Συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας: Απών ο Πούτιν, δεν πάει ούτε ο Ζελένσκι, τι ζητούν Μόσχα και Κίεβο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας: Απών ο Πούτιν, δεν πάει ούτε ο Ζελένσκι, τι ζητούν Μόσχα και Κίεβο
Στον αέρα οι ρωσοουκρανικές συνομιλίες - Νέο ηχηρό μήνυμα Τραμπ. Στα άκρα η κόντρα Μόσχας και Κιέβου. Όλες οι εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολη.

Τελευταία ενημέρωση 17.10

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στέλνει ουκρανική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με Ρώσους αντιπροσώπους για ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά δεν θα ταξιδέψει ο ίδιος εκεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος.

«Ο πρόεδρος αποφάσισε ότι η Ουκρανία θα συμμετάσχει στις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη σήμερα», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η ακριβής σύνθεση της ουκρανικής αντιπροσωπείας βρίσκεται «σε διαδικασία» οριστικοποίησης.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ο Ζελένσκι δεν θα πάει στην Κωνσταντινούπολη επειδή η συνάντηση «δεν είναι σε επίπεδο προέδρων», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ξεκαθάρισε πως ούτε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σχεδιάζει προς το παρόν να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη. Ερωτηθείς αν ο Πούτιν θα ταξίδευε στην Κωνσταντινούπολη σε περίπτωση που ταξιδέψει εκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν γνωρίζει ακόμη την πορεία των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας πως η ουκρανική αντιπροσωπεία δεν έχει εμφανιστεί ακόμη.

Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας για τις συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα με ανάρτηση στο Telegram ότι έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και είναι έτοιμος για σοβαρή και επαγγελματική δουλειά. Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΦΥΠΕΞ Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν εξαρτάται άμεσα από την πρόοδο όσον αφορά μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, ανέφεραν ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ειδικός πρεσβευτής του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Ροντιόν Μορόσνικ δήλωσε σήμερα ότι η συζήτηση μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία θα ήταν δυνατή μόνο αφού συμφωνηθεί μια στρατηγική για τη διευθέτηση της σύγκρουσης.

Από την πλευρά του, το Κίεβο εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μια ομάδα στις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη για να δει τι έχει να πει η αντιπροσωπεία της Μόσχας, αλλά και για να διαπιστώσει αν τα μέλη της αντιπροσωπείας είναι εξουσιοδοτημένα να λάβουν αποφάσεις, δήλωσε σήμερα ουκρανική διπλωματική πηγή.

Η πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι αν η ρωσική αντιπροσωπεία είναι πρόθυμη να έχει μια «σοβαρή συζήτηση», η ουκρανική πλευρά θα μπορούσε να συναντήσει την ομάδα.

Αλλά αν η ρωσική αντιπροσωπεία δεν δείξει κανενός είδους σοβαρή προσέγγιση προς τις συνομιλίες, «θα έχουμε το δικαίωμα να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για μια ρωσική παρωδία και όχι για ουσιαστική εργασία για την ειρήνη», δήλωσε η πηγή.

Παρέμβαση Τραμπ: «Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθούμε με τον Πούτιν»

Σε νέα παρέμβασή του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εντείνοντας περαιτέρω περισσότερο την ασάφεια και την αβεβαιότητα γύρω από τη συνάντηση των ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία εξέλιξη στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία μέχρι να συναντηθούν αυτός και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθούμε με τον Πούτιν», τόνισε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Air Force One λίγο πριν προσγειωθεί στο Ντουμπάι, στον τρίτο σταθμό του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή. Η απουσία του Πούτιν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες για την Ουκρανία στην Τουρκία την Πέμπτη υποβάθμισε τις προοπτικές για τις συνομιλίες.

Τα αιτήματα Μόσχας - Κιέβου

Ακολουθούν οι επίσημες θέσεις των δύο πλευρών πριν από την πολυαναμενόμενη αυτή συνάντηση, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διατηρεί από την έναρξη της εισβολής μαξιμαλιστικές αξιώσεις. Επαναλαμβάνει ότι η διαδικασία διευθέτησης θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα «βαθιά αίτια» της σύγκρουσης, πρωτίστως τη βούληση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο NATO, συμμαχία που η Μόσχα θεωρεί υπαρξιακή απειλή που επεκτείνεται στα σύνορά της.

Η Ρωσία διεκδικεί εξάλλου τέσσερις περιφέρειες στη νότια και την ανατολική Ουκρανία, τις οποίες ελέγχει εν μέρει (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) και την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014. Στα τέλη Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών της, ο Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «η διεθνής αναγνώριση» του ότι ανήκουν στη Μόσχα αυτά τα εδάφη είναι «επιτακτικής σημασίας» για μια διευθέτηση της σύγκρουσης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε πληθώρα αιτιολογιών για την εισβολή το 2022 στην Ουκρανία, κυρίως την «προστασία» των ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας και την «αποναζιστικοποίηση» μιας χώρας που κατηγορεί ότι βρίσκεται υπό την επιρροή των εχθρικών προς τη Ρωσία δυτικών δυνάμεων. Η Μόσχα ζητεί κυρίως να σταματήσουν οι παραδόσεις δυτικών όπλων και να αποκλειστούν ουκρανικές υπερεθνικιστικές ομάδες.

Στα τέλη Μαρτίου, ο Πούτιν ανέφερε επίσης την ιδέα μιας «μεταβατικής κυβέρνησης» για την Ουκρανία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επιλογή που θα συνεπάγετο την αποχώρηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Πούτιν αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ζελένσκι, επιχειρηματολογώντας ότι η πενταετής θητεία του Ουκρανού προέδρου ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2024, μολονότι η διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία καθίστατο αδύνατη εξαιτίας του πολέμου.

Θεωρεί επίσης ότι η εξέγερση της Μαϊντάν, που έφερε φιλοευρωπαϊκές αρχές στην εξουσία του Κιέβου το 2014, ήταν ένα «πραξικόπημα» εναντίον του τότε φιλορώσου προέδρου. Στην Ουκρανία, το ζήτημα των εδαφικών παραχωρήσεων είναι άκρως διχαστικό, καθώς ο πληθυσμός έχει κάνει από το 2014 τεράστιες ανθρώπινες θυσίες και υποστεί σημαντικές υλικές καταστροφές για να διατηρήσει τα σύνορα της χώρας όπως αυτά ορίστηκαν όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ το 1991.

Ως εκ τούτου δεν είναι γνωστό ποιες παραχωρήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αξιώνει ξεκάθαρα την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της. Μεταξύ αυτών των ζητημάτων, βρίσκεται το ακανθώδες θέμα της Κριμαίας, ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι το Κίεβο δεν θα παραχωρήσει αυτήν την ουκρανική χερσόνησο με τον στην πλειονότητά του ρωσόφωνο πληθυσμό που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, καθώς το ουκρανικό Σύνταγμα ορίζει ότι ανήκει στην επικράτειά της.

Γενικότερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί από τους συμμάχους του να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία που θα αποτρέψουν νέα εισβολή της Ρωσίας μετά τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα, το Κίεβο θέτει ως βασικό αίτημα την ένταξή του στο NATO, πιθανότητα που απορρίπτει κατηγορηματικά η Μόσχα και αποκλείει επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ως εναλλακτική η Ουκρανία έθιξε με Ευρωπαίους τη δημιουργία μιας δυτικής στρατιωτικής δύναμης που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στη χώρα, με την υποστήριξη του NATO, στην περίπτωση ειρήνευσης. Πιθανότητα που επίσης απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τη Μόσχα. Για να ξεκινήσει μια διπλωματική διαδικασία διευθέτησης της σύγκρουσης, το Κίεβο ζητεί εδώ και εβδομάδες, όπως και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, μια «άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών πριν από συνομιλίες.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του, από κοινού με τους Αμερικανούς, έθεσαν το περασμένο σαββατοκύριακο τελεσίγραφο στη Ρωσία: να αποδεχθεί την κατάπαυση αυτή του πυρός ή να υποστεί «μαζικές» κυρώσεις σε αντίποινα. Ο Πούτιν έχει μέχρι στιγμής απωθήσει τα αιτήματα του Κιέβου και των συμμάχων του για εκεχειρία, κρίνοντας ότι αυτό θα επέτρεπε στις ουκρανικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μέτωπο, να επανεξοπλιστούν χάρη στους δυτικούς.

Ωστόσο ύστερα από αυτήν την πίεση, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε τη διεξαγωγή σήμερα στην Κωνσταντινούπολη άμεσων συνομιλιών ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς για τον τερματισμό του πολέμου. Αυτές είναι οι πρώτες που γίνονται από την άνοιξη του 2022, όταν πρώτες συνομιλίες που είχαν γίνει στη Λευκορωσία και την Τουρκία είχαν αποτύχει να κάνουν τα όπλα να σιγήσουν.

Παρωδία η ρωσική αντιπροσωπεία - Κλόουν, αποτυχημένος και αξιολύπητος ο Ζελένσκι

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε σήμερα «κλόουν» και «αποτυχημένο» τον Ζελένσκι, μετά τις επικρίσεις του για τη ρωσική αντιπροσωπεία που έχει σταλεί στην Τουρκία. «Ποιος χρησιμοποίησε τη λέξη ‘διακοσμητική’; Ένας κλόουν; Ένας αποτυχημένος; Ένα άτομο χωρίς καμία εκπαίδευση», σχολίασε η Ζαχάροβα. «Ποιος νομίζει ότι είναι;» διερωτήθηκε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, ότι η ουκρανική πλευρά δεν ενημερώθηκε επισήμως για τη σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας που έστειλε η Μόσχα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πρόσθεσε ότι μοιάζει να είναι «διακοσμητικού χαρακτήρα» και αναρωτήθηκε «αν είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις».

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «αξιολύπητο» επειδή απαίτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να συμμετάσχει αυτοπροσώπως στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. «Πρώτα απ' όλα, ο Ζελένσκι είπε ότι απαίτησε να έρθει ο Πούτιν αυτοπροσώπως. Λοιπόν, είναι αξιολύπητος», δήλωσε ο Λαβρόφ σε ομιλία του σε διπλωμάτες στη Μόσχα, η οποία μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ζελένσκι: «Το Κίεβο θα αποφασίσει τα βήματά του μετά την συνάντηση με τον Ερντογάν»

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι, ο οποίος έφθασε στην Άγκυρα όπου έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε πως το Κίεβο θα αποφασίσει τα επόμενά του βήματα μετά το τετ α τετ. Πρόσθεσε ότι η ουκρανική πλευρά δεν ενημερώθηκε επισήμως για την σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας που έστειλε στην Κωνσταντινούπολη η Μόσχα, αλλά μοιάζει να είναι «διακοσμητικού χαρακτήρα» και αναρωτήθηκε «αν είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι έφερε μαζί του στην Τουρκία ουκρανική αντιπροσωπεία «του υψηλότερου δυνατού επιπέδου». «Η αντιπροσωπεία μας είναι πολύ υψηλού επιπέδου» ικανή «να λάβει όλες τις αποφάσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην ειρήνη», είπε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στους εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών, του ουκρανικού στρατού και των υπηρεσιών Πληροφοριών.

«Πρέπει να δούμε ποιου επιπέδου είναι η ρωσική αντιπροσωπεία, τι εντολή έχει και αν μπορεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στην Τουρκία ομάδα χαμηλής κλάσης αξιωματούχων αποτελούμενη από συμβούλους και υφυπουργούς αποφεύγοντας να εμφανισθεί αυτοπροσώπως και να συναντήσει τον Βολοντίμρ Ζελένσκι.

Όταν ο Ουκρανός πρόεδρος ερωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε: «Βρίσκομαι εδώ . Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα». Ο πρόεδρος της Τουρκίας από την πλευρά του αναμένεται να τονίσει κατά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας την τουρκική θέση, ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρξουν κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς καθυστέρηση για τον τερματισμό του πολέμου, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσει με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι όλες τις πτυχές των τελευταίων εξελίξεων στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλώνει στο Χ ο επικεφαλής των προεδρικών υπηρεσιών Επικοινωνίας Φαρετίν Αλτούν. Η ρωσική πλευρά επιμένει ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μετά το μεσημέρι. Αλλά από την τουρκική πλευρά ανακοινώθηκε ότι ακόμη δεν έχει προγραμματισθεί καμία συνάντηση.

ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έφθασε στην Άγκυρα θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι το Κίεβο βρίσκεται σε επαφή με τις αμερικανικές αντιπροσωπείες για το θέμα των συνομιλιών με την Ρωσία. Η Ουκρανία θα αποφασίσει τα βήματα που θα ακολουθήσει στις συνομιλίες μετά την συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, εξήγησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η αντιπροσωπεία

Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, σύμβουλος του Κρεμλίνου. Θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας. Ο γεννηθείς στην τότε σοβιετική Ουκρανία Μεντίνσκι ήταν ένας από αυτούς που ηγήθηκαν των ειρηνευτικών συνομιλιών του 2022 που εν τέλει απέτυχαν.

Ο Μεντίνσκι, ο οποίος έχει σπουδάσει στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), βρίσκεται πίσω από νέο σχολικό βιβλίο ιστορίας το οποίο διέπεται από την ιστορική άποψη του Πούτιν: περηφάνια για τα επιτεύγματα της υπερδύναμης ΕΣΣΔ, αγανάκτηση για τις ταπεινώσεις από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και αναγνώριση της «αναγέννησης» της Ρωσίας υπό την διακυβέρνηση του πρώην κατασκόπου της KGB, που άρχισε την τελευταία ημέρα του 1999. Είναι πρόεδρος της υπερπατριωτικής Ρωσικής Στρατιωτικής Λέσχης Ιστορίας.

Μιχαήλ Γκαλούζιν, υφυπουργός Εξωτερικών. Επιβλέπει τις σχέσεις με την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, συνασπισμό πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Έχει σπουδάσει στο Ινστιτούτο Ασιατικών και Αφρικανικών Μελετών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, μιλάει άπταιστα ιαπωνικά και αγγλικά.

Ιγκόρ Κοστιούκοφ, διευθυντής της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, της γνωστής ως GRU, ή πιο πρόσφατα απλώς ως GU. Η GRU είναι μια από τις πιο ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο. Ο Κοστιούκοφ ήταν ο πρώτος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού που ανέλαβε επικεφαλής της GRU.

Αλεξάντρ Φόμιν, υφυπουργός Άμυνας. Συμμετείχε στις συνομιλίες το 2022 για την Ουκρανία.

Επιπροσθέτως ο Πούτιν ενέκρινε κατάλογο ειδικών για τις διαπραγματεύσεις.

Αλεξάντρ Ζόριν, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής πληροφοριών της διεύθυνσης Γενικού Επιτελείου. Ο γεννηθείς στην τότε σοβιετική Ουκρανία ήταν ένας από αυτούς που ηγήθηκαν της ρωσικής παρέμβασης στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Είναι γνωστός για τις προσπάθειές του συμφιλίωσης των αντίπαλων πλευρών.

Γελένα Ποντομπρεγέφσκαγια, αναπληρώτρια επικεφαλής της διεύθυνσης του Κρεμλίνου για την ανθρωπιστική πολιτική

Αλεξέι Πολίστσουκ, διευθυντής της υπηρεσίας CIS του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Β. Σεβτσόφ, αναπληρωτής επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας στο υπουργείο Άμυνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ρούτε: Η μπάλα στα πόδια της Μόσχας για διαπραγματεύσεις με Κίεβο

Ο Ουκρανός ΥΠΟΙΚ λέει πως η χώρα είναι ισχυρή παρά το «χρηματοδοτικό κενό» στον προϋπολογισμό

ΝΑΤΟ: Η Γερμανία στηρίζει την πρόταση Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider