Σε υψηλό διετίας έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό διετίας έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Παρά το ασταθές ξεκίνημα του έτους, η εβδομάδα οδήγησε τον Stoxx 600 στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιανουαρίου 2022.

Υψηλότερα έκλεισαν την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές αγγίζοντας υψηλό διετίας, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν την τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα νέα οικονομικά στοιχεία και τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,11%, με τους τομείς να διαπραγματεύονται κυρίως σε θετικό έδαφος. Τα οικιακά αγαθά σημείωσαν άλμα 5,2%, ενώ οι τεχνολογικές μετοχές έχασαν μέρος των πρόσφατων κερδών τους, διαπραγματευόμενες 0,7% χαμηλότερα. Παρά το ασταθές ξεκίνημα του έτους, η εβδομάδα οδήγησε τον δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιανουαρίου 2022.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,11% στις 483,84 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 κέρδισε 1,16% στις 4.635 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη 0,32% στις 16.961 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με θετικό πρόσημο 1,40% στις 7.635 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 2,28% στις 7.634 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο IBEX 35 βρίσκεται στο +0,20% στις 9.936 μονάδες και αντίστοιχα κερδίζει ο FTSE MIB κατά 0,73% στις 30.379 μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της προχωρώντας στο τρίτο διαδοχικό pause στη χθεσινή συνεδρίαση της νομισματικής της πολιτικής -σε ένα επίπεδο, δε, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, παρατηρώντας πως το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με σταθερό ρυθμό, ενώ παραμένουν οι στόχοι της συρρίκνωσης του PEPP και η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.

Εντωμεταξύ, πιστή στην θέση που εξέφρασε προσφάτως πως οι συζητήσεις για μειώσεις των επιτοκίων είναι πρόωρες, παρέμεινε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης.

Την Παρασκευή, για το ίδιο θέμα, πρότεινε υπομονή ως προς τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθηθεί ο Martin Kazaks, μελος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποιώντας ότι το πιο σοβαρό λάθος θα ήταν μια πρόωρη χαλάρωση που θα επέτρεπε στον πληθωρισμό να ανακάμψει. Ενώ τα επιτόκια «πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται», αποτρέποντας τυχόν μεγάλα σοκ, η ΕΚΤ δεν πρέπει να βιαστεί να ξεκινήσει τη διαδικασία, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Λετονός αξιωματούχος.

Επιχειρηματικά νέα

Ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις δ’ τριμήνου για τον όμιλο ειδών πολυτελείας της LVMH η μετοχή της ανέβηκε κατά 13%, λόγω της ανθεκτικής ζήτησης, μεταξύ άλλων και στην Κίνα, για τα ενδύματα μόδας, καθώς οι αυξημένες πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου σηματοδότησαν ώθηση για τον κλάδο της πολυτέλειας. Οι πωλήσεις σε μάρκες όπως Louis Vuitton, Dior και Tiffany, έφτασαν τα 24 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2023, αν αφαιρεθούν οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις και οι εξαγορές, μέγεθος που ξεπερνά οριακά τις προσδοκίες των αναλυτών για ανάπτυξη 9%, σύμφωνα με πρόβλεψη της HSBC. Οι πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 9% το γ' τρίμηνο και κατά 17% τόσο το α' όσο και το β' τρίμηνο του έτους.

Η γαλλική ποτοποιία Remy Cointreau σημείωσε άνοδο 15%, αφού ανακοίνωσε μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση των πωλήσεων του τρίτου τριμήνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Μικτά πρόσημα στον απόηχο των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό

Συνωστισμός επενδυτών για αγορά εταιρικών ομολόγων πριν το «ψαλίδισμα των επιτοκίων»

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Hellas Sat και της Thales Alenia Space

gazzetta
gazzetta reader insider insider