ΧΑ: Υπό πίεση ξανά οι τράπεζες για να βγει ένα ακόμη placement και το roll over στα παράγωγα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Υπό πίεση ξανά οι τράπεζες για να βγει ένα ακόμη placement και το roll over στα παράγωγα
Αιχμάλωτη στην ομηρία των markets makers η αγορά. Νέες πιέσεις σε τράπεζες.

Μια ακόμη συνεδρίαση με προωταγωνιστές τους market makers που κρατούν σε ομηρία το ταμπλό και ειδικά τις τράπεζες, ανεβοκατεβάζοντας τες σε χρόνο ρεκόρ.

Πέραν αυτού τα αμοιβαία των τραπεζών συνέχιζαν τις ρευστοποιήσεις σε διάφορα χαρτιά αλλά κυρίως στις τράπεζες, με σκοπό να στηρίξουν το placement στα ΕΛΠΕ και κυρίως να κρατησουν την τιμή αυτών. Μπορεί λοιπόν να γείωσαν εκ νέου πολλές μετοχές αλλά ο στόχος επετεύχθει. Βέβαια οι αστειότητες αυτές δε φαίνεται να προβληματίζουν τους ιθύνοντες, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για μια άκρως ρηχή αγορά εύκολα χειραγωγούμενη από κάποια desks που κερδοσκοπούν κάνοντας scalping στα παράγωγα.

Τα παραδείγματα είναι πολλά...η ΕΤΕ από τα 6,20 ευρώ έφτασε μέχρι και στα 6,05 ευρώ όταν οι market makers αποφάσισαν να πιέσουν και αυτό το χαρτί, πέρα από τη Eurobank για να δημιουργήσουν θόρυβο...όπως έκαναν άλλωστε τις προηγούμενες ημέρες με την Πειραιώς και άλλες. Βέβαια η διοίκηση της ΕΧΑΕ και η ΕΚ δε κουνιέται ιδιαιτέρως ούτε προβληματίζεται γιαυτό το επίπεδο της αγοράς και για τους «κανόνες» που ορίζουν ορισμένοι. Τα roadshow είναι το μοναδικό θέμα που απασχολεί τους ιθύνοντες και όχι το πως θα καταφέρουν να εξελίξουν το προϊόν που προσφέρει η αγορά, τραβώντας το ενδιαφέρον των ξένων, ενισχύοντας παράλληλα το πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου.

Μπορεί λοιπόν ο DAX να χτυπά νέα υψηλά και οι ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται υψηλότερα, όπως και η Wall Street, αλλά εδω το ΧΑ κινείται στο δικό του αργόσυρτο τέμπο που ορίζουν κάποιοι.

Στο ταμπλό, οι τράπεζες παραμένουν σε «ομηρία» καθώς μετά τις άτσαλες ρευστοποιήσεις της Eurobank και της Πειραιώς ακολούθησε σήμερα η ΕΤΕ που εντός ολίγων λεπτών «κατάφερε» να πέσει κάτω από τα 6,10 και εν συνεχεία ακολούθησαν τα 6 ευρώ...!

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,01% στις 1.273,33 μονάδες, με τον τζίρο στα 88,9 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,16% στις 3.071,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βούλιαξε κατά 1,51% στις 1.035,17 μονάδες.

Σήμερα, ήταν η σειρά της ΕΤΕ να πιεστεί σε ακραίο βαθμό, κατά 3,23% στα 6 ευρώ, διολισθαίνοντας μάλιστα από τα 6,20 ευρώ...! Αυτά με 20,05 εκατ. ευρώ τζίρο. Η Eurobank συνέχισε την πτωτική της πορεία με νέες απώλειες 1,53% στα 1,605 ευρώ και η Πειραιώς έκλεισε στο -0,95% και τα 3,116 ευρώ. Για να βγει το placement των ΕΛΠΕ πιέζεται και σηκώνεται ρευστότητα από παντού...αυτά είναι τα νέα κεφάλαια που φέρνει η διοίκηση Κοντόπουλου από το εξωτερικό...

Βέβαια μπορεί οι τράπεζες να τσακίστηκαν και σήμερα, αλλά η Jumbo έκλεισε με κέρδη 3,22% στα 25 ευρώ, ο ΟΤΕ στο 1,53% και τα 13,27 ευρώ και η ΕΕΕ στο 0,73% και τα 26,24 ευρώ.

Κέρδη 1,12% για τη ΔΕΗ στα 10,85 ευρώ, ενώ στο 0,69% έκλεισε η Aegean.

Ήπια πτωτικά η Μυτιληναίος, όπως και τα ΕΛΠΕ και ΜΟΗ. Κέρδη για ΕΛΧΑ, Cenergy και Ελλάκτωρ, με την ΕΧΑΕ στο -2,38%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Η φθίνουσα πορεία του χρέους της Ελλάδας θα διατηρηθεί - Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider