Wall Street: Άνοδος 150 μονάδων και δεύτερο σερί ρεκόρ για τον Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Άνοδος 150 μονάδων και δεύτερο σερί ρεκόρ για τον Dow Jones
Συνεχίστηκε το ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς μια σειρά από θετικά νέα τροφοδότησαν το κλίμα αισιοδοξίας για ομαλή… προσγείωση της οικονομίας το 2024.

Ισχυρά κέρδη άνω των 150 μονάδων και δεύτερο σερί ρεκόρ κατέγραψε σήμερα ο Dow Jones συνεχίζοντας το ράλι που τον έφερε χθες για πρώτη φορά στις 37.000 μονάδες, καθώς μια σειρά από θετικά νέα – όπως η υποχώρηση του αμερικανικού δεκαετούς κάτω από το 4%, η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις και τα επιδόματα ανεργίας - τροφοδότησαν το κλίμα αισιοδοξίας για ομαλή… προσγείωση της οικονομίας το 2024.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,43% ή 158 μονάδες στις 37.248 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,27% ή 12,5 μονάδων στις 4.719 μονάδες και o Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,19% ή 27,5 μονάδων στις 14.761 μονάδες.

Η σημερινή άνοδος ακολουθεί την χθεσινή θετική αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση της Fed να προχωρήσει σε τρίτο συνεχόμενο «πάγωμα» των επιτοκίων και τουλάχιστον τρεις μειώσεις μέσα στο 2024. Μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην FOMC ψήφισαν ομόφωνα τη διατήρηση του επιτοκίου σε εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση,, με το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ισχυρά κέρδη άνω του 3% σημείωσε το πετρέλαιο μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ζήτηση το 2024, ενώ έντονα ανοδικά κινήθηκαν και τα πολύτιμα μέταλλα με το παλλάδιο να καταγράφει ράλι 12%, το ασήμι άλμα 6,4% και ο χρυσός κέρδη 2,4%.

Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα κάτω από το 4% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Μάκρο

Αύξηση κατά 0,3% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, τη στιγμή που αναλυτές σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν μικρή μείωση κατά 0,1%. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις είχαν υποχωρήσει κατά 0,2%.

Επίσης, κατά 0,4% υποχώρησαν οι τιμές εισαγωγών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ καταγράφοντας μείωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Εξαιρουμένων των τιμών των καυσίμων οι τιμές εισαγωγών καταγράφουν οριακή αύξηση 0,2%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν μείωση της τάξεως του 0,8%.

Στο πεδίο της απασχόλησης τώρα, κατά 19.000 μειώθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider