Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά μετά τον αμερικανικό PPI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά μετά τον αμερικανικό PPI
Μετά από ένα flat ξεκίνημα, οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές κάνουν ήπιες ανοδικές κινήσεις την Παρασκευή

Τελευταία ενημέρωση: 17:28

Μετά από ένα flat ξεκίνημα, οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές κάνουν ήπιες ανοδικές κινήσεις την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αναλύουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τα οποία μειώνουν ακόμα περισσότερο τις προοπτικές για τη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve όσο γίνεται νωρίτερα μέσα στο 2023. Οι τιμές παραγωγού (PPI) στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με ρυθμό ταχύτερο από τον αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, θυμίζοντας για μία ακόμη φορά το τελευταίο «μίλι» στη μάχη κατά του πληθωρισμού είναι και το πιο δύσκολο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά 0,05% στις 506 μονάδες. Ο κλάδος του αυτοκινήτου και των τηλεπικοινωνιών οδηγούν τα κέρδη, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 1,1% και οι δύο. Ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,41% στις 5.014 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 0,41% στις 17.995 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,59% στις 8.209 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 7.740 μονάδες σημειώνοντας οριακές απώλειες 0,03%. Στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,54% στις 33.966 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώνεται στις 10.616 μονάδες και στο 1,20%.

Στο ταμπλό η μετοχή της HelloFresh καταγράφει κέρδη άνω 11% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο αλλά και ολόκληρο το 2023. Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε 7,6 δισ. ευρώ ενοποιημένα έσοδα για όλο το έτος, ενώ επίσης επέστρεψε σε θετικές διαθέσιμες ταμειακές ροές. Η μετοχή της εταιρείας βούτηξε την περασμένη εβδομάδα περισσότερο από 40% μετά το απογοητευτικό outlook για τα έσοδα του 2024.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να πάρει τον χρόνο της για να πετύχει τη σωστή μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Φίλιπ Λέιν, τονίζοντας παράλληλα πως τον Ιούνιο οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες θα έχουν καλύτερη εικόνα για τις πληθωριστικές πιέσεις σε σχέση με σήμερα. «Παρά την συσσώρευση πολλών δεδομένων, πρέπει να είναι σαφές πως η μετάβαση από την φάση σταθεροποίησης στην οποία βρισκόμαστε από τον περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι την μείωση των επιτοκίων θα πρέπει να γίνει σωστά και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο» ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Τα πιο πρόσφατα μάκρο στοιχεία αφορούν τον πληθωρισμό της Γαλλίας, όπου οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το INSEE τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι το εναρμονισμένο με την ΕΕ ποσοστό πληθωρισμού της Γαλλίας διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 0,9% τον Φεβρουάριο. Τον Ιανουάριο είχαν υποχωρήσει 0,2%.

Η εικόνα στην Ασία

Η αύξηση του PPI στις ΗΠΑ με ταχύτερο από το αναμενόμενο ρυθμό επηρεάσε τις αγορές Ασίας-Ειρηνικού που υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό την Παρασκευή.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε βουτιά 1,61%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας ανέτρεψε τις αρχικές απώλειες κλείνοντας 0,22% υψηλότερα. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο 1,7% για την εβδομάδα.

«Ταύρος» για την πολύ θετική πορεία της κινεζικής οικονομίας, τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της, παρά τις τρέχουσες αντιξοότητες, εμφανίστηκε ο οικονομικός διευθυντής της HSBC, Georges Elhedery, χαρακτήρισε πολύ θετική. Σε δήλωσή του στο CNBC, ο Elhedery είναι πεπεισμένος «ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα ξεπεράσει τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες». «Βλέπουμε μια σημαντική οικονομική μετάβαση, που μας δίνει σημαντικούς λόγους να είμαστε ιδιαίτερα θετικοί, σε σχέση με τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές» έσπευσε να συμπληρώσει.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας είναι έτοιμοι για τη μεγαλύτερη άνοδο των μισθών σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε 0,33% χαμηλότερα στις 38.737 μονάδες, ενώ ο Topix σημείωσε άνοδο 0,35%.

O Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε με πτώση 1,91%, ενώ o μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε πτώση 0,80%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,56%, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο σε περίπου δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Τα τρία μέτωπα που φέρνουν μεταβλητότητα στη σημερινή συνεδρίαση

Διψήφια τιμή στόχος από τη Jefferies για την Εθνική - Άνετη για payout 50% τα επόμενα χρόνια

Η «αναθέρμανση» του πληθωρισμού «κοκκίνισε» την Wall Street

gazzetta
gazzetta reader insider insider