Χρηματιστήριο: Αψιμαχίες στις 1.260 μονάδες με χαμηλό τζίρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αψιμαχίες στις 1.260 μονάδες με χαμηλό τζίρο
Υποχώρησε ο τζίρος λόγω της απουσίας των ξένων επενδυτών. Ετοιμάζουν βαλίτσες για Λονδίνο οι εισηγμένες.

Μεταξύ ήπιων κινήσεων profit taking και επιλεκτικών τοποθετήσεων με ένα ευρύτερο rotation καταγράφηκε και σήμερα στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη να απουσιάζουν εν μέσω Thanksgiving και Black Friday.

Κινήσεις σε στενό εύρος τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, με τη Wall Street να παραμένει ανοιχτή για το μισό της συνεδρίασης σήμερα. Τα σπουδαία λοιπόν από την επόμενη εβδομάδα, με τις αγορές να φουλάρουν και να ανεβάζουν ρυθμούς για την έλευση του Άγιου Βασίλη.

Το ΧΑ από την άλλη, από Δευτέρα ταξιδεύει στο Λονδίνο καθώς θα διεξαχθεί το μεγάλο roadshow της Morgan Stanley με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του οικονομικού του συμβούλου Αλέξη Πατέλη, και τις μεγαλύτερες εισηγμένες της αγοράς.

Συγκεκριμένα, στο City θα «ταξιδέψουν» υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών και των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Viohalco, Motor Oil, TITAN, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola, Mytilineos, Intrakat, HelleniQ Energy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εταιρείες του τομέα ακινήτων (Lamda, Prodea, Noval), η Autohellas, η Intralot, η ΕΥΔΑΠ, η Ideal, η Fourlis κ.α.

Να σημειωθεί πως η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha και σε δεύτερο βαθμό από την ΕΤΕ (22%) αποτέλεσαν τον καλύτερο «κράχτη» για την αγορά ώστε να αναδυθεί το εγχώριο επενδυτικό story φέρνοντας κύμα τοποθετήσεων από τους διεθνείς παίχτες. Μάλιστα, η μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς έχει γυρίσει σε ανοδική και οι καταλύτες είναι σημαντική ώστε να υπάρξει ένα bull run που θα τη φέρει σε νέα ιστορικά υψηλα. Το κλίμα διεθνώς είναι θετικό, τα αποτελέσματα των εισηγμένων ήταν άκρως ικανοποιητικά και η Fitch ακολουθεί την 1η Δεκεμβρίου για μια ακόμη αναβάθμιση.

Από την άλλη, η γιορτή των Ευχαριστιών συνεπάγεται ένα ήσυχο δίημερο, αφού οι αγορές των ΗΠΑ ήταν κλειστές χθες και σήμερα συνεχίζουν σε ένα υποτονικό τέμπο.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, ο ΓΔ έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 0,66%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,69% και ο τραπεζικός κατά 0,20%.

Σήμερα, ο ΓΔ έκλεισε με ήπια πτώση 0,14% στις 1.258,73 μονάδες, με τον τζίρο να χαμηλώνει στα 64,21 εκατ. ευρώ, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,15% στις 3.069,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,03% στις 1.061,89 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, με τη Eurobank να ενισχύεται κατά 0,88% στα 1,6645 ευρώ, την Alpha Bank κατά 0,46% στα 1,537 ευρώ, σπάζοντας στις δημοπρασίες τη ζώνη των 1,53 ευρώ. Από την άλλη στις δημοπρασίες υποχώρησε η Πειραιώς κατά 0,44% με συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Η μετοχή έχει βάλει στο στόχαστρο τα 3,17 ευρώ, διάσπαση των οποίων θα τη φέρει στα 3,21 και σε τροχιά για νέα υψηλά. Η ΕΤΕ από την άλλη μετά από ένα ισχυρό ράλι υοχώρησε σήμερα κατά 0,96% στα 6,178 ευρώ.

Οι πιέσεις συνεχίστηκαν στη Jumbo που υποχώρησε κατά 1,2% στα 24,78 ευρώ, όπως και στον ΟΠΑΠ στο -0,55% και τα 14,50 ευρώ. Απώλειες 0,83% για Τιτάν, -0,32% για ΕΕΕ και -0,17% για Μυτιληναίος. Εντάθηκαν οι πιέσεις σε ΕΧΑΕ (-2,08%), Ελλάκτωρ (-1,32%) και Σαράντη (1,59%).

Μάλιστα η Ελλάκτωρ συνέχισε τα έντονα σκπαμπανεβάσματα.

Τo profit taking σε τράπεζες και blue chips έφερε τοποθετήσεις στα mid caps, με την Profile να καταγράφει ράλι 5,79%, την Κρι Κρι στο 4,42% και την Entersoft στο 2,33%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider