BOJ: Διατηρεί εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και βλέπει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BOJ: Διατηρεί εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και βλέπει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο
Ωστόσο, η έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράματος σχετικά με τη μελλοντική πορεία αύξησης των επιτοκίων προκάλεσε μια ευρεία πτώση του γιεν, ωθώντας το σε νέο χαμηλό 34 ετών.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) διατήρησε τα επιτόκια γύρω στο μηδέν, τονίζοντας παράλληλα την αυξανόμενη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει στον στόχο 2% τα επόμενα χρόνια, σηματοδοτώντας την ετοιμότητά της να αυξήσει το κόστος δανεισμού αργότερα φέτος.

Ωστόσο, η έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράματος σχετικά με τη μελλοντική πορεία αύξησης των επιτοκίων προκάλεσε μια ευρεία πτώση του γιεν, ωθώντας το σε νέο χαμηλό 34 ετών, μετά το 156 προς 1 με το δολάριο, μιας εξέλιξης που διατήρησε τις αγορές σε «νευρικότητα» σχετικά με την πιθανότητα παρεμβάσεων από πλευράς κεντρικών τραπεζών στα νομίσματα.

Η BOJ παρέμεινε προσηλωμένη στην πολιτική της για αγορά κρατικών ομολόγων (την οποία είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο), διαψεύδοντας τις ελπίδες ορισμένων παραγόντων της αγοράς ότι θα μπορούσε σύντομα να μειώσει τις αγορές εν μέρει για να επιβραδύνει την πτώση του γιεν. «

Ο Ροντρίγκο Κατρίλ, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής FX στην National Australia Bank στο Σίδνεϊ, χαρακτήρισε ως «απογοήτευση» την πορεία του γιεν, χρεόνοντας την εξέλιξη στην «έλλειψη καθοδήγησης» από πλευράς της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας.

«Για μένα η αγορά συναλλάγματος μας λέει ότι πιστεύει ότι η πολιτική της BOJ είναι πολύ χαλαρή και ως εκ τούτου για αυτό το λόγο το νόμισμα είναι τόσο αδύναμο. Η Τράπεζα έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι γι' αυτό αλλάζοντας την πολιτική της και εάν δεν αλλάξει την πολιτική, τότε δεν πρέπει να περιμένουμε να ενισχυθεί το γιεν».

Όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, η BOJ διατήρησε το στόχο βραχυπρόθεσμου επιτοκίου της στο εύρος 0 - 0,1%, που είχε τεθεί μόλις πριν από έναν μήνα, όταν έκανε μια ιστορική έξοδο από το τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης της ιαπωνικής οικονομίας και τα αρνητικά επιτόκια.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα, δήλωσε ότι ενώ οι επιπτώσεις των κινήσεων του γιεν ήταν συνήθως προσωρινές, οι επιπτώσεις τους στον υποκείμενο πληθωρισμό δεν μπορούν να παραβλεφθούν, ειδικά εάν ωθήσουν αυξητικά τους μισθούς.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι να γίνει σαφές το αποτέλεσμα των συζητήσεων για τους μισθούς του επόμενου έτους», είπε ο Ουέντα. «Εάν μπορούμε να προβλέψουμε τον αντίκτυπο των αυξήσεων, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε πολιτική», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η BOJ σε έκθεσή της ανέφερε ότι «ο υποκείμενος πληθωρισμός είναι πιθανό να είναι σε επίπεδο που θα είναι γενικά συνεπές με τον στόχο τιμών μας» γύρω στα τέλη του 2025 έως το 2026.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιστρέφουν τα θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Η Anglo American απορρίπτει την πρόταση εξαγοράς ύψους 39 δισ. δολαρίων από την BHP

Intel: Κάτω από τις προσδοκίες τα έσοδα στο α' τρίμηνο - Απώλειες 8% για τη μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider