Καρέ μετοχών παντός καιρού

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καρέ μετοχών παντός καιρού
Ένα ιδιαίτερο μοντέλο προσέλκυσης ξένων θέσεων φαίνεται να αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο από ένα τμήμα εισηγμένων ομίλων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι εταιρείες που συνδυάζουν «growth» χαρακτηριστικά, εξωστρέφεια και υψηλές ανταμοιβές μετόχων.

Ένα ιδιαίτερο μοντέλο προσέλκυσης ξένων θέσεων φαίνεται να καθιερώνεται ολοένα και περισσότερο από ένα τμήμα εισηγμένων ομίλων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που ουσιαστικά μπορεί να αποτελέσει «κράχτη» και για την ίδια την αγορά, στην προσπάθεια που κάνει να περάσει στο γκρουπ των ανεπτυγμένων.

Από τη μία λοιπόν, υπάρχει η «σχολή» που τοποθετείται με έναν πιο «αμυντικό» προσανατολισμό στις αγορές μετοχών, στηριζόμενη περισσότερο σε πιο σταθερά και προβλέψιμα business model, στις χρηματικές διανομές και στα προγράμματα επαναγοράς ιδίων που ουσιαστικά δημιουργούν «ανάχωμα» σε ένα διορθωτικό μοτίβο και από την άλλη, υπάρχουν οι επενδυτές που αρέσκονται στο να δίνουν μεγαλύτερο βάρος σε μετοχές με υψηλότερο beta, growth και περιορισμένες ή και μηδενικές χρηματικές διανομές, μιας και οι αποδόσεις απορρέουν απευθείας από τα ταμπλό.

Κάπου λοιπόν μεταξύ των δύο υπάρχουν και επενδυτές που ακολουθούν πιο μεικτές στρατηγικές μεταξύ, «growth», «value» και «dividend plays» και αναλόγως της φάσης ενός κύκλου διαφοροποιούνται, προχωρώντας σε κάποιο rebalancing και σε μεταβολές στη βαρύτητα των παραπάνω στα χαρτοφυλάκιά τους.

Εντός αυτού του μοτίβου φαίνεται πως συγκαταλέγονται και εισημένοι ελληνικοί όμιλοι που κινούνται πολυσχιδώς και προοδευτικά, στηρίζονται σε ισχυρά επενδυτικά πλάνα με εξωστρεφές προφίλ και που συγκαταλέγονται ή και εισέρχονται στο «κλαμπ» της ανταμοιβής των μετόχων, μέσω, τόσο των χρηματικών διανομών (μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, διανομές από κέρδη παλαιότερων χρήσεων και από ειδικά αποθεματικά) όσο και των προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων. Mytilineos, Τιτάν, ΔΕΗ και Jumbo ξεχωρίζουν λοιπόν, καθώς αναπτύσσονται ραγδαία, ανεβάζουν συνεχώς τα επίπεδα κερδοφορία τους, εξελίσσονται και διευρύνουν το αποτύπωμά τους σε εγχώρια και διεθνή βάση, έχοντας παράλληλα στην «φαρέτρα» τους και το «όπλο» της μερισματικής πολιτικής.

Όπως σχολιάζει στο insider.gr o Διευθύνων Σύμβουλος της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακής, Νίκος Χρυσοχοΐδης, «τα μερίσματα αποτελούν ένδειξη οικονομικής «υγείας» των επιχειρήσεων και σαφώς προσελκύουν τους «value investors». Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον Warren Buffett, οι επιχειρήσεις πρέπει να αποδεικνύουν ότι οι επενδύσεις τους, αποφέρουν ανώτερες επιδόσεις από την μερισματική απόδοση για τους μετόχους». Όπως εύστοχα επισημαίνει ο ίδιος, «στην Ελλάδα δεν έχουμε «growth» μετοχές, απλά έχουμε μετοχές - εταιρείες με «growth» χαρακτηριστικά, όπως είναι αυτές των εταιρειών πληροφορικής, η Mytilineos και η ΔΕΗ που έχουν όντως στοιχεία λειτουργικής ανάπτυξης λόγω των επενδύσεων που πραγματοποιούν».

Φυσικά, δε μπορούν αυτές οι εταιρείες να ενταχθούν στο γκρουπ των καθαρόαιμων «growth», που ουσιαστικά διαμορφώνεται από εταιρείες που αναπτύσσονται σε μεγαλύτερα οικονομικά περιβάλλοντα, επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην έρευνα και ανάπτυξη, αναπτύσσουν νέα προϊόντα και αγορές και υπό αυτό το πρίσμα δημιουργούν megatrends όπως η ηλεκτροκίνηση, το AI, οι νέες μορφές ενέργειας και άλλα. Αυτές οι εταιρείες, ως επί το πλείστον, στρέφονται στη συνεχή διεύρυνση και καθιέρωση νέων μορφών ανάπτυξης και καινοτομίας, παραμερίζοντας έτσι, τις ανταμοιβές των μετόχων τους.

Κάπως έτσι, περισσότερο άτοπη μοιάζει η σύγκριση μεταξύ του μοντέλου ανάπτυξης μιας μικρής και ρηχής αναδυόμενης αγοράς, όπως είναι αυτή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τα «μεγαθήρια» της Wall Street και των κορυφαίων εταιρειών των ευρωπαϊκών αγορών που φέρνουν την επανάσταση σε πολλά μέτωπα ανά τον πλανήτη. Η κατεύθυνση της εγχώριας αγοράς είναι να προσελκύει ξένα κεφάλαια μέσω της διαμόρφωσης ενός αναπτυξιακού «story» από μεγάλους ομίλους που συνεχώς μεγεθύνονται και έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο εξωτερικό, αλλά και μέσω των υψηλών χρηματικών διανομών, μπαίνοντας έτσι στο «ραντάρ» ακόμη μεγαλύτερων long only funds.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η τοποθέτηση - επένδυση σε αναδυόμενες αγορές που έχουν υψηλότερες χρηματικές διανομές, υπεραποδίδει κατά τη διάρκεια μιας διόρθωσης και μιας πτωτικής τάσης, ενώ αντίθετα, οι αγορές που είναι περισσότερο δομημένες με εταιρείες που επενδύουν ώστε να διευρύνουν ακόμη περισσότερο το αποτύπωμά τους υπεραποδίδουν κατά τη διάρκεια μεγάλων bull market. «Στο τρέχον περιβάλλον, μιας σταθερής παγκόσμιας ανάπτυξης και χαλάρωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών, αναμένουμε ότι οι αγορές που προσανατολίζονται περισσότερο προς την ανάπτυξη - Κορέα, Ινδία και Ελλάδα - είναι πιο πιθανό να υπεραποδώσουν», όπως αναφέρουν οι αναλυτές. Οι παραπάνω λοιπόν εισηγμένες, έχουν καταφέρει να προσελκύουν κεφάλαια και από τις δύο, κατά κάποιον τρόπο, μεγάλες κατηγορίες επενδυτών.

Έτσι, ο όμιλος της Mytilineos από το 2020 μέχρι και τη χρήση του 2023 κατέγραψε αλματώδη αύξηση, κατά σχεδόν 222%, στα EBITDA, καθώς από τα 315,2 εκατ. ευρώ, έφτασαν στα 1,014 δισ. ευρώ, με περαιτέρω αυξητική τάση, όπως εκτιμάται από τους αναλυτές τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) βρίσκονταν τότε στα 0,9116 ευρώ, φτάνοντας το 2023 στα 4,36 ευρώ. Αυτή η τάση αποτυπώνεται φυσικά και στο ταμπλό, με τη μετοχή να έχει καταγράψει «ράλι» 278,7% - από τα 9,78 ευρώ τότε (κλείσιμο 31 Δεκεμβρίου 2019) στα 37,04 ευρώ.

Η Eurobank Equities, εκτιμά επισης πως τα προσαρμοσμένα EBITDA του ομίλου θα φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με τη Morgan Stanley να τοποθετεί τον «πήχη» στα 1,281 δισ. ευρώ, ενώ για τα EPS, οι αντίστοιχες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5,66 και 5,26 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα, το 2020, η Mytilineos προχώρησε σε διανομή μερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή, τετραπλασιάζοντάς το σχεδόν μέχρι τη χρήση του 2023, φτάνοντας στα 1,5 ευρώ, ενώ «ψηλώνει» σταθερά τα τελευταία χρόνια και το εύρος του buyback. Η αναπτυξιακή δυναμική του ομίλου αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη πιο υψηλές χρηματικές διανομές στο μέλλον, με τη Eurobank Equities να αναμένει διανομή 1,74 ευρώ για τη φετινή χρήση, ξεπερνώντας τα 1,90 και 2 ευρώ για τις επόμενες δύο, από αυτήν, χρήσεις, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η Morgan Stanley.

Ένα από τα πιο δυνατά «success stories» που ξεπερνά και ελληνικά σύνορα είναι αυτό της ΔΕΗ, υπό τη βάση του ολικού μετασχηματισμού της σε μια «πράσινη» και βιώσιμη εταιρεία με ένα ισχυρό business plan. Προ τριετίας, τα ανακοινωθέντα EBITDA της διαμορφώνονταν στα 820,5 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το 2023 στα 1,257 δισ. ευρώ. Μέσω του επενδυτικού πλάνου των 9 δισ. ευρώ, η διοίκηση στοχεύει σε 2,3 δισ. ευρώ EBITDA έως το 2026 (τριετές CAGR 15% έναντι EBITDA PF για το 2023 στα 1,5 δισ. ευρώ), με εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 5,5 GW και πλήρη απολιγνικοποίηση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος και ταχύτερα αναπτυσσόμενος «παίκτης» στο σκέλος των ΑΠΕ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με τη Eurobank Equities να αναμένει EBITDA της τάξεως των 1,73 δισ. ευρώ για φέτος και κοντά στα 2 δισ. ευρώ το 2025, με τον όμιλο να επανέρχεται μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια και στις χρηματικές διανομές (πέραν του ότι τρέχει σταθερά πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων) ανακοινώνοντας μέρισμα υψηλότερο των εκτιμήσεων, ήτοι στα 0,25 ευρώ ανά μετοχή. Οι αναλυτές της Χρηματιστηριακής εκτιμούν πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μεγαλύτερη δυναμική και σε αυτό το πεδίο, που θα φτάσει τα 0,37 και 0,58 ευρώ ανά μετοχή στις επόμενες δύο χρήσεις (μεικτά - 2024 και 2025). Πέραν όλων αυτών, η μετοχή έχει προσφέρει υπεραξίες της τάξεως του 167,55% σε βάθος τριετίας (31 Δεκεμβρίου 2019, η μετοχή βρίσκονταν στα 4,13 ευρώ).

Ένας ακόμη όμιλος με ισχυρή διεθνή παρουσία είναι αυτό της Τιτάν. Το 2020, τα EBITDA βρίσκονταν στα 286,2 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η διοίκηση είχε προχωρήσει σε διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή. Τρία χρόνια αργότερα, τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 47% φτάνοντας στα 540,3 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση να προχωρά σε αύξηση του μερίσματος στα 0,85 ευρώ ανά μετοχή. Και στην περίπτωση της Τιτάν, η Eurobank Equities αναμένει περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας, με EBITDA της τάξεως των 573 εκατ. ευρώ στη φετινή χρήση που μπορεί να προσεγγίσουν στα 628 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026. Τα αναθεωρημένα επίπεδα κερδοφορίας επαναφέρουν σταδιακά τις ελεύθερες ταμειακές ροές της Τιτάν σε επίπεδα υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, μια τάση που θα διατηρηθεί, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες (άνω των 350 εκατ. ευρώ), EBITDA άνω των 570 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες - επενδύσεις 250 εκατ. έως το 2026 (περίπου 42% των EBITDA, κατά μέσο όρο).

Το καθαρό χρέος - δανεισμός θα μειωθεί στα 430 εκατ. ευρώ έως το 2026, κάτι που μεταφράζεται σε καθαρό χρέος - δανεισμό προς EBITDA μόλις στο 0,7x. Αυτό προσφέρει στην Τιτάν μια ισχυρή δυναμική και δυνατότητες ως προς τις χρηματικές διανομές, αν και η διοίκηση της εισηγμένης απηχεί ένα κάπως συντηρητικό μήνυμα που δείχνει προς μια πιο ομαλή τροχιά αύξησης των μερισμάτων. Από την άλλη, γίνεται αντιληπτό πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για εξαγορές bolt - on που αυξάνουν την αξία ή για πιο γενναιόδωρες αποδόσεις προς τους μετόχους. Επιπλέον, η μετοχή της Τιτάν μπορεί να έχει ενισχυθεί κατά 44% περίπου από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα, ωστόσο, έχει προσφέρει ενδιάμεσα σε αυτή την τριετία, αρκετά σημεία εισόδου εν μέσω διάφορων διορθωτικών κινήσεων.

Από την πλευρά της και η Jumbo διαθέτει πολλαπλούς «μοχλούς» ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του δικτύου καταστημάτων της (με συνεχής διεύρυνση της παρουσία της σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία), της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και των νέων λειτουργιών franchise, που υποστηρίζονται από ένα σταθερό business model. Το 2020, ο όμιλος ανακοίνωσε EBITDA της τάξεως των 209,04 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το 2023 στα 398,10 εκατ. ευρώ, ήτοι μια αύξηση της τάξεως του 90,44%. Στο μέτωπο των μερισμάτων, η Jumbo προχώρησε σε μεικτές χρηματικές διανομές ύψους 0,897 ευρώ ανά μετοχή εντός του 2020 (και από μη διανεμηθέντα κέρδη παλαιότερων χρήσεων) φτάνοντας το 2023 να διανείμει 2,947 ευρώ ανά μετοχή, ενώ πρόσφατα η διοίκηση αποφάσισε (το Μάρτιο του 2024) να προχωρήσει σε πρόσθετη διανομή μεικτού μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Πρόθεση της τελευταίας είναι να προτείνει στους μετόχους, τη διανομή ακόμη υψηλότερου μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό).

Οι αναλυτές της Optima εκτιμούν ότι η Jumbo θα καταβάλλει και φέτος αντίστοιχα μερίσματα με αυτά του προηγούμενου έτους, δεδομένου α) του πιο «επιθετικού» guidance της διοίκησης τόσο για το επίπεδο πωλήσεων όσο και για τα περιθώρια κέρδους και β) της αναμενόμενης θετικής απόδοσης των πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Παράλληλα, η διοίκηση της εισηγμένης σχεδιάζει να ανοίξει τέσσερα νέα υπερκαταστήματα, ένα στην Κύπρο και τρία στη Ρουμανία, ενώ το ηλεκτρονικό κατάστημα στη Ρουμανία θα λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ενισχύοντας τις διαδικτυακές πωλήσεις, ενώ από την άλλη, γίνεται προσπάθεια επαναλειτουργίας των δύο καταστημάτων που έκλεισαν λόγω των πλημμυρών το περασμένο καλοκαίρι και αντιπροσώπευαν το 3% του τζίρου της. Πέρα από την υψηλή μερισματική πολιτική που διαθέτει, η μετοχή της Jumbo έχει προσφέρει απόδοση της τάξεως του 46,95% σε βάθος τριετίας, ενώ όσοι αποφάσισαν - όπως και στις παραπάνω μετοχές - να τοποθετηθούν στην αρχή της πανδημίας (δηλαδή στις αρχές του 2020) που αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης του μεγάλου, εν εξελίξει, bull market ή εντός κάποιων σύντομων διορθωτικών κινήσεων, έχουν καταγράψει πολύ υψηλότερες αποδόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ταύρος» για Jumbo και ΟΠΑΠ η HSBC - Οι τιμές στόχοι

Optima: Το «άγγιγμα του Μίδα» στη Mytilineos - Αυξάνει την τιμή στόχο στα 49 ευρώ

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs - Γιατί βλέπει νέο ράλι

gazzetta
gazzetta reader insider insider