Χρηματιστήριο: Νέο χτύπημα από τους αγοραστές στις δημοπρασίες - Πάνω από τις 1.270 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Νέο χτύπημα από τους αγοραστές στις δημοπρασίες - Πάνω από τις 1.270 μονάδες
Ανοδικά το ΧΑ με υπέρβαση των 1.270 μονάδων. Κέρδη σε Eurobank, ΕΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Η κατοχύρωση κερδών δεν αφήνει πολλά περιθώρια στις μετοχές να κινηθούν υψηλότερα και δη τις τράπεζες όπου κατα διαστήματα προκύπτει μια ουρά ρευστοποιήσεων, όπως και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους.

Έξω λοιπόν ανεβάζουν ρυθμούς αλλά εδώ συνεχίζονται τα παιχνίδια των traders με πρωτοβουλίες profit taking από βραχυπρόθεσμους και fast money investors που συνεχίζουν να κυριαρχούν σε μια ρηχή αγορά. Παράλληλα, αγνοούνται ακόμη οι θετικές εξελίξεις που αφορούν την οικονομία, το χρέος, τις τράπεζες αλλά και τα ισχυρά αποτελέσματα των εισηγμένων και όσο δε βγαίνουν δυνατά χέρια να τραβήξουν την αγορά, θα εκφράζονται διαδικασίες έντονης συσσώρευσης και κατοχύρωσης κερδών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πέραν αυτών, είναι χαρακτηριστικό το «noise» που θέλουν να δημιουργήσουν πολλάκις οι market makers θέλοντας να διώξουν από την αγορά τους γρήγορους κατεβάζοντας απότομα τον πήχη σε αρκετά χαρτιά και κυρίως στις τράπεζες ενδοσυνεδριακά. Επιπλέον, το σαθρό market making στα παράγωγα καλά κρατεί μιας και σε long αγορά με την ΕΤΕ στο 6,20 κλείσιμο σήμερα (ανοδικά) το συμβόλαιο έκλεισε στα 6,17 ευρώ, ενώ και στη Eurobank που κυνηγά νέα υψηλά επίσης έκλεισε χαμηλότερα...! Συνεπώς τα παιχνίδια όλο αυτών συνεχίζονται, μένει να φανεί μέχρι πότε...! Αύριο είναι και η αναδιάρθωση των δεικτών MSCI όπου αναμένονται εισροές σε ΕΤΕ κατά πάσα πιθανότητα.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, πως τα υψηλά ακόμη discount των ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών και άλλων, αλλά και οι ισχυρές προοπτικές των ίδιων ενισχύουν το ενδιαφέρον των ξένων για τοποθετήσεις.

Οι προοπτικές άλλωστε των ελληνικών τραπεζών είναι άκρως θετικές, καθώς έχουν αφήσει πίσω τους τις δυσκολίες τους παρελθόντος, η κερδοφορία τους καθίστανται βιώσιμη, τα μερίσματα έρχονται και τα discounts έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι υψηλά. Fidelity, BlackRock, Norges, Allianz, Pimco, Capital, Pictet, Wellington, Fiera, GIC, RWC, Power Corporation of Canada, Sumitomo Mitsui Trust και άλλοι, οι οποίοι έχουν θέσεις στην ελληνική αγορά ενώ διαχειρίζονται και αρκετά δισ. για πελάτες βρέθηκαν κεντρικά της Morgan Stanley για να δουν την εξέλιξη του εγχώριου επενδυτικού στόρι στο διήμερο roadshow.

Από την άλλη και στο σκέλος της οικονομίας, ένα βήμα πριν την δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή χρεών της βρίσκεται η Ελλάδα, ακολουθώντας μάλιστα την επικείμενη αναβάθμιση από την Fitch Ratings η οποία αναμένεται την 1η Δεκεμβρίου, με την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών έγκρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο, η χώρα στις 15 Δεκεμβρίου θα αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα 5,3 δισ. ευρώ διακρατικών δανείων (GLF) τα οποία οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης. Αξιωματούχοι του ΥΠΕΘΟ δήλωσαν μάλιστα στο Reuters πως προσβλέπουν σε μία επανάληψη της κίνησης το 2024, στέλνοντας ισχυρό σήμα προς τις αγορές.

Πέρα από τη Wall Street, η Ευρώπη μετά τα ενθαρρυντικά νέα από τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ισπανία, άρχιζε να ζεσταίνει τις μηχανές για ένα year end rally.

Ώθηση πέρα από τον πληθωρισμό δίνει και η πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, με ακόμη πιο ισχυρό ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ από ό,τι είχε ανακοινωθεί κατά το τρίτο τρίμηνο, προϊόν καλύτερων από το αναμενόμενο επιχειρηματικών επενδύσεων και ισχυρότερων κρατικών δαπανών, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν επιταχύνθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,2%, σύμφωνα με τη αναθεωρημένη εκτίμηση του υπουργείου. Η επιτάχυνση ξεπέρασε την αρχική ένδειξη 4,9% και ήταν καλύτερη από την πρόβλεψη 5% από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,51% στις 1.271,20 μονάδες, με τον τζίρο στα 107,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,39% στις 3.096,01 μονάδες. Ανοδικά ο τραπεζικός δείκτης με κέρδη 0,28% στις 1.073,81 μονάδες.

Στις τράπεζες ανοδική εκτόνωση κατέγραψε στις δημοπρασίες η Eurobank με κέρδη 1,11% στα 1,6875 ευρώ, με την ΕΤΕ να γυρνά επίσης στις δημοπρασίες με κέρδη 0,55% στα 6,20 ευρώ έχοντας υψηλό στα 6,22 ευρώ. Πτωτικό γύρισμα για τη Alpha Bank στο -1,65% και τα 1,554 ευρώ. Κέρδη 1,07% για την Πειραιώς στα 3,208 ευρώ. Συνέχισε ανοδικά η Optima στα 7,81 ευρώ.

Από την άλλη, έτρεξε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής με ράλι 3,48% στα 15,47 ευρώ, με τον ΟΤΕ στο 1,15% και τα 13,18 ευρώ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,06% και τα 13,40 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος και για τη Cenergy στο 1,77% και τα 6,90 ευρώ, με τη Lamda στα 6,67 ευρώ. Ανοδικά ΕΕΕ, Aegean, Τιτάν και ΜΟΗ που πάτησε τα 25 ευρώ. Κατοχύρωση κερδών βγήκε σε ΔΕΗ και Μυτιληναίο, ενώ πτωτικά κινήθηκαν ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider