Επιμένουν ανοδικά οι ευρωαγορές μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιμένουν ανοδικά οι ευρωαγορές μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Η νέα αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη επιτείνει το κλίμα αισιοδοξίας στους επενδυτικούς κύκλους.

Τελευταία ενημέρωση 13.42

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται στις συνεδριάσεις της Πέμπτης οι σημαντικότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η νέα αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη επιτείνει το κλίμα αισιοδοξίας στους επενδυτικούς κύκλους, καθώς εκτιμάται πως ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες έχει ολοκληρωθεί.

Πιο αναλυτικά, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο από 2,9% τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση στο 2,7%. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,6%, επίσης χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει κέρδη 0,42% και διαπραγματεύεται στις 461,07 μονάδες, με τον πετρελαϊκό κλάδο να ενισχύεται κατά 1% ενόψει και της προγραμματισμένης συνεδρίασης του OPEC και των συμμάχων του στη Βιέννη. Ο δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύεται οριακά κατά 0,31% στις 4.384,03 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη καταγράφει κέρδη 0,38% στις 16.227 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος κερδίζει 0,41% στις 7.297 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE 100 να σημειώνει άνοδο 0,54% στις 7.463 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, τέλος, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,45% στις 29.821 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει κέρδη 0,32% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 10.095 μονάδων.

Νωρίτερα την Πέμπτη, τα νεότερα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Γαλλία επιβραδύνθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, από 4% τον Οκτώβριο, ενώ το γαλλικό ΑΕΠ κατέγραψε πτώση 0,1% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Μάκρο

Στο 5,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Γερμανία τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το αρμόδιο υπουργείο, καταγράφοντας μικρή αύξηση από το 5,8% του προηγούμενου μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μία μέτρηση στο 5,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 22.000 τον Νοέμβριο, ανεβάζοντας το σύνολο σε περίπου 2,702 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 1,1% κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ισχυρότερη αύξηση κατά 0,4%. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,1%.

Ανοδικά τα ασιατικά χρηματιστήρια

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Πέμπτης, οι κυριότεροι δείκτες στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από το θετικό κλίμα στην αμερικανική αγορά μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο γ' τρίμηνο, εξισορροπώντας τις ανησυχίες που προκάλεσε η συρρίκνωση της επιχειρηματικές δραστηριότητας στην Κίνα για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Πιο αναλυτικά, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,50% στις 33.486 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HSI κέρδισε 0,29% και διαμορφώθηκε στις 17.042 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 3.029 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shenzhen Component υποχώρησε κατά 0,24% στις 9.726 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI ενισχύθηκε κατά 0,61% και έκλεισε στις 2.535 μονάδες, με ώθηση από την διατήρηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας στα ίδια επίπεδα για έβδομη διαδοχική φορά, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 7.087 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider