Ευρωαγορές: Κέρδη στον απόηχο της ΕΚΤ - Ράλι άνω του 8% για την LVMH

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κέρδη στον απόηχο της ΕΚΤ - Ράλι άνω του 8% για την LVMH
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της προχωρώντας στο τρίτο διαδοχικό pause.

Τελευταία ενημέρωση 12:20

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή στον απόηχο των ανακοινώσεων νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χθες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της προχωρώντας στο τρίτο διαδοχικό pause στη χθεσινή συνεδρίαση της νομισματικής της πολιτικής -σε ένα επίπεδο, δε, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, παρατηρώντας πως το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με σταθερό ρυθμό, ενώ παραμένουν οι στόχοι της συρρίκνωσης του PEPP και η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.

Εντωμεταξύ, πιστή στην θέση που εξέφρασε προσφάτως πως οι συζητήσεις για μειώσεις των επιτοκίων είναι πρόωρες, παρέμεινε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης.

Την Παρασκευή, για το ίδιο θέμα, πρότεινε υπομονή ως προς τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθηθεί ο Martin Kazaks, μελος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποιώντας ότι το πιο σοβαρό λάθος θα ήταν μια πρόωρη χαλάρωση που θα επέτρεπε στον πληθωρισμό να ανακάμψει. Ενώ τα επιτόκια «πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται», αποτρέποντας τυχόν μεγάλα σοκ, η ΕΚΤ δεν πρέπει να βιαστεί να ξεκινήσει τη διαδικασία, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Λετονός αξιωματούχος.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,88% στις 482,75 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,86% στις 4.621 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει κέρδη 0,10% στις 16.923 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται στο +1,22% στις 7.621 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι βρίσκεται στο +2,09% στις 7.620 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο IBEX 35 βρίσκεται στο +0,36% στις 9.952 μονάδες και αντίστοιχα κερδίζει ο FTSE MIB κατά 0,48% στις 30.304 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις δ’ τριμήνου για τον όμιλο ειδών πολυτελείας της LVMH κατά 10%, λόγω της ανθεκτικής ζήτησης, μεταξύ άλλων και στην Κίνα, για τα ενδύματα μόδας, με την μετοχή την Παρασκευή να κερδίζει άνω του 8%.

Οι πωλήσεις σε μάρκες όπως Louis Vuitton, Dior και Tiffany, έφτασαν τα 24 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2023, αν αφαιρεθούν οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις και οι εξαγορές, μέγεθος που ξεπερνά οριακά τις προσδοκίες των αναλυτών για ανάπτυξη 9%, σύμφωνα με πρόβλεψη της HSBC. Οι πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 9% το γ' τρίμηνο και κατά 17% τόσο το α' όσο και το β' τρίμηνο του έτους.

Οι ασιατικές αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια κατά κύριο λόγο, με τις απώλειες να αφορούν κυρίως στις μετοχές των εταιρειών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο Nikkei 225 στο Τόκιο διολίσθησε 1,26%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,48%, και στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai κέρδισε 0,14% ενώ ο SZSE Component έχασε 1,06%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 1,60% και στη Σεούλ ο KOSPI κέρδισε 0,33%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intel: Άνω των προσδοκιών αποτελέσματα δ' τριμήνου - Δυσοίωνες προβλέψεις για το 2024

«Ανοίγει ο κύκλος» των αξιολογήσεων – Τα εύσημα των θεσμών και οι «μπαλαντέρ»

Visa: Αυξήθηκαν τα κέρδη α' οικονομικού τριμήνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider