Το Brent υποχωρεί εν αναμονή της απόφασης για την παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Brent υποχωρεί εν αναμονή της απόφασης για την παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ+
Μια νέα άνοδος των τιμών είναι πιθανή αν το μπλοκ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών αποφασίσει νέα μείωση της προσφοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν την Παρασκευή, διευρύνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση, εν μέσω των εικασιών στην αγορά πετρελαίου αναφορικά με το αν ο ΟΠΕΚ+ θα καταλήξει σε συμφωνία για περαιτέρω περικοπές της παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν πτώση κατά 6 σεντς, ή 0,07%, στα 81,36 δολάρια στις 04:00 GMT, μετά την πτώση 0,7% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχώρησε 66 σεντς, ή 0,86%, στα 76,44 δολάρια, από το κλείσιμο της Τετάρτης. Δεν υπήρξαν συναλλαγές για το WTI την Πέμπτη, καθώς ήταν αργία των ΗΠΑ.

Πάντως, όπως αναφέρει το Reuters, οι τιμές τους αναμένεται να σημειώσουν άνοδο, καθώς υπάρχουν προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά για να εξισορροπήσει τις αγορές το 2024.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, μαζί γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, προκάλεσαν έκπληξη στην αγορά πετρελαίου με μια ανακοίνωση την Τετάρτη, ότι θα αναβάλει τη συνεδρίαση του για τέσσερις ημέρες για τις 30 Νοεμβρίου, καθώς υπήρξαν πολλές διαβουλεύσεις εντός του οργανισμού για να βρεθεί συναίνεση για τα επίπεδα παραγωγής.

«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα φαίνεται τώρα να είναι η επέκταση των υφιστάμενων περικοπών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς στην IG με έδρα το Σίδνεϊ.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές της ΑΝΖ ανέφεραν ότι, «οι θεμελιώδεις εξελίξεις ήταν δυσμενείς με την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ».

Παράλληλα, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Κίνας είναι «χλιαρές». Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα μπορούσε να αποδυναμωθεί σε περίπου 4% το πρώτο εξάμηνο του 2024, ύστερα από τα ισχυρά επίπεδα ανάπτυξης μετά την COVID-19 το 2023, καθώς η κρίση στον τομέα των ακινήτων της χώρας επιβαρύνει τη χρήση ντίζελ.

Τέλος, η αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να παραμείνει ισχυρή με τη βραζιλιάνικη κρατική ενεργειακή εταιρεία Petrobras να σχεδιάζει να επενδύσει 102 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για να αυξήσει την παραγωγή σε 3,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (boepd) έως το 2028 από 2,8 εκατομμύρια boepd το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Σε κρίση οι υποδομές ενέργειας ενόψει ενός κύματος ρωσικών επιθέσεων

Γαλλία: Στην Κίνα η ΥΠΕΞ Κολονά για υπογραφή διμερών συμφωνιών συνεργασίας

Υπεράκτια αιολικά: Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για πιλοτικά πλωτά πάρκα – Σε μία 3ετία οι διαγωνισμοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider