Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές - Προς νέα ιστορικά υψηλά ο Stoxx 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές - Προς νέα ιστορικά υψηλά ο Stoxx 600
Ράλι σχεδόν 18% για τη μετοχή της γερμανικής Zalando.

Τελευταία ενημέρωση 18.23

Σε θετικό έδαφος αλλά με μικρές διακυμάνσεις διαπραγματεύονται στις συνεδριάσεις της Τετάρτης οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, χτίζοντας πάνω στα κέρδη της προηγούμενης ημέρας, τα οποία διευρύνθηκαν μετά τα νεότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τα οποία θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Fed σε σχέση με την επιτοκιακή της πολιτική.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παραμένει ενισχύεται κατά 0,20% στα επίπεδα των 507,81 μονάδων, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να ενισχύεται κατά 2,7%, ενώ ο αντίστοιχος της υγείας σημειώνει απώλειες 0,6%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 0,58% στις 5.012,17 μονάδες. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία του πανευρωπαϊκού δείκτη, που διαδέχονται τα ρεκόρ της προηγούμενες εβδομάδας.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημειώνει κέρδη 0,14% στις 17.965 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος κερδίζει 0,68% στις 8.142 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 7.757 μονάδες με άνοδο 0,12% και διαμορφώνεται σε νέα υψηλά δέκα μηνών.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει κέρδη 0,38% στις 33.881 μονάδες, ενώ τέλος στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 καταγράφει άνοδο 1,73% στις 10.568 μονάδες.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, «άλμα» σχεδόν 18% σημειώνει η μετοχή της Zalando, καθώς η γερμανική εταιρία διαδικτυακής, λιανικής πώλησης ενδυμάτων ανακοίνωσε υψηλότερα των αναμενόμενων κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο καθώς και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Ισχυρά κέρδη σχεδόν 8% και για την ισπανική Inditex, η οποία είδε τις πωλήσεις το 2023 να αυξάνονται κατά 10% στα 35,9 δισ. ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας για τον κολοσσό που βρίσκεται πίσω από την αλυσίδα Zara.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο επιταχύνθηκε με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων από την Fed να λάβουν χώρα το καλοκαίρι και όχι νωρίτερα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 3,1%. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Μάκρο

Με ρυθμό 2% «έτρεξε» η βρετανική οικονομία τον Ιανουάριο, χάρη στην απρόσμενη επέκταση της παραγωγής του κατασκευαστικού κλάδου.

Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ανάλογος της πρόβλεψης των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters και ακολουθεί έπειτα από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% τον Δεκέμβριο και τη «ρηχή» ύφεση στην οποία διολίσθησε η οικονομία το β' εξάμηνο του περασμένου έτους.

Η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,1% τον Ιανουάριο, ωστόσο υποχώρησε 0,9% σε βάση τριμήνου. Οι υπηρεσίες αναπτύχθηκαν κατά 0,2% τον Ιανουάριο και ήταν ο κλάδος με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, κάμψη σημείωσε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να δέχεται ισχυρές πιέσεις από την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και τις λιγότερο ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,2% στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Τα στοιχεία ήταν πολύ χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν η παραγωγή να μειωθεί κατά 1,8% σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Στην ΕΕ, η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,1% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο του 2023.

Μικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Τετάρτης οι κυριότερες αγορές στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, στον απόηχο των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο έκλεισε με μικρές απώλειες 0,26% στις 38.695 μονάδες, όπως και ο δείκτης HSI στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ που έχασε 0,07% και διαμορφώθηκε στις 17.082 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai έκλεισε με απώλειες 0,40% στις 3.043 μονάδες, όπως και ο Shenzhen Component που έχασε 0,27% στις 9.604 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI ενισχύθηκε κατά 0,44% και διαμορφώθηκε στις 2.693 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 κέρδισε 0,22% και έκλεισε στις 7.729 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Ψήφος εμπιστοσύνης από την JPMorgan Chase στην κινεζική αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων

ΗΠΑ: Νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία ύψους 300 εκατ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider