνεται πως αναζητούν νέους καταλύτες, αφού η άνοδος που προκάλεσε η δυναμική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας έχει εξαντληθεί.

«Κόκκινη» η Ασία

Πτωτικά κινήθηκαν και οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να προσαρμόζουν τις θέσεις τους βάσει των τελευταίων εξελίξεων στο εμπορικό μέτωπο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε πτώση 0,90%, ενώ ο Topix έχασε 0,75%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημείωσε απώλειες 0,29%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq διολίσθησε 0,37%. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,42%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε πτώση 0,6%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,21%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider