Νέα αγοραστική αντίδραση στο Χρηματιστήριο - Εκτίναξη για Μυτιληναίο, τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα αγοραστική αντίδραση στο Χρηματιστήριο - Εκτίναξη για Μυτιληναίο, τράπεζες
Σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει ήπιες ανοδικές τάσεις το πρωί της Τρίτης.

Τελ. ενημέρωση 11:50

Υψηλότερα κινείται το Χρηματιστήριο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση διαψεύδοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις Κασσάνδρες που έλεγαν για μια ακόμη πιο μεγαλύτερη διόρθωση.

Η διόρθωση προέκυψε και σε πολλές μετοχές ξεπέρασε το 10% και το 15% από τα υψηλά τους, όπως σε Mytilineos, ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, τράπεζες ή και στη ΔΕΗ, και πλέον αυτές αλλά και άλλες μετοχές έχουν όλα τα φόντα να ξεκινήσουν ένα μεγάλο ανοδικό κύμα σπάζοντας και τα προηγούμενα υψηλά τους.

Όπως φάνηκε, οι long μάλλον έστησαν ενέδρα στους επίδοξους short καθώς κάτι η μιζέρια των τελευταίων ημερών κάτι η σύντομη διόρθωση έδωσαν πάτημα στους τελευταίους, που σήμερα προσγειώθηκαν απότομα και ειδικά στις τράπεζες αρχίζουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις που αν τους αναγκάσει να κλείσουν θέσεις πιθανώς να δούμε και ένα μεγαλύτερο κύμα ανόδου.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέα άνοδο 0,78% στις 1.412,25 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά ήδη τα 25 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 1,1% στις 3.411,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 2,02% στις 1.220,11 μονάδες.

Στις τράπεζες, κατά 2,76% ενισχύεται η Eurobank στα 1,86 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 1,68% και στα 7,392 ευρώ, με την Alpha στο 2,07%. Κέρδη 1,54% για την Πειραιώς στα 3,892 ευρώ.

Ξεχωρίζει σήμερα η μετοχή της Μυτιληναίος με εκτίναξη ελατηρίου μετά το βίαιο πτωτικό σερί. Συγκεκριμένα καταγράφει άνοδο 3,2% στα 35,44 ευρώ, με τα ΕΛΠΕ στο 1,32% και την Intracom στο 3,94%. Ανοδικά, με κέρδη κοντά στο 1% για τον ΟΠΑΠ, για τη Viohalco και την Ελλάκτωρ Από την άλλη ήπιες πιέσεις περνάνε σε Aegean, MOH, OTE και ΟΤΟΕΛ.

Τι φέρνει ο νέος κανονισμός στο Χρηματιστήριο

Η διοίκηση της ΕΧΑΕ έκανε χθες γνωστό ότι από τις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει το Χρηματιστήριο, καθώς, παρότι η διαδικασία διαβούλευσης κράτησε περισσότερο από το αναμενόμενο, βγήκε «λευκός καπνός» με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πλέον, με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί επί των νέων ρυθμίσεων, αναμένεται απλώς η τυπική έγκριση του τελικού κειμένου από τη διοικούσα επιτροπή των χρηματιστηριακών αγορών και από τα διοικητικά όργανα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Συνεπώς, ως προς το ζήτημα της ελάχιστης διασποράς των μετοχών των εισηγμένων, τα νέα όρια, σύμφωνα με τα όσα επανέλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος θα είναι στο 25% για τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 200 εκατ. ευρώ και 15% για εταιρείες με υψηλότερη. Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, η επαρκής διασπορά θα ελέγχεται δύο φορές το χρόνο, σε εξαμηνιαία βάση (δηλαδή κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο) και σε περίπτωση μη επαρκούς διασποράς θα δίνεται μια περίοδος χάριτος και αποκατάστασης του ζητήματος που θα φτάνει τους 6+6 μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider