Νευρικότητα στη Wall Street πριν τη Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στη Wall Street πριν τη Fed
Ο Dow Jones υποχωρεί 0,01% στις 39.106 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει 0,08% στις 5.174 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώνεται 0,10% στις 16.150 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 19.20

Συγκρατημένα πτωτικές κινήσεις καταγράφονται στην Wall Street την Τετάρτη, με όλα τα φώτα να στρέφονται στις ανακοινώσεις της FOMC της Fed που θα λάβουν χώρα το βράδυ (ώρα Ελλάδος) με τους οικονομολόγους να προεξοφλούν σε μεγάλο βαθμό πως θα αποφασιστεί το 5ο διαδοχικό pause στις αυξήσεις επιτοκίων.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,01% στις 39.106 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει 0,08% στις 5.174 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώνεται 0,10% στις 16.150 μονάδες.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, κέρδη άνω του 1% σημειώνει η μετοχή της Intel μετά την είδηση πως ο Λευκός Οίκος ενέκρινε ένα πακέτο αρωγών και επιχορηγήσεων ύψους σχεδόν 20 δισ. δολαρίων για να επιτρέψει στον κολοσσό των ημιαγωγών να αυξήσει την παραγωγή του. Ράλι 6% πραγματοποιεί η μετοχή της Chipotle Mexican Grill μετά την ανακοίνωση ενός stock split.

Το βασικό επιτόκιο της Fed αναμένεται να διατηρηθεί αμετάβλητο στο εύρος από 5,25 έως 5,5%, που συνιστά υψηλό άνω της 20ετίας. Υπενθυμίζεται πως από τον Μάρτιο του 2022, αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Οι αναλυτές αναμένουν μάλιστα περίπου τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, με την πρώτη περικοπή κατά πάσα πιθανότητα να πραγματοποιείται τον Ιούνιο, ενώ γρίφος παραμένει η πορεία της μετέπειτα πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Οι αξιωματούχοι της Fed διστάζουν να «ψαλιδίσουν» το κόστος δανεισμού μέχρι να βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει στον στόχο του 2%, που θεωρούν κατάλληλο για μια υγιή οικονομία. Ωστόσο, μετά την πρόσφατη αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε υψηλό δύο ετών, πλέον καλούνται να βρουν την ισορροπία τόσο στις τιμές όσο και στις πιέσεις στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, οι traders της Wall Street θα επικεντρωθεί στις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια — το λεγόμενο dot plot — το οποίο θα δείξει πόσες περικοπές επιτοκίων θα λάβουν χώρα το 2024 και το 2025.

«Οι τραπεζίτες θα ξεκαθαρίσουν ότι προφανώς δεν είναι έτοιμοι να μειώσουν τα επιτόκια. Χρειάζονται μερικά ακόμη δεδομένα για να αισθάνονται σίγουροι ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο», δήλωσε ο Mαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος στη Moody’s. «Περιμένω να επιβεβαιώσουν πως θα γίνουν τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, με την πρώτη περικοπή τον Ιούνιο» πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα κάνουν τρεις μειώσεις επιτοκίων για το 2024 με την πρώτη περικοπή τον Ιούνιο, αν και οι πιο απαισιόδοξοι προβλέπουν δύο. Από την άλλη, το «γεράκι» Νιλ Κασκάρι, Πρόεδρος της Fed της Mινεάπολις, σκέφτεται να αναθεωρήσει επί τα χείρω τη σύστασή του, παροτρύνοντας σε μια μείωση επιτοκίων το τρέχον έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΑΑΔΕ έφτασε στο κινητό μας - Στον αέρα η εφαρμογή myAADEapp

Airbnb: Ποιους προορισμούς προτιμούν οι Έλληνες φέτος για ανοιξιάτικες εξορμήσεις

Η εκκλησία «βίλα»: Κτίσμα του 19ου αιώνα έγινε το απόλυτο σπίτι - Έχει γυμναστήριο και play room

gazzetta
gazzetta reader insider insider