ΗΠΑ: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης τρίτου τριμήνου - Με ρυθμό 5,2% επιταχύνθηκε το ΑΕΠ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης τρίτου τριμήνου - Με ρυθμό 5,2% επιταχύνθηκε το ΑΕΠ
Η επιτάχυνση ξεπέρασε την αρχική ένδειξη 4,9% και ήταν καλύτερη από την πρόβλεψη 5% από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Με ακόμη πιο ισχυρό ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ από ό,τι είχε ανακοινωθεί κατά το τρίτο τρίμηνο, προϊόν καλύτερων από το αναμενόμενο επιχειρηματικών επενδύσεων και ισχυρότερων κρατικών δαπανών, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν επιταχύνθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,2%, σύμφωνα με τη αναθεωρημένη εκτίμηση του υπουργείου. Η επιτάχυνση ξεπέρασε την αρχική ένδειξη 4,9% και ήταν καλύτερη από την πρόβλεψη 5% από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Κατά κύριο λόγο, η αναθεώρηση προς τα πάνω προήλθε από αυξήσεις στις πάγιες επενδύσεις μη κατοικιών, οι οποίες περιλαμβάνουν εξοπλισμό κατασκευών και πνευματική ιδιοκτησία. Η κατηγορία σημείωσε άνοδο 1,3%, η οποία και πάλι σημείωσε απότομη πτωτική στροφή σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Οι κρατικές δαπάνες συνέβαλαν επίσης στην ενίσχυση της εκτίμησης του τρίτου τριμήνου, σημειώνοντας άνοδο 5,5% για την περίοδο Ιουλίου έως Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν αναθεώρηση προς τα κάτω, αυξάνοντας τώρα μόλις 3,6%, έναντι 4% στην αρχική εκτίμηση.

Υπήρχαν κάποια ανάμεικτα νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε 2,8% για την περίοδο, αναθεωρημένος προς τα κάτω κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, ο σταθμισμένος δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 3,6%, σημειώνοντας ανοδική κίνηση 0,1 ποσοστιαίας μονάδας.

Τα εταιρικά κέρδη επιταχύνθηκαν κατά 4,3% κατά τη διάρκεια της περιόδου, απότομα από κέρδος 0,8% το δεύτερο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2,4% το 2023 στην Ελλάδα και αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα – Τα ατού και οι προκλήσεις

Ισπανία: Περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο

Κομισιόν: Nέες πιέσεις στο οικονομικό κλίμα της Ελλάδας τον Οκτώβριο - Στις 106,4 μονάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider