Πάνω από τις 1.250 μονάδες το Χρηματιστήριο - Απορροφάται η προσφορά στην ΕΤΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από τις 1.250 μονάδες το Χρηματιστήριο - Απορροφάται η προσφορά στην ΕΤΕ
Τραβάει άνετα την προσφορά η ΕΤΕ. Πάνω από τις 1.250 μονάδες ο ΓΔ.

Τελ. ενημέρωση 14:40

Με την Εθνική να μονοπωλεί και χθες τα βλέμματα εν μέσω πωλήσεων που βγήκαν από ξένους που αγόρασαν στη δημόσια προσφορά του ΤΧΣ στα 5,30 ευρώ και την αναδιάρθωση των δεικτών FTSE και MSCI για την ΕΤΕ να φέρνει εισροές, ολοκληρώθηκε η χθεσινή πτωτική συνεδρίαση. Η αγορά πιέστηκε λόγω ΕΤΕ με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 379,6 εκατ. ευρώ, με την Εθνική να κάνει τα 288,4 εκατ. ευρώ, με την υπολοιπη αγορά πλην τραπεζών να κάνει γύρω στα 60 εκατ. ευρω.

Άρα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αφού ολοκληρωθούν και οι κινήσεις από τους Έλληνες θεσμικούς που αγόρασαν ΕΤΕ καθώς θα έχουν διαθέσιμες τις μετοχές τους σήμερα στα χαρτοφυλάκια. Πιθανώς να χρειαστεί μια αποφόρτιση στις τράπεζες και δη στην ΕΤΕ καθώς οι ταλαντωτές έχουν χτυπήσει κόκκινο, προτού κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, όπως αναφέρουν και χρηματιστηριακοί παράγοντες. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να πετάξουν τους fast money investors και να αναλάβουν οι πιο long term επενδυτές. Την αγορά κράτησαν και διέσωσαν ουσιαστικά η Coca Cola με μίνι ράλι έχοντας πιεστεί αρκετά το τελευταίο διάστημα, όπως και ο ΟΤΕ.

Παράλληλα, οι εισηγμένες συνεχίζουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα με τον ΟΠΑΠ, τη ΜΟΗ και τη Fourlis να ξεχωρίζουν.

Για τον ΟΠΑΠ, στα €1.506,5 εκατ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) στο εννεάμηνο του 2023, αυξημένα κατά 7,8% σε ετήσια βάση, ενώ για την ίδια περίοδο, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 307,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,7% σε ετήσια βάση. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη ασυνήθιστη μεταβλητότητα στην αγορά αθλητικού στοιχηματισμού σε διεθνές επίπεδο σε συνδυασμό με την επίδραση εγχώριων έκτακτων γεγονότων, η Εταιρεία προβλέπει επαναλαμβανόμενα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) στο εύρος των €720 - 740 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, στα 9,97 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το 9μηνο ο κύκλος εργασιών της Motor Oil, σε επίπεδο Ομίλου, από 12,66 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Σε ανάλογο μήκος κινήθηκε και η κερδοφορία, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 716,6 εκατ., από 1,007 δισ. πέρυσι. Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου 2023 αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή, έναντι του καταβλητέου μερίσματος της χρήσης 2023. Η καταβολή του προσωρινού μερίσματος για τη χρήση 2023, θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου 2023.

Παράλληλα, σημαντική αύξηση κατά 15% σημείωσαν οι πωλήσεις του Ομίλου Fourlis, κατά το εννεάμηνο του ’23 έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ αξιοσημείωτη αύξηση κατέγραψαν και τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA (OPR) κατά 29,1% φτάνοντας τα €31,5 εκ. έναντι €24,4 εκ.

Τεχνικά, όπως αναφέρει η Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «βραχυπρόθεσμα πιάσαμε τον στόχο που είχαμε θέσει στην ζώνη του 1.265 στον ΓΔ με το επίπεδο να χρειάζεται προσοχή στην παρούσα μιας και δεν ξέρουμε αν μπορεί να τα καταφέρει με την πρώτη δοκιμή. Από την άλλη κοιτώντας τα εβδομαδιαία έχουμε τους ταλαντωτές μας σε πολύ καλό επίπεδο για το επόμενο διάστημα αν η αγορά συνεχίσει με τον τραπεζικό ήδη να έχει δώσει σήματα σε εβδομάδα τόσο σε τιμές όσο και σε ταλάντωση. Άλλωστε απέχει και λίγο από τα προηγούμενα υψηλά».

Παράλληλα, με τη συμμετοχή 37 εταιρειών, μαζί με την BANK of CYPRUS, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μέλη της ελίτ της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, και παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει το πρωί της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου το διήμερο roadshow του που διοργανώνουν η EXAE και η Morgan Stanley στο Λονδίνο.

Στο City θα «ταξιδέψουν» υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, των τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Viohalco, Motor Oil, TITAN, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola, Mytilineos, Intrakat, HelleniQ Energy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εταιρείες του τομέα ακινήτων (Lamda, Prodea, Noval), η Autohellas, η Intralot, η ΕΥΔΑΠ, η Ideal, η Fourlis κ.α.

Στα διεθνή τα βλέμματα στρέφονται στο πως θα κινηθεί η μετοχή της Nvidia. Ο γίγαντας παραγωγών τσιπ ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα έσοδα (18,1 δισ. δολάρια έναντι 16,1 δισ. που αναμένονταν), με έσοδα υψηλότερα από τα αναμενόμενα σε data centers, gaming, επαγγελματική οπτικοποίηση. Ωστόσο, η μετοχή υποχώρησε στο after-market trading (-1,5%), ακόμη και καθώς οι προβλέψεις για τις πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου ήταν επίσης υψηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς, που έχουν ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό για μια μετοχή που είναι έχει εξοξτευθεί κατά 240% από τις αρχές του έτους.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,83% στις 1.252,51 μονάδες, με τον τζίρο κοντά στα 100 εκατ. ευρώ περίπου με 58,62 εκατ. ευρώ να έχουν γίνει στην ΕΤΕ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,74% στις 3.057,23 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,14% στις 1,052,01 μονάδες.

Στις τράπεζες η ΕΤΕ τραβάει άνετα την προσφορά που προκύπτει υποχωρώντας κατά 1,21% στα 6,1214 ευρώ με την Πειραιώς στο 2,18% και τα 3,096 ευρώ, και την Alpha Bank στο 1,5125 ευρώ. Κέρδη 0,12% για τη Eurobank.

Ανοδικά συνεχίζουν Μυτιληναίος, ΕΕΕ και ΟΤΕ με τη ΜΟΗ να υπεραποδίδει με κέρδη 4,46% στα 23,40 ευρώ. Ανοδικά Aegean αλλά και για η Jumbo στο 1,16% με τη ΔΕΗ στο 1,98% κι τα 10,31 ευρώ.

Κέρδη για Ελλάκτωρ, Lamda και ΕΥΔΑΠ, ενώ πτωτικά κινούνται Viohalco και ΕΛΧΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι «37» που «ταξιδεύουν» στο Λονδίνο για το road show των Morgan Stanley, ΕΧΑΕ – Το «μικροσκόπιο» των funds

ΟΠΑΠ: Αύξηση 7,7% στα καθαρά κέρδη στο 9μηνο - Στα 307 εκατ. ευρώ

Motor Oil: Στα 716,6 εκατ. τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο - Διανομή προμερίσματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider