Δολάριο: Ετοιμάζεται για το χειρότερο έτος του από το 2020

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δολάριο: Ετοιμάζεται για το χειρότερο έτος του από το 2020
Το δολάριο οδεύει προς το χειρότερό του έτος από την έναρξη της πανδημίας, καθώς η Wall Street «στοιχηματίζει» πως η Fed ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια μετά τη χαλιναγώγηση των τιμών.

Το χειρότερο κλείσιμο έτους από την έναρξη της πανδημίας κοντοζυγώνει για το δολάριο, καθώς η Wall Street «στοιχηματίζει» πως η Fed ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια μετά τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Το αμερικανικό νόμισμα έχασε μεγάλο μέρος της αξίας του το δ' τρίμηνο με «φόντο» τις ολοένα και πιο ισχυρές πεποιθήσεις πως η Fed θα χαλαρώσει την πολιτική της το επόμενο έτος καθώς η οικονομία των ΗΠΑ «κόβει ταχύτητα». Κάτι τέτοιο μειώνει την ελκυστικότητα του δολαρίου καθώς άλλες κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να κρατήσουν τα επιτόκιά τους σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο καιρό.

Οι traders των swaps προεξοφλούν τώρα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 150 μονάδες βάσης, με την πρώτη να «καταφτάνει» ακόμη και τον Μάρτιο. Η εκτίμηση είναι ανεβασμένη σε σχέση με τις «λιγότερες από 100 μονάδες βάσης» στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά διπλάσια σε σχέση με αυτό που άφησαν να εννοηθεί οι αξιωματούχοι της Fed στην πιο πρόσφατη συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Το δολάριο οδεύει προς το πιο αδύναμο έτος από την έναρξη της πανδημίας

  • Δείκτης Spot Δολαρίου του Bloomberg, %

Η Amanda Sundstrom, στρατηγική αναλύτρια forex της SEB στην Στοκχόλμη εκτιμά πως η αδυναμία του δολαρίου θα συνεχιστεί το 2024 καθώς θα εξασθενούν τα οικονομικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά όχι αρκετά ώστε να καλλιεργήσουν διάθεση αποστροφής προς το ρίσκο που θα ευνοούσε ασφαλή «επενδυτικά καταφύγια», σαν το δολάριο. Ακόμη κι έτσι, οι πρόσφατες απώλειες του δολαρίου υποδηλώνουν ότι υπάρχει περιθώριο για τουλάχιστον μια προσωρινή ανάκαμψη.

Κοιτάζοντας πιο μπροστά, το δολάριο μπορεί να επηρεαστεί στον δρόμο προς τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική αναστάτωση και μεταβλητότητα στο νόμισμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Το 2023 ήταν χρονιά που έστειλε «κουβά» όσους πίστευαν ότι έρχονται «αρκούδες» στις μετοχές

Le Figaro: «Ελκυστικός προορισμός» από φορολογική άποψη για τους Γάλλους συνταξιούχους η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider