Δυναμικό comeback των αγοραστών στο Χρηματιστήριο - Καταλύτης η Εθνική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυναμικό comeback των αγοραστών στο Χρηματιστήριο - Καταλύτης η Εθνική
Ισχυρό το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων χαρτοφυλακίων για την ΕΤΕ. Κρίσιμες ανακοινώσεις στις ΗΠΑ για πληθωρισμό.

Τελ. ενημέρωση 13:05

Με τα βλέμματα στραμμένα στο placement της Εθνικής, αλλά και στην πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, σε δεύτερο χρόνο, κινείται το Χρηματιστήριο σήμερα, που μετά από αρκετό καιρό αρχίζει να βγάζει μια δυναμική και έναν αέρα αισιοδοξίας.

Όπως αναφέρει το insider.gr το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Εθνική προμηνύεται εξαιρετικά ισχυρό, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιη η διάθεση και του επιπλέον 1,99% των μετοχών της Τράπεζας (συνολικό ποσοστό προς διάθεση 21,99%) που υπάρχει ως περιθώριο βάσει του Ενημερωτικού Δελτίου. Επιπρόσθετα, η αγορά εκτιμά ότι η ζήτηση για τις μετοχές της ΕΤΕ θα καλυφθεί ήδη από την πρώτη μέρα. Αυτό, ωστόσο, δεν θα σημάνει και το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, το οποίο θα κλείσει ταυτόχρονα για διεθνή και ελληνική δημόσια προσφορά μεθαύριο Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, καθορίζοντας την τελική τιμή διάθεσης και την κατανομή των μετοχών στους νέους μετόχους.

Μετά τις διεθνείς επαφές της συμβούλου Goldman Sachs, οι οποίες έχουν αναδείξει ζωηρό ενδιαφέρον από 20 – 22 μεγάλα funds , πληροφορίες αναφέρουν ότι o CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, πραγματοποίησε χθες οργανωμένες συναντήσεις με κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, μεταξύ των οποίων οι Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Περιστέρης, Ευτύχης Βασιλάκης, Γιάννης Αλαφούζος, Αντώνης Κομνηνός, μέλη της οικογένειας Μαρτίνου κ.ά., προκειμένου να τους παρουσιάσει τις προοπτικές της ΕΤΕ.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί υποστηρίζουν πως υπήρξαν ρευστοποιήσεις σε άλλα blue chips, ώστε να υπάρξουν τοποθετήσεις στα βιβλία της ΕΤΕ, κάτι που δε προκρίνεται σαν σενάριο ειδικά από την πλευρά των ξένων αλλά και της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας. Όπως έχει αναφέρει πολλάκις το insider.gr το ΧΑ κινείται από market making, insider trading και front running, άρα το να πιέστηκαν άλλα χαρτιά για το placement της ΕΤΕ δεν έχει και πολύ μεγάλη βάση. Αν η αγορά στηρίζονταν σε άλλα επενδυτικά κεφάλαια με άλλον ορίζοντα προφανώς θα ήταν διαφορετική η εικόνα στο ταμπλό.

Ως προς το ΧΑ, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance «τεχνικά η κατάσταση δεν είναι απλή και ο τζίρος δεν βοηθάει καθόλου. Ουσιαστικά φαίνεται να έχουμε μπει σε ένα trading range χωρίς ουσιαστική τάση. Όλα δείχνουν ότι χρειάζεται και άλλος χρόνος για να δούμε μία μεγαλύτερη τάση στην αγορά. Οι περισσότεροι τίτλοι συνεχίζουν να είναι Long με τα stop σχετικά κοντά. Το θέμα είναι ότι οι ταλαντωτές μας σε ημερήσια προβληματίζουν και μας δείχνουν ότι χρειάζεται προσοχή. Αντιθέτως αν δούμε τα εβδομαδιαία γραφήματα είναι και χαμηλά επίπεδα χωρίς ακόμα να μας έχουν δώσει θετικά εναύσματα για σημαντική τάση. Στο ΓΔ η ζώνη του 1.260 είναι κύρια αντίσταση και χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλουμε να δούμε μεγαλύτερη τάση.

«Αντίστοιχα στο 1.185 επίπεδο είναι ο 200αρης μας με το stop ακόμα να βρίσκεται στο 1.167. Ο ΟΤΕ που έχει και μεγάλη βαρύτητα έχει κάνει ότι μπορεί για να προβληματίσει τον ΓΔ. Όλα δείχνουν ότι μέχρι να δούμε τα τραπεζικά πακέτα η αγορά θα συνεχίζει να είναι ατασική και με μικρές κινήσεις.»

«Ο ταλαντωτής μας προϊδεάζει ότι η αγορά έχει μπει σε διαδικασία διόρθωσης τιμών ή χρόνου. Το 1.200 κάνει προσπάθεια να δώσει αντίδραση με το 1.183 να είναι επόμενη στήριξη. Όσο συντηρείται το Long μία προσπάθεια στο 1255 έχει όλες τις πιθανότητες. Όλα δείχνουν ότι χρειάζεται και άλλος χρόνος για την αγορά για να αποκτήσει τάση με τους τζίρους να δείχνουν ότι περιμένουν την λύση του τραπεζικού γρίφου με την ολοκλήρωση των πακέτων».

Στα διεθνή βέβαια ο πληθωρισμός και οι χειρισμοί της Fed συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο. Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θέτουν 30% πιθανότητες για μια νέα αύξηση των επιτοκίων μέχρι τον Ιανουάριο και είναι η πρώτη φορά που είναι τόσο υψηλά από πριν από την ανακοίνωση των αδύναμων θέσεων εργασίας στις 3 Νοεμβρίου, αφού στη συνέχεια έπεσε έως και 9% εντός της ημέρας μετά από αυτήν την ανακοίνωση.

Για τη Fed, η επόμενη κίνησή τους θα εξαρτηθεί φυσικά από τη σημερινή ανακοίνωση του πληθωρισμού. Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank βλέπουν τον επίσημο πληθωρισμό να υποχωρεί στο +0,14% λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά ο δομικός θα σημειώσει άνοδο στο +0,39%, το οποίο θα ήταν υψηλό 5 μηνών εάν τελικώς γίνει. Με τη σειρά του, αυτό θα οδηγούσε τον επίσημο πληθωρισμό στο 3,3%, αλλά ο δομικός θα αυξάνονταν κατά ένα δέκατο στο 4,2%. Εάν λοιπόν οι προβλέψεις αποδειχθούν σωστές, θα είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο ο δομικος ΔΤΚ κινείται στο +0,3% ή περισσότερο.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η πολύ θετική έκβαση σε ΕΤΕ θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης για όλη την αγορά και την εξωστρέφεια αυτής. Ο ΓΔ ενισχύεται σήμερα κατά 1,59% στις 1.224,67 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 41 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 2,03% στις 2.982,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτη υπεραποδίδει με κέρδη 3,97% στις 995,56 μονάδες.

Αρχίζουν να ρολάρουν σταδιακά χαρτιά όπως η Μυτιληναίος, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ καθώς στις πρώτες υπήρξαν ρευστοποιήσεις τις προηγούμενες ημέρες που δημιούργησαν ωστόσο άκρως ελκυστικά σημεία εισόδου.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς ενισχύεται κατά 5,58% στα 2,988 ευρώ, η ΕΤΕ στο 3,25% και τα 5,66 ευρώ, με την ΕΥΡΩΒ στο 3,33% και τα 1,5495 ευρώ και την Alpha στο 4,45%.

Ισχυρή άνοδος για ΜΟΗ στο 3,83% και τα 22,78 ευρώ αλλά και για Aegean στο 2,12% και τα 11,58 ευρώ. Κέρδη 1,16% για Μυτιληναίο στα 34,90 ευρώ, που θέλει και δείχνει ικανός να επιστρέψει στα υψηλά.

Ισχυρά κέρδη επίσης για ΕΛΠΕ στο 2,93% και τα 7,72 ευρώ, αλλά και για ΕΧΑΕ, Cenergy και ElvalHalcor.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν, ΑΒΑΞ, Alumil, Entersoft και Fourlis.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Καλύφθηκε στο πρώτο 20λεπτο το 1 δισ. «βιβλίο» πώλησης μετοχών – Τα 4+1 ατού που προσελκύουν τους επενδυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider