Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις με τα μάτια στραμμένα στην ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις με τα μάτια στραμμένα στην ΕΚΤ
Ενισχύθηκε ο Stoxx 600 στην αρχή μιας εβδομάδας όπου στο επίκεντρo βρίσκεται η επερχόμενη συνεδρίαση της ΕKT

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές δείκτες τη Δευτέρα στην αρχή μιας εβδομάδας όπου στο επίκεντρό της βρίσκεται η επερχόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη και οι σημαντικές ανακοινώσεις που θα πραγματοποιήσει. Οι επενδυτές αναμένουν ευρέως πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, ωστόσο ελπίζουν πως θα σταλούν πιο σαφή μηνύματα ότι μία πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,49%, με τις μετοχές της εξόρυξης να σημειώνουν άνοδο 2% και τις μετοχές των media υποχωρούν 0,2%. Ο δείκτης αναφοράς υποχώρησε 1,2% την περασμένη εβδομάδα, η χειρότερη επίδοσή του από τον Ιανουάριο. Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,37% στις 5.045 μονάδες

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη βρέθηκε στις 18.314 μονάδες με κέρδη 0,77%, ενώ στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε 0,72% στις 8.119 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,41% στις 7.943 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο +0,90%, στις 34.315 μονάδες και στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 υποχώρησε οριακά 0,04% στις 10.911 μονάδες.

Μάκρο

Το επενδυτικό κλίμα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων και πλέον ετών. Ειδικότερα, ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη αυξήθηκε στις -5,9 μονάδες τον Απρίλιο από -10,5 τον Μάρτιο, σε υψηλό από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία για το Φεβρουάριο αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω της ανάκαμψης στον κλάδο των κατασκευών και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, η παραγωγή σε μεταποίηση, ενέργεια και κατασκευές αυξήθηκε 2,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, από το ανοδικά αναθεωρημένο μέγεθος του 1,3% τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, τον Φεβρουάριο το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν και οι εισαγωγές ενισχύθηκαν. Οι εξαγωγές, το κλειδί για την οικονομία της Γερμανίας, μειώθηκαν κατά 2% σε μηνιαία βάση στα 132,9 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 3,2% στα 111,5 δισ. ευρώ, λόγω του άλματος των εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως την Κίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διαδοχικά σοκ στην αγορά πετρελαίου - Με φόρα για τα 100 δολάρια ο «μαύρος χρυσός»

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό - Πάνω και από τα 2.350 δολάρια

Τράπεζες: «Πράσινες» χρηματοδοτήσεις το 50% των δανειακών χαρτοφυλακίων τα επόμενα 2 – 3 χρόνια 

gazzetta
gazzetta reader insider insider