Χρυσός: Η UBS βλέπει ράλι 10% το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσός: Η UBS βλέπει ράλι 10% το 2024
Παρά το γεγονός πως καταγράφει πτωτικές τάσεις στο ξεκίνημα του 2024, η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να κλείσει το έτος κατά 10% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, στο πλαίσιο της πιθανής μείωσης των επιτοκίων, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της UBS. 

Παρά το γεγονός πως καταγράφει πτωτικές τάσεις στο ξεκίνημα του 2024, η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να κλείσει το έτος κατά 10% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, στο πλαίσιο της πιθανής μείωσης των επιτοκίων, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της UBS.

Σε σημείωμά τους την Παρασκευή περιγράφουν τις τωρινές κινήσεις των τιμών ως «ήσσονος σημασίας», συγκριτικά με την άνοδο κατά 15% που σημείωσε ο χρυσός το 2023 και επισημαίνουν πως «η δυναμική της εναλλαγής πολιτικής της Fed δεν θα πρέπει να υποτιμάται».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο χρυσός παραμένει πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά, και προβλέπουν πως θα φτάσει τα 2.250 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024, παρά την αστάθεια που επικρατεί.

Ο χρυσός κατέγραψε πολλά υψηλά την περασμένη χρονιά και έφτασε στο ρεκόρ των 2.078 ανά ουγγιά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, με τους αναλυτές να συνδέουν την άνοδο με την προσδοκία που υπάρχει για τη μείωση των επιτοκίων και την παγκόσμια αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Σήμερα η τιμή spot υποχωρεί κατά 0,29% στα 2.024 δολάρια.

Οι αναλυτές της Scotiabank διατηρούσαν μια πιο επιφυλακτική στάση, ωστόσο αναθεώρησαν υψηλότερα το guidance τους. Σε σημείωμά τους την Δευτέρα, αναφέρουν ότι πλέον έχουν υιοθετήσει υψηλότερες τιμές για το χρυσό και το ασήμι για αυτό και το επόμενο έτος, με την πρόβλεψή τους για το χρυσό στο τέλος του έτους να είναι στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, από 1.900 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι αγορές παραμένουν ιδιαίτερα αβέβαιες πως η Fed θα ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων τον Μάρτιο. Σύμφωνα με το τμήμα αναλύσεων FedWatch Tool της CME Group, οι επενδυτές δίνουν πιθανότητες περίπου 48% να μειώσει η Fed τα επιτόκια τον Μάρτιο, γεγονός που σηματοδοτεί μια απότομη μείωση από σχεδόν 81% μια εβδομάδα νωρίτερα. Την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, συγκεντρώνει το 54% των πιθανοτήτων, από περίπου 19% που ήταν μια μία εβδομάδα πριν. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται δύο σημαντικές εκθέσεις που θα αφορούν τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν την Πέμπτη και οι τιμές για τις καταναλωτικές δαπάνες την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Κέρδη με ώθηση από τις γεωπολιτικές εντάσεις

Εβδομαδιαίες απώλειες 1% κατέγραψε ο χρυσός - Οι μεγαλύτερες εδώ και ενάμιση μήνα

«Λάμπει» εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή ο χρυσός

gazzetta
gazzetta reader insider insider