Πετρέλαιο: Η αυξημένη ζήτηση ωθεί τις τιμές υψηλότερα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Η αυξημένη ζήτηση ωθεί τις τιμές υψηλότερα
Θετικό για την άνοδο των τιμών το μήνυμα της fed για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης στους μεγαλύτερους καταναλωτές του πλανήτη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε θετικό μήνυμα για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 0,7%, ή 58 σεντς, στα 83,54 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate αυξήθηκαν 0,9%, ή 69 σεντς, στα 79,62 δολάρια.

Μέσα στην εβδομάδα τόσο το Brent, όσο και το West Texas Intermediate μείωσαν ελαφρά την τιμή τους, ωστόσο, καθώς υποχώρησαν κατά 0,1% και 0,5%, αντίστοιχα.

Στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν ότι τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα και τα αποθέματα διυλισμένου πετρελαίου μειώθηκαν κατά 4,1 εκατομμύρια βαρέλια. Αμφότερα υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο, σε μια ένδειξη ισχυρής ζήτησης.

Στην Κίνα, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν 5,1% το πρώτο δίμηνο του 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και η κατανάλωση καυσίμων στην Ινδία αυξήθηκε κατά 5,7% τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, εν μέσω ισχυρής εργοστασιακής δραστηριότητας στον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα και καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Σύμφωνα με την Capital Economics, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 3,3% σε ετήσιους όρους, «αλλά αυτή η ανάπτυξη θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι το 2023, όταν το τέλος των περιορισμών για τον COVID-19 οδήγησε σε αύξηση της δραστηριότητας στις μεταφορές και τα ταξίδια».

Στήριξη στις τιμές του πετρελαίου παρείχε και ο πρόεδρος της Federal Reserve Ζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «δεν απέχει πολύ» από το να αποκτήσει αρκετή εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός μειώνεται αρκετά ώστε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

«Η αδυναμία του δολαρίου των ΗΠΑ μπορεί να έχει προσφέρει κάποια υποστήριξη στις τιμές, καθώς τα σχόλια του Πάουελ φαίνεται να μην συμβαδίζουν με την επιθετικότητα (περί μη μείωσης των επιτοκίων) που αναμενόταν αρχικά», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην ΙG.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετυχαίνει η έφοδος της Huawei στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ευκαιρίες ανάπτυξης στις ΗΠΑ αναζητά η Cenergy - Ορατότητα από το υψηλό ανεκτέλεστο και βάσεις για υψηλότερη κερδοφορία

gazzetta
gazzetta reader insider insider