Πετρέλαιο: Ανοδικές οι τιμές ύστερα από την πτώση λόγω προσδοκιών εκεχειρίας στη Γάζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ανοδικές οι τιμές ύστερα από την πτώση λόγω προσδοκιών εκεχειρίας στη Γάζα
Τον Μάρτιο θα λάβει τις νέες αποφάσεις του ο OPEC+ σχετικά με την παράταση εθελοντικής μείωσης της παραγωγής των μελών του.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή μετά την απόφαση του OPEC+ να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής πετρελαίου, αν και οι δείκτες αναφοράς οδήγησαν σε εβδομαδιαίες απώλειες εν μέσω αναφορών για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς- μια προσδοκία που μέχρι στιγμής δεν έχει ευοδωθεί.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 44 σεντς, ή 0,6%, στα 79,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate κέρδισαν 36 σεντς, ή 0,5%, στα 74,18 δολάρια το βαρέλι.

Την Πέμπτη, δύο πηγές του OPEC+ δήλωσαν ότι ο όμιλος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής πετρελαίου, προσθέτοντας ότι τον Μάρτιο θα ληφθούν νέες αποφάσεις αναφορικά με το εάν θα παραταθούν ή όχι οι εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοι του με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστός ως OPEC+, έχει μειώσει την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του 2024, όπως ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο.

Οι αναλυτές της ANZ Research ανέφεραν σε σημείωμα τους, ότι οι περικοπές παραγωγής θα διατηρήσουν «σφιχτή» την προσφορά το πρώτο τρίμηνο, με τις αυξήσεις παραγωγής εκτός OPEC να ομαλοποιούνται και την αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ να επιβραδύνεται το 2024 στα 300.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) από 800.000 bpd πέρυσι.

Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχθηκαν επίσης την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει το βασικό ημερήσιο επιτόκιο στο εύρος του 5,25% - 5,50% και από τα σχόλια του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος ανέφερε ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί και πλέον θα κινηθούν χαμηλότερα τους επόμενους μήνες. Τα χαμηλότερα επιτόκια θα μείωναν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου γνώρισαν εβδομαδιαίες απώλειες περίπου 5%, καθώς οι όπως αποδείχθηκε, αβάσιμες αναφορές για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, περιόρισαν τα κέρδη και προκάλεσαν την Πέμπτη απώλειες μεγαλύτερες από 2%.

Οι πρόσφατες αναφορές για την πρόοδο στις επαφές για κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Χαμάς, η οποία θα μπορούσε να εξαλείψει την τρέχουσα γεωπολιτική πίεση (κρατούν) τους επενδυτές πετρελαίου στο περιθώριο», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλυτής αγοράς στη Phillip Nova. Τα ρωσικά πετρελαιοφόρα συνέχισαν επίσης να πλέουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, σε μεγάλο βαθμό αδιάκοπα παρά τις επιθέσεις των Χούτι, σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις της αγοράς για εκτεταμένες διαταραχές στην παγκόσμια ροή φορτιών πετρελαίου, ανέφερε η Sachdeva.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τα κράτη για τα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών - «Μπορεί να το μετανιώσετε»

Η ανάληψη ελέγχου της Polestar απ΄τη Geely φέρνει στο προσκήνιο την αναταραχή στα EV

gazzetta
gazzetta reader insider insider