Χαμηλές πτήσεις στις ευρωαγορές μετά το υψηλό 2 ετών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαμηλές πτήσεις στις ευρωαγορές μετά το υψηλό 2 ετών
Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια σειρά από εταιρικά μεγέθη, οικονομικά στοιχεία και ανακοινώσεις από κεντρικές τράπεζες, προεξεχουσών των Fed και ΒοΕ.

Τελευταία ενημέρωση 16:59

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφεται στις ευρωαγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας μετά το υψηλό 2 ετών που άγγιξαν την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια σειρά από εταιρικά μεγέθη, οικονομικά στοιχεία και ανακοινώσεις από κεντρικές τράπεζες, προεξεχουσών Fed και ΒοΕ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αποδυναμώνεται 0,01% στις 483 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 χάνει 0,03% στις 4.635 μονάδες. Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύονται 1,4%, με τις τιμές του αργού πετρελαίου να σημειώνουν άνοδο λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, ενώ οι μετοχές στο λιανεμπόριο καταγράφουν πτώση 0,7% Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει απώλειες 0,26% στις 16.917 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται στο -0,02% στις 7.634 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι διαμορφώνεται στις 7.632 μονάδες στο -0,01%. Στην περιφέρεια, ο IBEX 35 υποχωρεί 0,64% στις 9.873 μονάδες και ο FTSE MIB διολισθαίνει 0,80% στις 30.136 μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της την περασμένη εβδομάδα προχωρώντας στο τρίτο διαδοχικό pause στη συνεδρίαση της νομισματικής της πολιτικής, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν παρέμεινε πιστή στην θέση που εξέφρασε προσφάτως πως οι συζητήσεις για μειώσεις των επιτοκίων είναι πρόωρες. Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Πέτερ Κάζιμιρ που εξέφρασε την πεποίθησή του πως η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια ούτως ώστε να μην ανακόψει την πρόοδο που σημειώνεται στο μέτωπο του πληθωρισμού, ενώ σημείωσε ότι ο Ιούνιος είναι πιο πιθανός από τον Απρίλιο για μια πρώτη κίνηση. «Το να ενεργούμε βιαστικά με βάση τα απρόσμενα, βραχυπρόθεσμα, στοιχεία χωρίς να έχουμε περισσότερη σαφήνεια για το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα ήταν επικίνδυνο. Θα μπορούσε εύκολα να εκτροχιάσει την πρόοδο που έχουμε κάνει προς την επίτευξη του στόχου μας» ανέφερε. «Γνώμη μου είναι ότι το ακριβές χρονοδιάγραμμα, είτε μιλάμε για Απρίλιο είτε για Ιούνιο, είναι δευτερεύον ως προς τον αντίκτυπο της απόφασης. Το τελευταίο φαίνεται πιο πιθανό, αλλά δεν θα βιαστώ να βγάλω πρόωρα συμπεράσματα σχετικά με το timing. Μόλις επιβεβαιωθεί, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε» πρόσθεσε.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος που διεμήνυσε πως τα καλά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού θα ωθήσουν τελικά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια. «Υπήρξαν καλά νέα σχετικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού και αυτά - αργά ή γρήγορα - θα καταλήξουν να αντικατοπτρίζονται στη νομισματική πολιτική. Εξαρτόμαστε από τα οικονομικά δεδομένα, δεν έχουμε κανενός είδους ημερολόγιο. Όλα θα καθοριστούν από την πορεία του πληθωρισμού και είμαι αισιόδοξος για την εξέλιξή του» επεσήμανε, ενώ από μεριάς του ο Μάριο Σεντένο προειδοποίησε πως η μείωση των επιτοκίων θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα παρά αργότερα, με μικρά βήματα και όχι απότομα. «Μπορούμε να αντιδράσουμε αργότερα και πιο έντονα ή νωρίτερα και πιο σταδιακά. Είμαι απόλυτα υπέρ των σταδιακών σεναρίων, γιατί πρέπει να δώσουμε στους οικονομικούς παράγοντες χρόνο να προσαρμοστούν στις αποφάσεις μας», υπογράμμισε, ελπίζοντας σε μια συνεχή, βιώσιμη περικοπή, και βλέποντας τις 25 μονάδες βάσης ως «καλή μείωση».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Fed θα κάνει τη δική της ανακοίνωση για τα επιτόκια την Τετάρτη, με τους traders να μην «βλέπουν» σχεδόν καμία πιθανότητα περικοπών- αλλά είναι έντονα διχασμένοι σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για τον Μάρτιο. Ακολούθως, σειρά παίρνει η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη, όπου το επίκεντρο θα είναι και πάλι στο πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα χαρακτηρίσουν την πορεία και το μέλλον της βρετανικής οικονομίας. Επίσης, είναι μια μεγάλη εβδομάδα για τις επιχειρήσεις, με τις Microsoft, Apple, Meta, Amazon και Alphabet από τις Big Tech να ανακοινώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, ενώ αναμένονται στοιχεία για τη δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων, τις μηνιαίες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την έκθεση για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία στην σκιά της Evergrande

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, παρά το γεγονός ότι το ανώτατο δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε την εκκαθάριση της κινεζικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande. Η μετοχή της Evergrande ανεστάλη από τις διαπραγματεύσεις στο Χονγκ Κονγκ, μετά από βουτιά 20%, ενώ και οι θυγατρικές Evergrande Property Services και Evergrande New Energy Vehicle Group ζήτησαν επίσης να σταματήσουν οι συναλλαγές, λόγω αβεβαιότητας. Οι πιστωτές της Evergrande στο εξωτερικό δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία αναδιάρθρωσης αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Στις υπόλοιπες αγορές, ο δείκτης CSI 300 της Κίνας υποχώρησε 0,9% και έκλεισε στις 3.303,96 μονάδες, λόγω των απωλειών του Shenzhen, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,71%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 7.578,4 μονάδες, επεκτείνοντας τα κέρδη του για έκτη συνεχόμενη ημέρα. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας ανέκαμψε από τις απώλειες της Παρασκευής και σημείωσε άνοδο 0,77%, κλείνοντας την ημέρα στις 36.026,94 μονάδες, ενώ ο Topix κέρδισε 1,27% και έκλεισε στις 2.529,48 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε με άνοδο 0,89% στις 2.500,65 μονάδες, αλλά ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε 2,16%, κλείνοντας στις 819,14 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Με χαρά υποδέχομαι στη ΝΔ την Εύη Χριστοφιλοπούλου

Eurobank: Εγκρίθηκε η εκταμίευση για την 6η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης - Στο €1,6 δισ. οι υπό διαχείριση πόροι

«Κράχτης» για το ΧΑ το «Ελ. Βενιζέλος» - Νέα κατοχύρωση κερδών στο ταμπλό

gazzetta
gazzetta reader insider insider