Ευρωαγορές: Αντέδρασαν με πτώση στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Αντέδρασαν με πτώση στα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Με τους επενδυτές να αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης με απώλειες.

Με τους επενδυτές να αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης με απώλειες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,44% στις 510,79 μονάδες, επιστρέφοντας στις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας μετά το διάλειμμα της Δευτέρας. Οι περισσότεροι κλάδοι έκλεισαν στο «κόκκινο», με αρνητικό πρωταγωνιστή τις μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου (-1,6%). Κόντρα στην τάση πήγαν οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τον κλάδο στο +0,55%.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Eurostat. Ωστόσο, δύο δείκτες που παρακολουθούνται στενά -ο δομικός πληθωρισμός και ο πληθωρισμός υπηρεσιών- επιμένουν σε υψηλά επίπεδα, στο 2,9% και 4,1% αντίστοιχα.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσε πτώση 0,87% στις 18.161 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 7.538 μονάδες, με πτώση 0,3%. Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 0,56% στις 8.121 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,7% στις 33.481 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 χαμηλότερα κατά 1,3% στις 10.912 μονάδες.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμα επαρκή στοιχεία ότι η απειλή του πληθωρισμού έχει υποχωρήσει οριστικά, τροφοδοτώντας τις υποψίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν ένα διάλειμμα από τη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, στο ετήσιο Κεντρικό Τραπεζικό Φόρουμ που ξεκίνησε στη Πορτογαλία, όσο η αγορά εργασίας να παραμένει ανθεκτική στην Ευρωζώνη, η κεντρική τράπεζα έχει το χρόνο να αξιολογήσει τα εισερχόμενα στοιχεία. «Είναι πολύ νωρίς να επικαλεστούμε μία νίκη μετά την άνοδο που κατέγραψαν οι τιμές», σημείωσε.

Από την άλλη, ο Λουίς ντε Γκίντος, ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ακολουθεί μια προκαθορισμένη πορεία για μειώσεις επιτοκίων καθώς η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και οι εκλογές στη Γαλλία περιπλέκουν την αξιολόγηση της κατάστασης που επικρατεί στην ευρωπαϊκή οικονομία και των τάσεων των τιμών, εκτίμησε, προσθέτοντας ότι οι επόμενοι μήνες «δεν θα είναι εύκολοι».

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Φίλιπ Λέιν συμπορεύθηκε με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι απίθανη μια νέα μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ζητώντας υπομονή στη συλλογή στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ οδεύει προς τον στόχο του 2%.

«Όσο αφορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου, εξακολουθούμε να έχουμε ερωτήματα για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών», επισήμανε στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Αυτά τα δεδομένα δεν τον καθορίζουν» πρόσθεσε.

Το επιχειρηματικό κλίμα στην αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, «επιδεινώθηκε ελαφρώς» τον Ιούνιο, καθώς αδυνατεί να αποκτήσει δυναμική όπως άλλωστε και η ευρύτερη οικονομία της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider