Wall Street: Μεικτή εικόνα στην «σκιά» της Moody’s

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Μεικτή εικόνα στην «σκιά» της Moody’s
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,19% στις 34.347 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,04% στις 4.413 μονάδες και ο Nasdaq υποχωρεί 0,13% στις 13.779 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 22:45

Έντονη μεταβλητότητα παρατηρείται στη Wall Street τη Δευτέρα αφού η Moody's υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου των ΗΠΑ σε «αρνητική» –από «σταθερή» το Σάββατο. Ο Dow Jones ενισχύεται 0,19% στις 34.347 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,04% στις 4.413 μονάδες και ο Nasdaq υποχωρεί 0,13% στις 13.779 μονάδες.

Στα ταμπλό, η μετοχή της Boeing κάνει άλμα άνω από 4% μετά την ανακοίνωση της Emirates για παραγγελία 95 αεροσκαφών, έναντι 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Η συνεχιζόμενη πολιτική πόλωση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ εγείρει τον κίνδυνο η μια κυβέρνηση μετά την άλλη να μην είναι σε θέση να διαμορφώσει συναίνεση επί δημοσιονομικού σχεδίου για την επιβράδυνση της μείωσης της δυνατότητας δανεισμού», προειδοποίησε στην ανακοίνωσή της Moody’s.

Η Moody’s είναι ο τελευταίος από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης ο οποίος διατηρεί πάντα το αξιόχρεο των ΗΠΑ στο κορυφαίο επίπεδο. Ο Fitch το υποβάθμισε από το τριπλό A στο AA+ τον Αύγουστο, ακολουθώντας τον S&P Global, που το είχε υποβαθμίσει στο AA+ το 2011. Μολονότι υποβάθμισε την προοπτική του –κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως είναι πιθανή η υποβάθμισή του μεσοπρόθεσμα–, ο οίκος επαναβεβαίωσε πως διατηρεί για την ώρα το αξιόχρεο των ΗΠΑ στο τριπλό Α, υπενθυμίζοντας το ισχυρό οικονομικό και πιστωτικό προφίλ τους και «την αποτελεσματικότητα της νομισματικής και μακροοικονομικής πολιτικής» της Ουάσιγκτον.

Οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν τη Δευτέρα με το 10ετές αμερικανικό να κερδίζει μονάδες βάσης στο 4,686%. Αν και υπάρχει «μηδενικός κίνδυνος αθέτησης του χρέους των ΗΠΑ», η υποβάθμιση παραμένει σημαντική για τον αντίκτυπό της στην ελκυστικότητα του χρέους για τους ξένους επενδυτές, υπογραμμίζει ο Τζέι Χάτφιλντ, Διευθύνων Σύμβουλος της Infrastructure Capital Management.

Μάκρο

Στα «μάκρο» της ημέρας, στα 67 δισ. δολάρια μειώθηκε τον Οκτώβριο το δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών της ισχυρότερης οικονομίας στον πλανήτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μικρότερη μείωση στα 70 δισ. δολάρια. Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό τον αντίστοιχο μήνα του 2022 είχε διαμορφωθεί στα 88 δισ. δολάρια. Τα έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν τον προηγούμενο μήνα στα 403 δισ. δολάρια, ενώ οι δαπάνες ανήλθαν τον Οκτώβριο στα 470 δισ. δολάρια, από 406 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί καταναλωτές έκαναν «διάλειμμα» από τις δαπάνες τον Οκτώβριο, καθώς οι λιανικές πωλήσεις, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και των καυσίμων, υποχώρησαν κατά 0,08%. Σύμφωνα με τα κοινά στοιχεία των CNBC και NRF, εξαιρώντας και τις δαπάνες για εστιατόρια, παράλληλα, ο σχετικός δείκτης περιορίστηκε κατά 0,03%, στην πρώτη κάμψη έπειτα από αρκετούς μήνες -δείγμα των επιπτώσεων της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στις καταναλωτικές δαπάνες. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν μια οριακή μείωση σε μηνιαίο επίπεδο, κάτι το οποίο αναμενόταν από την πλειοψηφία των αναλυτών της Wall Street. Σε ετήσιο επίπεδο, πάντως, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,6%. Η μεγαλύτερη αδυναμία καταγράφηκε στις πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και ειδών σπιτιού. Αντίθετα, τις καλύτερες επιδόσεις εμφάνισαν τα αθλητικά είδη, όπως και τα προϊόντα υγιεινής και προσωπικής φροντίδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mega deal 3,1 δισ. δολαρίων της CPLP του Μαρινάκη για 11 πλοία LNG

Mermeren Kombinat: Επιτυχής η δημόσια προσφορά από την Παυλίδης ΑΕ

Bloomberg για αποεπένδυση ΤΧΣ από Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα: Eπιστροφή στην κανονικότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider