Χρηματιστήριο: Με τις τράπεζες σε θέση οδηγού για τις 1.290 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Με τις τράπεζες σε θέση οδηγού για τις 1.290 μονάδες
Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που έδωσε τη δυναμική που έλειπε στο ταμπλό.

Τελ. ενημέρωση 14:20

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που έδωσε τη δυναμική που έλειπε στο ταμπλό για την έξοδο από τη στενή ζώνη συσσώρευσης που διατηρούνταν από τις αρχές του μήνα.

Εθνική και Πειραιώς έδωσαν το σύνθημα της αντεπίθεσης διασπώντας κρίσιμες αντιστάσεις και δίνοντας εκ νέου το αγοραστικό σήμα τόσο ως προς τις ίδιες όσο και για τον κλάδο ευρύτερα. Πιστός συνοδοιπόρος η μετοχή της Τιτάν, που μετά την ανάλυση και της Eurobank Equities συνεχίζει τον ανηφορικό δρόμο χτυπώντας καθημερινά νέα πολυετή υψηλά.

Παράλληλα, με ένα έργο-σταθμό για την ενεργειακή μετάβαση της Μεγάλης Βρετανίας, κάνει ποδαρικό η Mytilineos στην υλοποίηση διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Το έργο αφορά την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής τάσης στο Ηνωμένο Βασίλειο (Eastern Green Link 1), η οποία θα επιτρέψει τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας για την τροφοδοσία περισσότερων από δύο εκατομμυρίων σπιτιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε κοινοπραξία με την GE Vernova, η Mytilineos ανέλαβε την προμήθεια και κατασκευή των δύο σταθμών μετατροπής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) της διασύνδεσης. Η ύψους 1 δισ. βρετανικών λιρών σύμβαση αφορά τη μελέτη και τον τεχνολογικό εξοπλισμό για τους δύο σταθμούς μετατροπής, οι οποίοι αποτελούν τους τερματικούς σταθμούς για τη σύνδεση του καλωδίου HVDC και θα μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, επιτρέποντας τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στο ηπειρωτικό δίκτυο μεταφοράς.

Το ταμπλό πιέστηκε αυτό το διάστημα τόσο από τα placements που έλαβαν χώρα και τις ομολογιακές εκδόσεις που τράβηξαν ρευστότητα, όσο και από τη λήξη της σειράς παραγώγων την Παρασκευή (triple witching). Το τοπίο πιθανώς να ξεκαθαρίσει με την ολοκλήρωση του roll over, ενώ οι τράπεζες ήδη φάνηκε από χθες να βγαίνουν από τη μέγγενη των πιέσεων.

Στα διεθνή τόσο η Αμερική, όσο και η Ευρώπη κινείται σε ρυθμούς υψηλών, λαμβάνοντας θετικά τη σταδιακή, πλέον, αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, και στοιχηματίζοντας για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Οι αριθμοί ΔΤΚ των ΗΠΑ δεν ταρακούνησαν κανένα «σκάφος» και η σκυτάλη περνά σήμερα στη Fed για τη συνεδρίαση της FOMC. Οι αγορές τα πήγαν καλά συνολικά με τον S&P 500 (+0,46%) να φτάνει σε νέο υψηλό 20 μηνών, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε σε χαμηλό μετά πανδημίας μόλις στις 12,07 μονάδες.

Όσον αφορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο ονομαστικός ΔΤΚ των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο +0,1% τον Νοέμβριο, μειώνοντας την ετήσια μέτρηση κατά ένα δέκατο στο +3,1%. Ωστόσο, παρόλο που οι χαμηλότερες τιμές της βενζίνης συνέβαλαν στην πτώση, ο δομικός ΔΤΚ ήταν κατά ένα δέκατο ισχυρότερος (όπως αναμενόταν) στο +0,3%, γεγονός που οδήγησε την ετήσια μέτρηση στο 4%. Συνεπώς είναι νωρίς για να αισθάνεται άνετα η Fed, και ακόμα κι αν δούμε τους τελευταίους τρεις μήνες συνολικά, ο δομικός ΔΤΚ εξακολουθούσε να τρέχει στο +3,4% σε ετήσια βάση. Έτσι, η Fed θα χρειαστεί κάποια πιο αδύναμα μεγέθη για να είναι σίγουρη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το στόχο της.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,42% στις 1.288,54 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 42 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,63% στις 3.122,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,02% στις 1.057,52 μονάδες.

Στις τράπεζες, σειρά της Alpha Bank να τρέξει καταγράφοντας άνοδο 1,47% στα 1,517 ευρώ, με τη Eurobank στο 1,61% και τα 1,6275 ευρώ και την ΕΤΕ στο 0,52% και τα 6,202 ευρώ. Κέρδη 0,44% για την Πειραιώς στα 3,182 ευρώ.

Ανοδικά κινούνται επίσης ο ΟΠΑΠ στο 1,85% και τα 14,88 ευρώ, η Βιοχάλκο στο 0,73% καιτα 5,50 ευρώ και η ΔΕΗ στο 1,3% και τα 10,89 ευρώ.

Ανοδικά η Aegean, Jumbo και ΜΟΗ, ενώ αντίδραση βγάζουν τα ΕΛΠΕ με άνοδο 0,99% στα 7,17 ευρώ.

Κέρδη άνω του 1% για τη Μυτιληναίος στα 37,32 ευρώ. Πτωτικά στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intrakat και η Intracom με την ΕΥΑΘ στο 2,13% και την Profile στο 1,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mytilineos: Είσοδος στις διεθνείς διασυνδέσεις με mega πρότζεκτ στο Ηνωμένο Βασίλειο

gazzetta
gazzetta reader insider insider