Ο πληθωρισμός σπρώχνει την Wall Street μακριά από τα ρεκόρ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός σπρώχνει την Wall Street μακριά από τα ρεκόρ
Πτωτικά κινούνται οι δείκτες στην Wall Street μετά από μία εβδομάδα με σημαντικά μάκρο στοιχεία.

Τελευταία ενημέρωση 21.06

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες στην Wall Street μετά από μία εβδομάδα με σημαντικά μάκρο στοιχεία που δείχνουν πως ο πληθωρισμός, αν και σε γενικές γραμμές μειώνεται, παραμένει υψηλότερος από το αναμενόμενο. Οι εκθέσεις έχουν εγείρει ανησυχίες για την επόμενη κίνηση της Fed στα επιτόκια, αν και η Wall Street εξακολουθεί να βλέπει πιθανότητες για μείωση τον Ιούνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 162 μονάδες ή 0,42% στις 38.742 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 0,56% στις 5.121 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite βρίσκεται στο -0,82% στις 15.996 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες και στην χθεσινή συνεδρίαση, μετά τα νέα πως οι τιμές παραγωγού (PPI) στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με ρυθμό ταχύτερο από τον αναμενόμενο τον Φεβρουάριο. Οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν άνοδο στη συνεδρίαση – με το 10ετές κρατικό ομόλογο αναφοράς να φτάνει το 4,29% – καθώς οι επενδυτές ανησυχούν αν τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ήταν πολύ ισχυρά για να χαλαρώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τη νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, η πιθανότητα η Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας φτάνει το 99%. Ωστόσο, οι πρόσφατες οικονομικές ανακοινώσεις θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση εάν η Fed πιστεύει ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αρκετά ώστε να αρχίσει να μειώνει τα επίπεδα αργότερα φέτος, δήλωσε ο Mark Luschini, επικεφαλής αναλυτής στην Janney Montgomery Scott. «Η πορεία προς ένα επιτόκιο στόχο 2% ήταν κάθε άλλο παρά γραμμική», είπε ο Luschini. «Πιστεύω ότι αυτό αρκεί μόνο για να... περιορίσει τον ενθουσιασμό, των συμμετεχόντων στην αγορά» πρόσθεσε.

Στο ταμπλό η μετοχή της Nvidia μετά τις αρχικές απώλειες, αντέστρεψε το κλίμα και πλέον ενισχύεται 1,2%. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί 0,7% σε εβδομαδιαία βάση. Οι μετοχές των Apple και Microsoft υποχωρούν 1,3% και 2%.

Η μετοχή της Adobe υποχωρεί πάνω από 14%, μετά την ανακοίνωση αδύναμου guidance για το β' τρίμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προβλέπει κέρδη που θα κυμανθούν από 4,35 έως 4,40 δολάρια ανά μετοχή σε προσαρμοσμένη βάση, με έσοδα 5,25 έως 5,30 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της LSEG προέβλεπαν κέρδη 4,38 δολάρια ανά μετοχή και 5,31 δισ. δολάρια έσοδα. Στον αντίποδα, για το πρώτο τρίμηνο χρήσης τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 4,48 δολάρια έναντι προβλέψεων για 4,38 δολ. ενώ τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 5,18 δισ. δολάρια, επικρατώντας των εκτιμήσεων για 5,14 δισ. δολ.

Mάκρο

Οριακή αύξηση 0,1% κατέγραψε σημείωσε το Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve. Τον Ιανουάριο είχε σημειώσει πτώση κατά 0,5%. Οι αναλυτές περίμεναν η βιομηχανική παραγωγή να παραμείνει αμετάβλητη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Σε ανοδική τροχιά για δεύτερο διαδοχικό μήνα παρέμεινε το κόστος των εισαγόγενων αγαθών τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,8% τον Ιανουάριο. Οι τιμές εισαγωγών χωρίς τα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 0,2%, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Fed.

Επίσης, χειρότερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το περιφερειακό τμήμα της Fed και την ανακοίνωση της Παρασκευής. Για το Μάρτιο, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State υποχώρησε κατά 18,5 μονάδες στις -20,9 μονάδες, έναντι της πρόβλεψης των οικονομολόγων σε έρευνα της Wall Street Journal για μείωση στις -6 μονάδες. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αρνητική μέτρηση για τον δείκτη και την πέμπτη για το τελευταίο 6μηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Η Nvidia οδήγησε τη Φάση 1 στις μετοχές ΑΙ - Ακολουθούν άλλες φάσεις και άλλες εταιρείες

Η BofA έχασε το «ράλι» των ευρωπαϊκών μετοχών και παραμένει «αρκούδα»

Bitcoin: Υποχωρεί από τα επίπεδα ρεκόρ καθώς η συζήτηση περί «φούσκας» εντείνεται

gazzetta
gazzetta reader insider insider