Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ έδωσε ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές - Υψηλό 10 μηνών για τον FTSE 100

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ έδωσε ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές - Υψηλό 10 μηνών για τον FTSE 100
Ανοδικά έκλεισαν οι δείκτες την Τρίτη, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα τελευταία μάκρο στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν την τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτήν, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο επιταχύνθηκε με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων από την Fed να λάβουν χώρα το καλοκαίρι και όχι νωρίτερα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 3,1%. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 1%, με τους περισσότερους κλάδους να κλείνουν στα «πράσινα», με εκείνο των αυτοκινήτων να καταγράφει κέρδη κατά 2,3%, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας υποχώρησαν 1,2%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύθηκε 1,03% και διαμορφώθηκε στις 4.981 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,04% στις 7.749 μονάδες, σημειώνοντας υψηλό 10 μηνών, μετά τα νέα πως το ποσοστό ανεργίας κινήθηκε ανοδικά στην Βρετανία, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, καθώς οι αυξήσεις των μισθών επιβραδύνθηκαν, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η αγορά εργασίας «αποθερμαίνεται». Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,9% τους τρεις μήνες έως τον Ιανουάριο, καταγράφοντας απρόσμενη αύξηση από το 3,8% του προηγούμενου τριμήνου.

Ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε στις 17.950 μονάδες καταγράφοντας οριακές απώλειες 0,08%, με τους επενδυτές να αναλύουν τα πρόσφατα στοιχεία για την οικονομία της Γερμανίας, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται σε χαμηλό δύο ετών, στο 2,5% τον Φεβρουάριο, από το 2,9% τον Ιανουάριο.

Στους υπόλοιπους δείκτες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,84% στις 8.087 μονάδες, στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 1,33% στις 33.757 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 10.388 μονάδες κλείνοντας στο +0,61%.

Επιχειρηματικά νέα

Μειωμένη θα είναι φέτος η κερδοφορία της Porsche, όπως προειδοποίησε η ίδια η εταιρεία, καθώς λανσάρει νέα μοντέλα εν μέσω δύσκολων συνθηκών. Παρολ'αυτά, η εταιρεία θα αυξήσει το μέρισμά της χάρη στα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη του 2023. Η γερμανική εταιρεία πολυτελών οχημάτων δήλωσε ότι αναμένει λειτουργική απόδοση επί των πωλήσεων μεταξύ 15% και 17% για το 2024, από 18% που πέτυχε το 2023 και το 2022. Μακροπρόθεσμα, ο όμιλος στοχεύει σε λειτουργική απόδοση επί των πωλήσεων άνω του 20%. Η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 11,47%.

Aυξημένα έσοδα κατά 2% (στα 65,9 δισ. κορόνες Δανίας ή 9,65 δισ. δολάρια) και σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς πέτυχε η Lego το 2023, με τον CEO της δανικής επιχείρησης κατά την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών να περιγράφει μια δύσκολη χρονιά ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

OPEC: Σταθερός ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης στο πετρέλαιο

J.P. Morgan: «Overweight» για τις ελληνικές μετοχές - Οι 2+1 παράγοντες διεύρυνσης του ράλι

Goldman Sachs: Θα επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο ιδιωτικών πιστώσεων στα 300 δισ. σε πέντε χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider