ΕΚΤ και Λαγκάρντ «έβαψαν»... κόκκινες τις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ και Λαγκάρντ «έβαψαν»... κόκκινες τις ευρωαγορές
Οι ευρωαγορές έκλεισαν με πτώση την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν την τελευταία απόφαση για τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (5ο διαδοχικό pause) και την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ

Οι ευρωαγορές έκλεισαν με πτώση την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν την τελευταία απόφαση για τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (5ο διαδοχικό pause) και την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ που έδειξε σε μειώσεις από τον Ιούνιο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει προκαταβολική δέσμευση.

Οι αποφάσεις θα είναι «data-dependent», δηλαδή θα λαμβάνovται με βάση τις εκάστοτε συνθήκες που θα επικρατούν, σε μία πολύ προσεκτική αξιολόγηση των «δεδομένων», με προσήλωση στην σταθερότητα των τιμών, ήτοι στο όριο του 2%, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία «έστειλε νεύμα» προς τον Ιούνιο.

«Τα εισερχόμενα στοιχεία θα συνεχίσουν να μας οδηγούν και θα προχωρήσουμε βήμα – βήμα στις συνεδριάσεις μας», υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας πως: «δεν θα δεσμευτούμε για την πορεία της νομισματικής πολιτικής». Παράλληλα, σχολίασε πως τον Ιούνιο θα υπάρχουν διαθέσιμα φρέσκα στοιχεία και νέες προβλέψεις, προσθέτοντας πως: «Τότε θα μπορούμε να τα αξιολογήσουμε όλα αυτά για να δούμε αν επιβεβαιώνουν την ελπίδα μας ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μας». Γνωστοποίησε μάλιστα πως λίγα μέλη του ΔΣ «είχαν επαρκή εμπιστοσύνη» με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα για μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, ωστόσο η πλειονότητα περιμένει περισσότερα δεδομένα.

Το «ζουμί» από την ανακοίνωση της ΕΚΤ, βρίσκεται στη δήλωση που επισημαίνει πως: «Η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική ενίσχυε περαιτέρω την πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο κατά τρόπο διαρκή, θα κρινόταν ενδεδειγμένο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», δίνοντας «σήμα» για μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων από Ιούνιο.

Αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,40% στις 504,55 μονάδες, ενώ οι τράπεζες να διολίσθησαν 2,4%. Ο Eurostoxx 50 βρέθηκε στις 4.964 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 0,72%. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην απώλεσε 0,79% στις 17.954 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 έχασε 0,27% στις 8.023 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 αποδυναμώθηκε 0,47% στις 7.923 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε 0,96% στις 33.713 μονάδες και στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 κατέγραψε πτώση 1,16% στις 10.649 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της UBS έχασε 1,36%. Οι νέοι, πιο σκληροί τραπεζικοί κανονισμοί της Ελβετίας δημιουργούν μια «lose-lose situation» για την UBS και μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητές της να «κοντράρει» τους γίγαντες αντιπάλους της στην Wall Street, σύμφωνα με τον Beat Wittmann, συνεργάτη της Porta Advisors που εδρεύει στη Ζυρίχη. Tην Τετάρτη η ελβετική κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο 209 σελίδων με στόχο την αυστηροποίηση της επιτήρησης των τραπεζών που θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την UBS, ένα χρόνο αφότου οι αρχές αναγκάστηκαν να μεσολαβήσουν για την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την UBS.

Η βρετανική ασφαλιστική Aviva κατρακύλησε 6,35% μετά την ανακοίνωση νέων σχεδίων για την «ανοικοδόμηση και ανανέωση» των χρηματοοικονομικών της δραστηριοτήτων, ενώ η AstraZeneca επιδόθηκε σε ράλι 2,14% μετά τη δέσμευσή της να αυξήσει το μέρισμά της για το 2024 κατά 0,20 δολάρια σε 3,10 δολάρια ανά μετοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιαννακλής (Eurobank): Πώς αλλάζει το τραπεζικό κατάστημα στη νέα ψηφιακή εποχή

Ανακάμπτει η Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider