Σε υψηλό 22 μηνών «σκαρφαλώνει» ο χαλκός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 22 μηνών «σκαρφαλώνει» ο χαλκός
Την ανιούσα παίρνει ο χαλκός, αναρριχόμενος σε υψηλό 22 μηνών καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η περιορισμένη προσφορά των ορυχείων θα δυσκολευτεί να συμβαδίσει με την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση.

Την ανιούσα παίρνει ο χαλκός, αναρριχόμενος σε υψηλό 22 μηνών καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η περιορισμένη προσφορά των ορυχείων θα δυσκολευτεί να συμβαδίσει με την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο χαλκός βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, μετά από το σοκ που υπέστη η παγκόσμια προσφορά στα τέλη του 2023 σε συνδυασμό με την περισσότερη από το αναμενόμενο ζήτηση, καθώς ο μεταποιητικός κλάδος διεθνώς, δείχνει σημάδια ανάκαμψης ως αποτέλεσμα των νέων στοιχείων που δείχνουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και των μακροοικονομικών δεδομένων από τη Κίνα που υποδηλώνουν σταθεροποίηση της οικονομίας της ασιατικής χώρας.

Τα futures του χαλκού που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου μέχρι στιγμής το 2024 σημειώνουν άνοδο 12%, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 22 μηνών (σσ: από τον Ιούνιο του 2022). Οι επενδυτές πλέον εστιάζουν στον βιομηχανικό τομέα της Κίνας που φαίνεται να βελτιώνεται, ενώ οι εισαγωγές χαλκού εκτοξεύθηκαν 7% σε σχέση με πέρυσι, εν μέσω των γενικευμένων προσδοκιών για παγκόσμια μείωση των επιτοκίων.

Οι ανησυχίες για την παραγωγή τροφοδοτήθηκαν αρχικά από την απόφαση του Παναμά στα τέλη του 2023 να κλείσει το μεγάλο ορυχείο της First Quantum Minerals, αφαιρώντας περίπου 400.000 τόνους από την αγορά χαλκού, προκαλώντας τριγμούς στην προσφορά, ενώ ενισχύθηκαν περαιτέρω αφότου η Anglo American ανακοίνωσε ότι μειώνει την παραγωγή της κατά περίπου 200.000 τόνους.

Η αγορά αρχικά δεν κλονίστηκε από τις εν λόγω εξελίξεις καθώς η κατανάλωση του μετάλλου ήταν μειωμένη, κάτι που άλλαξε με την ανάκαμψη του μεταποιητικού κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο που είναι ο κύριος τομέας ζήτησης για χαλκό. Η ανοδική πορεία του χαλκού ακολουθεί το ράλι που επιδίδονται ευρύτερα τα εμπορεύματα, όπως ο χρυσός που αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται σε επίπεδα ρεκόρ και το πετρέλαιο βαδίζει ολοταχώς προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Societe Generale θα πουλήσει τις επιχειρήσεις της στο Μαρόκο έναντι 800 εκατ. δολαρίων

JP Morgan Chase: Υψηλότερα από τις προβλέψεις κέρδη και έσοδα στο τρίμηνο

Νέα ξενοδοχεία από τη Zeus International Hotels & Resorts

gazzetta
gazzetta reader insider insider