Εμμένει στη θέση της η Goldman Sachs - Πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed το Μάιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμμένει στη θέση της η Goldman Sachs - Πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed το Μάιο
Παρότι ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ προσγείωσε απότομα τις αγορές στο κομμάτι της τιμολόγησης τόσο της αφετηρίας όσο και των συνολικού μεγέθους των μειώσεων των επιτοκίων, η Goldman Sachs, εμμένει στη θέση της.

Παρότι ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ προσγείωσε απότομα τις αγορές στο κομμάτι της τιμολόγησης τόσο της αφετηρίας όσο και των συνολικού μεγέθους των μειώσεων των επιτοκίων, η Goldman Sachs, εμμένει στη θέση της, αναμένοντας την πρώτη μείωση στη συνεδρίαση του Μαΐου με συνολικά πέντε, κατά 25 μονάδες βάσης, να υλοποιούνται για φέτος.

Όπως αναφέρει ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για τις ΗΠΑ, υπήρξε όντως μια αρνητική έκπληξη από την ανακοίνωση του πληθωρσιμού στις ΗΠΑ (δομικού και επίσημου) στη βάση του ισχυρού «January effect». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγαλύτερη έκπληξη προήλθε από την άνοδο κατά 0,56% στο ισοδύναμο ενοίκιο των ιδιοκτητών (OER), το οποίο ξεπέρασε τις επιδόσεις του μέτρου ενοικίασης της κύριας κατοικίας από το 1995.

Κατ' αρχήν, η ανάκαμψη στην αγορά οικογενειακής κατοικίας και οι μη προσιτές τιμές της αγοράς κατοικιών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετική διαφορά μεταξύ της αύξησης του OER και των ενοικίων. «Το OER Ιανουαρίου αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσιους όρους, αλλά η αύξηση των ενοικίων για μία οικογένεια τρέχει με λιγότερο από το ήμισυ αυτού του ρυθμού». Η Goldman εκτιμά ότι η δυναμική της αγοράς οικογενειακής κατοικίας είναι ένας λόγος για να περιμένουμε ότι το OER θα έχει υψηλότερη απόδοση του ΔΤΚ ενοικίων φέτος, αλλά σε καμία περίπτωση κοντά στις 20 μονάδες βάσης το μήνα. «Υποθέτουμε μια μηνιαία αύξηση στο OER κατά 4 μονάδες βάσης από αυτό το κανάλι για το υπόλοιπο του 2024 και ενισχύουμε την πρόβλεψή μας για τον πληθωρισμό στο τμήμα των κατοικιών για το PCE Δεκεμβρίου 2024 κατά 0,4 π.μ. στο 4,3% (σε ετήσια βάση)».

Ο οίκος ανησυχεί ιδιαίτερα για μια αναθέρμανση σε άλλα σημεία των εκθέσεων CPI και PPI Ιανουαρίου. Οι μεταβολές των τιμών του Ιανουαρίου τείνουν να είναι κυκλικές και ασταθείς - αυτό που ονομάζουμε «January effect» - και συνήθως, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται τον Φεβρουάριο.

Η ανακοίνωση της FOMC του Ιανουαρίου δείχνει ότι οι μειώσεις επιτοκίων πιθανότατα θα ξεκινήσουν μόλις ο πληθωρισμός κινηθεί σταθερά προς το 2%. «Εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί όπως αναμένουμε, ο δομικός πληθωρισμός PCE θα υποχωρήσει στο 2,5% τη στιγμή της συνεδρίασης του Μαΐου και οι συμμετέχοντες πιθανότατα θα αναμένουν περαιτέρω αποκλιμάκωση τους επόμενους δύο μήνες, δεδομένων των επιπτώσεων της υψηλής βάσης στα μέσα του 2023. Αντίστοιχα, συνεχίζουμε να αναμένουμε πέντε μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed για φέτος, με την πρώτη μείωση στη συνεδρίαση του Μαΐου. Συνεπώς, τα στοιχεία τιμών της περασμένης εβδομάδας αυξάνουν τα πονταρίσματα για τις εκθέσεις CPI και PPI Φεβρουαρίου για να επιβεβαιώσουν ότι η άνοδος του Ιανουαρίου στο σκέλος του OER και των υπηρεσιών εκτός στέγασης ήταν προσωρινή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider