«Κόντρα στο ρεύμα» των αναβαθμίσεων για τις ελληνικές τράπεζες η Mediobanca - Μειώνει τις τιμές στόχους σε Εθνική, Alpha Bank

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόντρα στο ρεύμα» των αναβαθμίσεων για τις ελληνικές τράπεζες η Mediobanca - Μειώνει τις τιμές στόχους σε Εθνική, Alpha Bank
Μια εμφανώς πιο συντηρητική θέση εκφράζει πλέον η Mediobanca για την πορεία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών μετά το ισχυρό ράλι που έχουν καταγράψει, έναντι των υπόλοιπων διεθνών επενδυτικών οίκων.

Μια εμφανώς πιο συντηρητική θέση εκφράζει πλέον η Mediobanca για την πορεία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών μετά το ισχυρό ράλι που έχουν καταγράψει, έναντι των υπόλοιπων διεθνών επενδυτικών οίκων.

Ο ιταλικός οίκος μειώνει τις συστάσεις και τις τιμές στόχους για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, ενώ διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση και την τιμή στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς («ουδέτερη» σύσταση - τιμή στόχος στα 3,65 ευρώ).

Για την Εθνική Τράπεζα, οι αναλυτές θέτουν σύσταση «underperform» από «ουδέτερη» με τιμή στόχο στα 6,30 ευρώ από 6,70 ευρώ προηγουμένως, βλέποντας ουσιαστικά διόρθωση. Όπως αναφέρουν, «από τρίμηνο σε τρίμηνο, η Εθνική δείχνει να επιβεβαιώνει το ποιοτικό της προφίλ, βελτιώνοντας την ποιότητα του ενεργητικού της και χτίζοντας την κεφαλαιακή της θέση. Ωστόσο, η μείωση των επιτοκίων θα πλήξει την κερδοφορία, χαμηλώνοντας τον δείκτη αποδοτικότητας ROTE από τα σημερινά υψηλά επίπεδα προς το 10% - 13% το 2024 - 2025 (ή 13% με 17% σε προσαρμοσμένο επίπεδο για το πλεονάζον κεφάλαιο πάνω από τον δείκτη CET1 στο 14,5%). Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η Εθνική θα συνεχίσει να βρίσκεται με ένα διψήφιο ROTE τα επόμενα χρόνια, αλλά, βλέπουμε ότι αυτό έχει ήδη τιμολογηθεί, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται με δείκτη P/TE στο 0,8x για το 2024». Επιπλέον, η Mediobanca αναφέρει ότι το τεκμαρτό κόστος κεφαλαίου για το 2025 της Εθνικής βρίσκεται στο 13%, ήτοι σε διψήφιο ποσοστό, χαμηλότερα από τον κλάδο. Αυτό, σε συνδυασμό με την υψηλή ευαισθησία της Εθνικής στα επιτόκια, οδηγεί τον επενδυτικό οίκο στην υποβάθμιση της μετοχής σε «underperform» από «ουδέτερη».

Ως προς την Alpha Bank, η Mediobanca μειώνει επίσης τη σύσταση σε «ουδέτερη» από «οutperform» με νέα τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ από 1,80 ευρώ, προηγουμένως. Όπως επισημαίνει, τα χαμηλότερα επιτόκια αφήνουν ένα περιορισμένο περιθώριο ανόδου από εδώ και στο εξής, καθώς από την αναβάθμιση του Οκτωβρίου σε «overperform», έχει επέλθει ένα re - rating άνω του 25% στην τιμή της μετοχής της Alpha. Ωστόσο, οι αναλυτές βλέπουν την επερχόμενη μείωση των επιτοκίων ως μια σημαντική αντιξοότητα για τη μελλοντική κερδοφορία της τράπεζας, καθώς είναι μία από τις πιο ευαίσθητες τράπεζες στις μεταβολές των επιτοκίων μεταξύ των ευρωπαϊκών. Παρόλο που αναμένει ότι ο δείκτης ROTE της Αlpha θα διατηρηθεί στο 10% (προσαρμοσμένο για το πλεονάζον κεφάλαιο πάνω από τον δείκτη CET1 στο 14,5% και αφού έχει μειωθεί από το υψηλό μονοψήφιο ποσοστό 2024 - 25 σε προσαρμοσμένο EPS), βλέπουμε τον τεκμαρτό κόστος κεφαλαίου της Alpha να συμβαδίζει με τον κλάδο (ή να διαπραγματεύεται με δείκτη P/TE στο 0,6x περίπου για ROTE στο 10%), περιορίζοντας τη δυνητική άνοδο από εδώ και πέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider