ΧΑ: Οριακές μεταβολές με ισχνό τζίρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Οριακές μεταβολές με ισχνό τζίρο
Κατοχύρωση κερδών καταγράφεται σε τράπεζες. Προσπάθεια να τραβήξουν την προσφορά.

Τελ. ενημέρωση 12:50

Συνεδρίαση με το βλέμμα στραμμένο στην αξιολόγηση της Fitch είναι η σημερινή, καθώς οποιαδήποτε θετική εξέλιξη -με αξιόχρεο και προοπτικές- θα δώσει περαιτέρω ώθηση και δυναμική στο εγχώριο επενδυτικό στόρι.

Συγκεκριμένα, τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν στους κορυφαίους δείκτες που παρακολουθούν οι μεγαλύτεροι διαχειριστές και χαρτοφυλάκια, καθώς για την ένταξη στον δείκτη Bloomberg Barclays, χρειάζονται δύο investment grade αξιολογήσεις από Moody's, Standard & Poor's και Fitch, για τον iBoxx χρειάζεται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας κατά μέσο όρο από τους τρεις παραπάνω και για τον FTSE Russell χρειάζεται αναβάθμιση στη βαθμίδα «Α-» τόσο από τη Standard & Poor's όσο και από τη Moody’s.

Άμεσα οφέλη θα υπάρξουν και για τις τράπεζες με τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού τους και την αναβάθμιση που θα έχουν μετά την οικονομία.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος κυπριακής ΕΠΕΥ, «αναμένοντας με αισιοδοξία την αυριανή (Παρασκευή) αξιολόγηση της Fitch για το αξιόχρεό της Ελληνικής Οικονομίας, ο Γενικός Δείκτης «αναμετράται» πλέον με τα υψηλά τριών μηνών και εισέρχεται στον Δεκέμβριο με «ταυρικές» διαθέσεις, οι οποίες δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις για τη συνέχεια. Η επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών Ομολόγων από τους διεθνείς επενδυτές και η συμμετοχή τους σε διεθνείς ομολογιακούς δείκτες θα γίνουν ακόμη πιο εφικτές εφόσον τα θετικά πορίσματα των DBRS, S&P και Scope Ratings επιβεβαιωθούν από έναν ακόμη Οίκο.

Αποδίδοντας, βέβαια, «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», το εορταστικό κλίμα στα Χρηματιστήρια προέρχεται ως επί το πλείστον από το Εξωτερικό. Το κλείσιμο θέσεων υποτιμητικής κερδοσκοπίας και η παραδοσιακή εποχιακή θετικότητα έχουν πυροδοτήσει το «εισαγόμενο» Santa Claus ράλι, ενώ τα θετικά εγχώρια επιχειρηματικά νέα με «πρωταγωνιστή» τον τραπεζικό τομέα βελτιώνουν τις αποτιμήσεις. Παγκοσμίως, οι Αγορές των Ομολόγων έχουν ηρεμήσει σε σημαντικό βαθμό ακόμη και αν χρειάστηκαν καθησυχαστικές δηλώσεις μεγαλοπαραγόντων που «έδειξαν» προς την υποχώρηση στο κόστος του χρήματος, καθώς πυκνώνουν τα «στοιχήματα» ότι οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν ολοκληρωθεί αλλά και ότι η παγκόσμια Οικονομία θα αποφύγει την ύφεση παρά τις αδυναμίες σε Κίνα, κατασκευαστικό κλάδο ΗΠΑ κλπ.

Παράλληλα, η υπερπροσφορά νέων χρεογράφων για τη χρηματοδότηση των κρατικών ελλειμμάτων το 2024 θα δυσκολέψει εκ νέου τα πράγματα στα Χρηματιστήρια Μετοχών, τα οποία είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» με τα Ομολογιακά και μένει να φανεί αν τα διεθνή Funds θα «απαιτήσουν» υψηλότερες αποδόσεις για να τα αγοράσουν χρεόγραφα στις δημοπρασίες. Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη, αυτός καλείται να «χωνέψει» την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη κίνηση τύπου “V” των τελευταίων εβδομάδων, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί ολόκληρο το εύρος μέχρι τις 1.200».

Ο μήνας έκλεισε με κέρδη άνω του 6,8% και πλέον μπαίνουμε σε ένα μήνα που οι προσδοκίες για ένα year end rally και ένα δυνατό κλείσιμο έτους, είναι υψηλές.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει οριακές μεταβολές με άνοδο 0,05% στις 1.275,74 μονάδες, με τον τζίρο να χαμηλώνει καθώς οι ξένοι το μεγαλύτερο μέρος των κινήσεών τους το έχουν. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,23% στις 3.105,51 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει κατά 0,79% στις 1.074,17 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ δέχεται κάποιες πιέσεις κυρίως γιατί δεν εμφανίζονται προς ώρας αγοραστές, υποχωρώντας κατά 1,5% στα 6,188 ευρώ, με την Πειραιώς στο -0,92% και τα 3,23 ευρώ, και τη EUrobank στο -0,71%. Ήπια ανοδικά η Alpha στο 0,26% και τα 1,564 ευρώ.

Την αγορά κρατά προς ώρας η μετοχή της ΕΕΕ που ενισχύεται κατά 1,3% στα 25,78 ευρώ, ενώ κέρδη καταγράφουν Aegean, Autohellas και ΕΥΔΑΠ.

Άνοδο που ξεπερνά το 2% για την Ελλάκτωρ, με τον Τιτάν να χτυπά νέα υψηλά στα 19,80 ευρώ. Κέρδη για ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ, ενώ κατοχύρωση κερδών καταγράφειται σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο και ΜΟΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Societe Generale: Η αναβάθμιση από τη Fitch θα οδηγήσει τα ελληνικά ομόλογα σε κορυφαίους δείκτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider