Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα μετά τα στοιχεία από BoE και πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα μετά τα στοιχεία από BoE και πληθωρισμό
Σε μεικτό έδαφος κινούνται οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Πέμπτη, μία συνεδρίαση κατά την οποία η προσοχή είναι στραμμένη προς την νομισματική πολιτική και τον πληθωρισμό, ενώ συνεχίζονται και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Τελευταία ενημέρωση 16:44

Σε μεικτό έδαφος κινούνται οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης για τον πρώτο μήνα του 2024, με τους αναλυτές να αξιολογούν τα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης, αυτός ακολουθεί ήπια επιβραδυντική τάση, από ρυθμό 2,9% σε 2,8%. Εξετάζοντας τα κράτη-μέλη ένα προς ένα, παρατηρείται πως τους υψηλότερους ρυθμούς κατέγραψε η Εσθονία με 5%, η Κροατία με 4,8%, Σλοβακία και Αυστρία με 4,3%. Τους βραδύτερους ρυθμούς δε, κατέγραψαν οι Φινλανδία με 0,7%, η Ιταλία με 0,9% και οι Λετονία, Λιθουανία με 1%. Οι δύο μεγάλες οικονομίες κινήθηκαν με ρυθμό 3,2% και 3,4% για Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα.

Μετά την Fed που διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, στο τρέχον εύρος του 5,25% – 5,5%, που αποτελεί και υψηλό 23 ετών, προχωρώντας στην τέταρτη διαδοχική παύση, με τον Τζερόμ Πάουελ να κόβει πάντως τα φτερά» στις αγορές οι οποίες πόνταραν σε μία έναρξη των μειώσεων από τον μήνα Μάρτιο, και η Τράπεζα της Αγγλίας ακολούθησε την ίδια στρατηγική. Συγκεκριμένα η BoE άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 5,25% (το υψηλότερο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008) και απέσυρε την «προειδοποίηση» πως ίσως χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της, στέλνοντας επίσης «σήμα», ότι είναι πιθανό να μειώσει φέτος το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά από το 2020, αν και ενδεχομένως όχι τόσο νωρίς όσο περιμένουν οι επενδυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,06% στις 485,39 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 σημειώνει πτώση 0,28% στις 4.650 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,09% στις 16.889 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,25% στις 7.650 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει 0,60% στις 7.611 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,22% στις 30.810 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,28% στις 10.050 μονάδες.

Μάκρο

Σε υψηλό δέκα μηνών στις 46,4 μονάδες έκλεισε ο PMI Μεταποίησης της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, έναντι 44,4 του Δεκεμβρίου, αν και τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς ο δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται σε έδαφος συρρίκνωσης κάτω από τις 50 μονάδες.

Αυτή η ανάκαμψη στη μεταποίηση είναι ιδιαίτερα εμφανής στις «οικονομίες του Νότου», με την Ελλάδα να οδηγεί σε υψηλό 21 μηνών 54,7 και την Ισπανία (49,2) και την Ιταλία (48,5) να παρουσιάζουν ενθαρρυντικές τάσεις. Ωστόσο, μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, η Γερμανία, παρά το υψηλό 11 μηνών, παραμένει σε συρρίκνωση στο 45,5 και η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας συνεχίζει να είναι ανησυχητική, στο 43,2.

Επιχειρηματικά νέα

«Διέλυσε» κάθε προσδοκία με τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου η Deutsche Bank η οποία την Πέμπτη ανακοίνωσε καθαρά κέρδη στα 1,3 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ θα αποδοθούν στους μετόχους για το 2024. Τα τριμηνιαία καθαρά κέρδη σημείωσαν πτώση σχεδόν 30% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αλλά ήταν σημαντικά υψηλότερα από τα 785,61 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές. Είχαν ανακοινωθεί καθαρά κέρδη 1,031 δισ. ευρώ για το προηγούμενο τρίμηνο και 1,8 δισ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα ετήσια κέρδη της Shell ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών με τον βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό να ανακοινώνει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 3,5 δισ. δολαρίων. Η Shell ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 28,25 δισ. δολαρίων για το έτος 2023 με το προηγούμενο έτος να σημειώνεται ρεκόρ ύψους 39,9 δισ. δολαρίων. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα καθαρά κέρδη της Shell για το πλήρες έτος 2023 θα ανερχόντουσαν στα 27,5 δισ. δολάρια. Η Shell δημοσίευσε προσαρμοσμένα κέρδη 7,31 δισ. δολαρίων για το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

«Βουτιά» σημειώνουν και οι μετοχές της BNP Paribas πέριξ του 7%, αφού η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε πτώση των τριμηνιαίων πωλήσεων και υποβάθμισε τον στόχο για τα κέρδη της. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ενδοημερήσια απώλεια από τον Μάρτιο του περασμένου έτους και οι μετοχές σταμάτησαν προσωρινά την διαπραγμάτευση, σύμφωνα με το Reuters.

Η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν νωρίτερα στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Fed που έφεραν σημαντικές απώλειες στη Wall Street, στην χειρότερη συνεδρίαση του έτους μέχρι σήμερα.

O Nikkei 225 στο Τόκιο υποχώρησε 0,90% και ο S&P/ASX 200 στο Σύδνεϋ έχασε 1,2%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai διολίσθησε 0,64% εν αντιθέσει με τον SZSE Component ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,34%. Κέρδη σημειώθηκαν σε Χονγκ Κονγκ και Σεούλ, με τον Hang Seng και τον KOSPI να κερδίζουν 0,37% και 1,82% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Σε διαβούλευση το ν/σ για τις παραλίες - Ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες και ποινές στους παραβάτες

Ξεκινά τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού - Οι νέοι μισθοί στην Ευρώπη

Ποια είναι τα οφέλη του αυτοκινητόδρομου «Άκτιο – Αμβρακία» με τη «σφραγίδα» της ΜΕΤΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider