Νέες ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες - Χάνονται και οι 1.420 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες - Χάνονται και οι 1.420 μονάδες
Απώλειες άνω του 1,4% για τον τραπεζικό δείκτη. Βαριές απώλειες για Πειραιώς - Alpha.

Τελ. ενημέρωση 14:30

Ουρά πωλήσεω και πιέσεων συνεχίζουν να επιδρούν στο ΧΑ και κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με την Πειραιώς και την Alpha Bank να διολισθαίνουν κατά σχεδόν 2%, τραβώντας τον ΔΤΡ προς τα κάτω.

Παράλληλα, ο ΓΔ έχασε και τις 1.420 μονάδες, με αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές να διορθώνουν, ενώ η όποια υπεραπόδοση της αγοράς από τις αρχές του έτους χάνεται καθώς και ο DAX προσπέρασε την αγορά, όπως και ο S&P 500.

ΔΕΗ και Mytilineos προσπαθούν να ορθοποδήσουν αγνοώντας τη σταθερότητα εδώ και αρκετό καιρό, ενώ σε αντίστοιχο μοτίβο βρίσκεται και ο ΟΤΕ, με τη μετοχή να έχει αφεθεί από την πλευρά της διοίκησης και να διολισθαίνει εκ νέου μετά από μια πρόσκαιρη αντίδραση, καίγοντας πολλούς επενδυτές που πήγαν να τοποθετηθούν μετά τα θετικά αποτελέσματα.

Στις τράπεζες (όπως και σε άλλες μετοχές) το re-rating συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς παρά τις όποιες «κραυγές αγωνίας» μερικών ξένων οίκων, όπως της BofA που εμφανίστηκε μετά από αρκετό καιρό για να καλύψει εκ νέου τις ελληνικές τράπεζες. Η BofA λοιπόν προσγείωσε τις ΕΤΕ και ΑΛΦΑ και ανέδειξε τις τις ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ, με τις προβλέψεις της, από παράγοντες της αγοράς, να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο οίκος φάνηκε μέσω ακόμη και από αυτής της ανάλυσης να προσπαθεί να διορθώσει τα «λάθη» που έγιναν με το placement του ΤΧΣ στην Πειραιώς και η τιμή που δόθηκε και να πείσει την αγορά ότι η ΠΕΙΡ είναι πιο μπροστά και από Eurobank και Εθνική...! Θα αφήσουμε την αγορά να το κρίνει.

Η BofA συντάσσεται με τη Mediobanca που κάηκε και αυτή προ μηνών με το «outperform» που έδινε για τις τράπεζες. Από την άλλη, τα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, η ευνοϊκή δομή της αγοράς και τα ακόμη χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων, διατηρούν στο επάκρο τη «bullish» οπτική για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, όπως αναφέρει η Euroxx, που, όπως και άλλοι επενδυτικοί οίκοι και χρηματιστηριακές, διατηρούν άλλη γραμμή από αυτήν της επιφυλακτικότητας της Bank of America.

Πέρα από τις τράπεζες, ο κλάδος της ενέργειας και των κατασκευών παραμένει στο επίκεντρο. Μπορεί τόσο η ΔΕΗ, όσο και η Μυτιληναίος να πιέστηκαν το τελευταίο διάστημα, ωστόσο οι επενδύσεις και το άνοιγμα και των δύο προμηνύει ισχυρά περιθώρια ανόδου. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος βρέθηκε στο Τορόντο του Καναδά, όπου πραγματοποιεί μια μεγάλη επένδυση στο χώρο των ΑΠΕ. Η εταιρεία έχει εισέλθει στην αγορά της χώρας με εξαγορά ηλιακού χαρτοφυλακίου ισχύος 1,4 GW στην Αλμπέρτα από την Westbridge Renewable Energy, μια επένδυση που ξεπερνά το 1,7 δισ. CAD (1,16 δισ. ευρώ) για την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων στην περιοχή.

Ο Ε. Μυτιληναίος είχε συνάντηση με τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και του Καναδά Justin Trudeau αλλά και με τον Prem Watsa της Fairfax όπου παρευρέθηκε στο γεύμα που παρέθεσε ο τελευταίος στους είκοσι επικεφαλής μεγάλων εταιρειών, τραπεζών και ξένων οίκων όπως οι Guardian Capital Group, Fairfax, CIBC, Triple Group of Companies, IMCO, LCBO, Portage Venture Capital, CPPIB, Eldorado Gold, Scotiabank και Norton Rose.

Παράλληλα, περισσότερο «θόρυβο» δημιουργεί στην αγορά το εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται από την πρόταση μορφής προς την κυβέρνηση για το δυστύχημα στα Τέμπη. Να σημειωθεί πως αρκετές μετοχές έχουν διορθώσει σε βραχυπρόθεσμο (ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ σε ήπιο βαθμό) παρότι η αγορά βρίσκεται στις 1.420 μονάδες.

Επιστρέφοντας στα τεχνικά της αγοράς και σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, η αγορά συνεχίζει να κινείται μέσα σε ένα εύρος τιμών κάνοντας προσπάθεια με συσσώρευση να αφήσει πίσω το 1.400 επίπεδο. Πολύ σημαντικό τεχνικά είναι ότι το stop στο Long σε εβδομαδιαίο γράφημα στον ΓΔ ανέβηκε στις 1.386 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση για να δούμε συνέχιση προς τις 1.500 χρειαζόμαστε μία κατοχύρωση του 1.437 σε ημερήσιο γράφημα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει γύρισε άμεσα αρνητικά γράφοντας έτσι ένα τριήμερο αρνητικό σερί. Σήημερα ο ΓΔ υποχωρεί κατά 0,39% στις 1.416,93 μονάδες, με ισχνό τζίρο, ενώ ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,42%. Απώλειες που φτάνουν το 1,4% για τον τραπεζικό που βρίσκεται χαμηλότερα από τις 1.200 μονάδες.

Βαριές απώλειες 2,16% για την Πειραιώς απόρροια των λάθων κινήσεων και του premium που δόθηκε στο placement. Η μετοχή πλέον περνά κάτω από τα 3,80 ευρώ. Πιέσεις 1,91% για την ΑΛΦΑ στα 1,6425 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -0,99% και τη Eurobank στο -0,78% και τα 1,786 ευρώ πλέον.

Απότομο γύρισμα για ΜΟΗ με απώλειες 1,81% στα 27,12 ευρώ, με το ΔΑΑ ακόμη χαμηλότερα, ενώ κατοχύρωση κερδών βγαίνει και σε ΕΥΔΑΠ με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 1,5%.

Ήπιες μεταβολές για ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, ενώ κέρδη καταγράφουν ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΒΙΟ και Cenergy.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κάλυψη των ελληνικών τραπεζών ξεκινά εκ νέου η BofA - Η επιφυλακτική της στάση και οι νέες τιμές στόχοι

Εταιρείες Διαχείρισης: Γυρίζουν την πλάτη στην αναχρηματοδότηση δανείων

Έχει δρόμο το ράλι των ελληνικών τραπεζών - Αυξάνει τις τιμές στόχους η Euroxx

gazzetta
gazzetta reader insider insider