Ευρωαγορές: Έφεραν κέρδη τα αμετάβλητα επιτόκια των Fed, EKT και BOE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Έφεραν κέρδη τα αμετάβλητα επιτόκια των Fed, EKT και BOE
Θετικά αντέδρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα νέα που έφτασαν στα χέρια των αναλυτών από Fed, ΕΚΤ και BOE, με κοινό παρανομαστή όλων να είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα.

Θετικά αντέδρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα νέα που έφτασαν στα χέρια των αναλυτών από Fed, ΕΚΤ και BOE, με κοινό παρανομαστή όλων να είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα και την προοπτική των μειώσεών τους την επόμενη χρονιά να φαντάζει ολοένα και πιο σίγουρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,87% στις 476,58 μονάδες, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2022, με σχεδόν όλους τους κλάδους να κινούνται σε θετικό έδαφος και μόνο τις ασφαλιστικές να υποχωρούν κατά 1%. Ο Eurostoxx 50 ανέβηκε κατά 0,20% στις 4.539 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε οριακά κατά 0,04% στις 16.759 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 7.575 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 πραγματοποίησε άλμα 1,34% στις 7.649 μονάδες μετά τα νέα της Τράπεζας της Αγγλίας. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,22% στις 30.361 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 10.165 μονάδες με +0,69%.

Στα ταμπλό σημαντικά κέρδη 9,96% σημείωσε η μετοχή της γαλλικής Vivendi, ενώ «άλμα» 13,45% κατέγραψε ο τίτλος της AMS-Osram μετά την σύσταση "buy" που έλαβε η μετοχή της αυστριακής εταιρείας από την Jefferies.

Μετά την ομόφωνη χθεσινή απόφαση της FOMC να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια στο εύρος 5,25%-5,5% τα βασικά της επιτόκια, σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσει να πράξει το ίδιο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, με το επιτόκιο καταθέσεων να παραμένει στο 4%.Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4 % αντιστοίχως, ενώ από το δεύτερο μισό του 2024 ξεκινά η μείωση του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε καμία συζήτηση στο ΔΣ της ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων, παραμένοντας πιστή στο δόγμα «higher for longer».

Εξαίρεση δεν αποτέλεσε η Τράπεζα της Αγγλίας η οποία ανακοίνωσε σήμερα πως θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 5,25%, προαναγγέλλοντας ότι η νομισματική πολιτική είναι «πιθανόν να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένη χρονική περίοδο». Ο γενικός πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε σε ετήσιο 4,6% τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών, αλλά απέχει ακόμα από τον στόχο του 2%.

Στον αντίποδα, σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψής τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας τα δυο επόμενα έτη προχώρησαν σήμερα το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών DIW και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για σημαντικές περικοπές δαπανών. Το DIW προβλέπει τώρα ανάπτυξη 0,6% για το 2024 και 1,0% για το 2025, έναντι 1,2% που προέβλεπε και για τα δύο έτη στην προηγούμενη εκτίμησή του, τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider