Χρηματιστήριο: Στο -3% οι τράπεζες - Πέρασαν τα πακέτα σε Πειραιώς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Στο -3% οι τράπεζες - Πέρασαν τα πακέτα σε Πειραιώς
Η επιτυχία της Πειραιώς, τα αποτελέσματα Alpha-Eurobank και οι ετυμηγορία των οίκων αξιολόγησης στο ραντάρ των επενδυτών.

Τελ. ενημέρωση 15:45

Στο κόκκινο βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών στη σημερινή συνεδρίαση, με τις τράπεζες να βουλιάζουν με απώλειες άνω του 3% με την άκρως επιτυχμένη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Alpha Bank, ΕΤΕ και Eurobank καταγράφουν απώλειες άνω του 3%, με συνεχείς πωλήσεις και χωρίς καμία αντίδραση. Μάλιστα, οι τράπεζες κινήθηκαν προς νέα πολυετή υψηλά προοτύ προσγειωθούν απότομα από κάποιους που θέλουν να φοβίσουν τους επενδυτές. Οι κινήσεις αυτές θα πρέπει να προβληματίσουν εντόνως την ΕΚ που δείχνει να απέχει μόνιμα από τον έλεγχο της αγοράς, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε πολυ εμφατικά στην περίπτωση της Entersoft. Πώς γίνεται χωρίς να υπάρχει κάποιο αρνητικό γεγονός και ίσα ίσα τα αποτελέσματα των τραπεζών ήταν άκρως θετικά μέχρι στιγμής να βγαίνουν τόσο επιθετικές πωλήσεις - «μαρκετιές»;

Τα επίπεδα υπερκάλυψης έφτασαν τις 9 φορές περίπου για το διεθνές βιβλίο (4 φορές για το ελληνικό ή περίπου 8 φορές για τη συνολική προσφορά της διάθεσης του 27% της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς) με την Πειραιώς να γίνεται η γίνεται τρίτη -εκ των τεσσάρων συστημικών- πλήρως ιδιωτική μετά τις Eurobank και Alpha Bank. Η τιμή διάθεσης των προσφερόμενων μετοχών καθορίστηκε στα 4 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης που είχε ορίσει το ΤΧΣ. Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του insider.gr, που ανέφερε ότι στην ανώτατη τιμή των 4 ευρώ υποβλήθηκαν προσφορές 10 δισ. ευρώ, το ΤΧΣ ανακοίνωσε ότι για τις προσφορές στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης έλαβε προσφορές 10,7 δισ. ευρώ.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη συμμετοχή του στη Πειραιώς είναι η μόνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο από αντίστοιχα placements που πέτυχε να προσελκύσει ένα premium έναντι άλλων αντιστοίχων ευρωπαϊκών που όλες διατέθηκαν με discount.

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, έτος ισχυρών επιδόσεων για την Alpha Bank χαρακτήρισε το 2023 ο CEO του ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, προσθέτοντας ότι «τους τελευταίους 12 μήνες βελτιώσαμε την κερδοφορία μας ενώ παράλληλα διατηρήσαμε την πειθαρχία στα έξοδα, διασφαλίζοντας έναν ισχυρότερο ισολογισμό και επιτρέποντας την υγιή δημιουργία κεφαλαίου. Το επιτύχαμε αυτό εστιάζοντας με αποφασιστικότητα στη δημιουργία διατηρήσιμης αξίας για τους μετόχους μας και είμαστε υπερήφανοι που διαμορφώσαμε τις προϋποθέσεις ώστε να προτείνουμε την επανέναρξη καταβολής μερίσματος από τα κέρδη του 2023».

Μετά την Alpha Bank θα ακολουθήσει η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Eurobank, ενώ την Τρίτη παίρνει σειρά η Εθνική.

Παράλληλα, εντυπωσίασε και η Cenergy, καθώς κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 14% στα 1,63 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εισηγμένη, τονίζοντας πως τα περιθώρια όσο στον κλάδο καλωδίων, όσο και στον κλάδο σωλήνων χάλυβα είναι βελτιωμένα. Η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 213,8 εκατ. ευρώ (56% αύξηση σε ετήσια βάση) και η απρόσκοπτη εκτέλεση των ενεργειακών έργων παραμένει προτεραιότητα και για τους δύο τομείς. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν σε 73,0 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας τη διανομή μερίσματος ύψους 0,08 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 60% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Από την άλλη, τα βλέματα των αγορών θα παραμείνουν στραμμένα στις κεντρικές τράπεζες, καθώς η ΕΚΤ θα ανακοινώσεις τις αποφάσεις πολιτικής της. Αναμένεται ευρέως ότι θα διατηρήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, επομένως μεγάλη έμφαση θα δοθεί στο χρονοδιάγραμμα οποιωνδήποτε μελλοντικών μειώσεων επιτοκίων, μαζί με τις τελευταίες μακροοικονομικές εκτιμήσεις. Οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα συμβεί το νωρίτερο μέχρι τον Ιούνιο και επισημαίνουν ότι ο επίμονος δομικός πληθωρισμός θα μπορούσε να σταματήσει τη συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων μέχρι μετά το καλοκαίρι.

Πέραν αυτών σειρά παίρνουν και οι οίκοι αξιολόγησης, καθώς την Παρασκευή η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορίας της και η Moody's την επόμενη εβδομάδα. Έτσι, θετικό σήμα στέλνει η Moody's ως προς την πορεία και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, εκτιμώντας πως το υψηλό περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και των δανείων θα στηρίξει την κερδοφορία καθώς και την πιστωτική δυναμική, εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση και την άποψη που είχε διατυπώσει στις αρχές του έτους ο Νώντας Νικολαΐδης, Vice President - Senior Credit Officer της Moody’s, μιλώντας στο insider.gr.

Περνώντας στο ταμπλό, ξεπέρασε τα 17 ευρώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής στη χθεσινή συνεδρίαση με ισχυρή ανοδική κίνηση. Σε μηνιαία βάση η μετοχή έχει καταγράψει κέρδη 2 ευρώ και φαίνεται πως η ώρα της συμφωνίας που θρυλείται επί μακρόν πλησιάζει. Το τίμημα πάντως δεν φαίνεται να κλείνει στα τρέχοντα επίπεδα αλλά υψηλότερα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης διορθώνει κατά 0,74% στις 1.422,37 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 1,25 δισ. ευρώ. Κατά 0,93% υποχωρεί ο FTSE 25 και κατά σχεδόν 3% βουλιάζουν ο τραπεζικός.

Παράλληλα, πτωτικά συνεχίζει η Μυτιληναίος υποχωρεώντας και σήμερα κατά 0,33% στα 35,88 ευρώ, με τη ΔΕΗ στο +0,6% και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 2,3% και τα 15,14 ευρώ. Κέρδη 0,82% για την Τέρνα Ενεργειακή. Κατά 1,36% ενισχύεται η Τιτάν, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, και ΜΟΗ.

Βαριές απώλειες για ΕΧΑΕ, ΟΤΟΕΛ, Σαράντη, Optima.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Υπερκάλυψη περίπου 9 φορές στο placement – Μοναδική συναλλαγή στην Ευρώπη με premium

Alpha Bank: Έτος ισχυρών επιδόσεων το 2023 - Νέοι υψηλότεροι στόχοι για την επόμενη 3ετία

Deals 9 δισ. ευρώ αναμένει η ελληνική αγορά το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider