Ραγδαίο sell off στην Wall Street λόγω Πάουελ και Fed: Απώλειες 2,2% για Nasdaq - Κέρδη στον μήνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ραγδαίο sell off στην Wall Street λόγω Πάουελ και Fed: Απώλειες 2,2% για Nasdaq - Κέρδη στον μήνα
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,82% στις 38.150 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 1,61% στις 4.845 μονάδες και ο Nasdaq ηγήθηκε των απωλειών με πτώση 2,23% στις 15.164 μονάδες.

Μεγάλες απώλειες έφεραν στην Wall Street την Τετάρτη, η Fed και ο Τζερόμ Πάουελ καθώς οι -πολυπόθητες από τους επενδυτές- μειώσεις επιτοκίων δεν θα λάβουν χώρα από τον Μάρτιο με τα ταμπλό να γίνονται «κατακόκκινα» και τις μετοχές να βιώνουν την χειρότερη ημέρα τους το 2024. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,82% στις 38.150 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 1,61% στις 4.845 μονάδες και ο Nasdaq ηγήθηκε των απωλειών με πτώση 2,23% στις 15.164 μονάδες, με τις μετοχές τεχνολογίας όπως η Alphabet και η AMD να είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι. Bεβαίως, η «βουτιά» της Τετάρτης δεν στέρησε τα μηνιαία κέρδη των τριών δεικτών, καθώς έκλεισαν τον Ιανουάριο με θετικό πρόσημο: Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,6%, ενώ ο Dow ενισχύθηκε 1,2% και ο Nasdaq κέρδισε 1%.

«Με βάση τη σημερινή συνάντηση, θα σας έλεγα ότι δεν νομίζω ότι είναι πιθανό η επιτροπή να φτάσει σε ένα επίπεδο εμπιστοσύνης μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου για να προσδιορίσει ότι ο Μάρτιος είναι η ώρα να γίνει αυτό. Αλλά αυτό πρέπει να φανεί» δήλωσε ο πρόεδρος της Fed κατά τη Συνέντευξη Τύπου, προκαλώντας «αιμορραγία» στα ταμπλό.

Οι traders «ξεκοκκάλισαν» την ανακοίνωση της Fed για ενδείξεις σχετικά με το πότε η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Ο Πάουελ φαίνεται ότι προκάλεσε ψυχρολουσία στις αγορές, αποκλείοντας την περικοπή τον Μάρτιο, σημειώνοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα έκανε κάτι που ήθελαν οι επενδυτές, δηλαδή να αφαιρέσει την επαναλαμβανόμενη κατά τους τελευταίους μήνες αναφορά της στην ανάγκη για «πρόσθετη σύσφιξη», αμβλύνοντας την επιθετική ρητορική που είχε υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα, βρέθηκε μερική... παρηγοριά στα λόγια του Πάουελ, που απέκλεισε νέες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς φαίνεται πως έχει.. χτυπήσει «ταβάνι» το κόστος δανεισμού.

«Πιστεύουμε ότι το επιτόκιο πολιτικής μας είναι πιθανό να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης και ότι εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένουμε, πιθανότατα θα είναι σκόπιμο να αρχίσουμε να να χαλαρώνουμε την συστολή της νομισματικής μας πολιτικής, κάποια στιγμή φέτος», όπως πρόσθεσε ο Πάουελ.

Επιχειρηματικά νέα

Στα ταμπλό, η μετοχή της Alphabet κατακρημνίστηκε άνω του 7% για τη χειρότερη μέρα της από τις 25 Οκτωβρίου, καθώς τα απογοητευτικά έσοδα από διαφημίσεις αντιστάθμισαν τα καλύτερα των προσδοκιών κέρδη. Η μετοχή της Microsoft απώλεσε 3%, στον απόηχο των καλύτερων των εκτιμήσεων κερδών και εσόδων. Στον αντίποδα, η μετοχή της Boeing έκανε ράλι άνω του 5% μετά τα τριμηνιαία αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. στην κορυφή και στην κάτω γραμμή.

Μάκρο

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, ο δείκτης του κόστους απασχόλησης ενισχύθηκε κατά 0,9% το τέταρτο τρίμηνο, χαμηλότερα από την άνοδο του 1,1% το τρίτο τρίμηνο, με τους οικονομολόγους να αναμένουν αύξηση 1%. Παράλληλα, τα στοιχεία της ADP έδειξαν πως οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ δημιούργησαν μόλις 107.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, σε μια ακόμα ένδειξη ότι οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί από το περασμένο φθινόπωρο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 150.000 θέσεων.

Εμπορεύματα

Παρά τις απώλειες της Τετάρτης λόγω Fed, το πετρέλαιο σημείωσε την πρώτη μηνιαία άνοδό του από τον Σεπτέμβριο. Το αμερικανικό αργό και το αργό τύπου Brent ενισχύθηκαν κατά 5,86% και 6,06% τον Ιανουάριο. Παράγοντας πίεσης για τις τιμές πετρελαίου υπήρξε και ανακοίνωση της Κίνας πως η εργοστασιακή δραστηριότητα της χώρας συρρικνώθηκε για 4ο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ανάγκη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη για μέτρα στήριξης, τα οποία και ανακοίνωσε το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα. Το αμερικάνικο αργό WTI παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 1,97 δολάρια ή 2,5%, για να διαμορφωθεί στα 75,85 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό τύπου Brent παράδοσης Μαρτίου απώλεσε 1,16 δολάρια ή 1,4%, στα 81,71 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Το συμβόλαιο Απριλίου υποχώρησε κατά 1,95 δολάρια ή 2,4%, στα 80,55 δολάρια το βαρέλι. Η βενζίνη παράδοσης Φεβρουαρίου έχασε 3,4% στα 2,18 δολάρια το γαλόνι, με μηνιαία άνοδο 3,8%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Φεβρουαρίου πρόσθεσε σχεδόν 0,1% στα 2,81 δολάρια το γαλόνι και έκανε άλμα 10% για το μήνα. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 2,10 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,1% την Τετάρτη. Οι τιμές με βάση το συμβόλαιο του πρώτου μήνα έκλεισαν 16,5% χαμηλότερα για το μήνα.

Ο χρυσός έχασε μέρος των κερδών του επίσης εξαιτίας της Fed με την τιμή spot να σημειώνει άνοδο 0,5% στα 2.047,09 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 0,7% στα 2.064,2 δολάρια. Ο χρυσός έχει υποχωρήσει κατά 0,8% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, μετά την εκτίναξη του σε κορυφή-ρεκόρ τον Δεκέμβριο, καθώς οι επενδυτές αντιλήφθηκαν ότι η έναρξη των μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων δεν θα γίνει τον Μάρτιο, όπως πίστευαν ότι θα συμβεί. Οι τιμές του ασημιού spot υποχώρησαν κατά 0,5% στα 23,0505 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,2% στα 923,266 δολάρια και το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 1% στα 985,6459 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ράλι» διαρκείας στο Χρηματιστήριο με τις τράπεζες σε νέα υψηλά - Αλλάζει η μεγάλη εικόνα

Έγινε το «πράσινο» 6 στα 6 στις ευρωαγορές - Κέρδη 1,5% για τον Stoxx 600 τον Ιανουάριο

Τράπεζες: Στην αιχμή των νέων δανείων ο κλάδος της Ενέργειας – Θα χρηματοδοτήσουν έργα 8,3 δισ. την περίοδο 2024 – 2026

gazzetta
gazzetta reader insider insider