Πάρτι αγοραστών στην Wall Street: Στο μεγαλύτερο κερδοφόρο σερί από το 2021 οι S&P 500 και Nasdaq

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάρτι αγοραστών στην Wall Street: Στο μεγαλύτερο κερδοφόρο σερί από το 2021 οι S&P 500 και Nasdaq
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,17% στις 34.152 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,28% στις 4.378 μονάδες και ο Νasdaq ισχυροποιήθηκε 0,90% στις 13.639 μονάδες.

Το ξέφρενο ράλι που έχει στηθεί στην Wall Street από την περασμένη εβδομάδα... καλά κρατεί, με τους 3 κρίσιμους χρηματιστηριακούς δείκτες να «ντύνονται» στα «πράσινα» για ακόμη μια συνεδρίαση και τις ορέξεις των αγοραστών να ανοίγουν και τον Νοέμβριο να υποστηρίζει τη φήμη του ως... μήνας κερδών.

Αναλυτικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,17% στις 34.152 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,28% στις 4.378 μονάδες και ο Νasdaq ισχυροποιήθηκε 0,90% στις 13.639 μονάδες. Ο S&P 500 είναι κοντά στο μεγαλύτερο σερί κερδών του εδώ και περίπου δύο χρόνια. Ειδικότερα, με το «πράσινο»... «7x7» για πρώτη φορά μετά το 8ήμερο ράλι του από τον Νοέμβριο του 2021. Από την πλευρά του, ο Dow Jones διανύει την καλύτερη περίοδό του από τον Ιούλιο του φετινού έτους με το κερδοφόρο διαδοχικό σερί 7 ημερών, ενώ το ανοδικό συναπτό «8x8» για τον Nasdaq είναι η καλύτερη επίδοσή του εδώ και 2 χρόνια. Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ο Dow να έχει ανέβει 3,4%, ενώ ο S&P και ο Nasdaq ενισχύονται 4,5% και 6,3%, αντίστοιχα.

Οι μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκαν σημαντικά καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις υποχώρησαν, με το 10ετές να διαπραγματεύεται τελευταία περίπου 9 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 4,573%. Μεταξύ των σημερινών κερδισμένων, συμπεριλαμβάνονται οι Big Tech, όπως οι Microsoft, Apple και Amazon, με άνοδο τουλάχιστον 1% έκαστη. Οι μετοχές chip, Advanced Micro Devices, Broadcom και Intel έκαναν άλμα σχεδόν 2% η κάθε μια.

«Καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται χαμηλότερα, τείνουμε να έχουμε μεγαλύτερη ανάκαμψη στα αναπτυσσόμενα τμήματα της αγοράς», δήλωσε η Μόνα Μαχατζάν, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στο Edward Jones, προσθέτοντας ότι η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου μπορεί επίσης να προσφέρει ώθηση στις μετοχές. «Υπάρχει κάποια δυναμική μετά την περασμένη εβδομάδα, υπάρχει κάποια συνέχεια. Δεν βλέπουμε όμως ακόμη κανένα πραγματικό... profit taking, σε ορισμένα από τα κέρδη που έχουμε δει τις τελευταίες έξι ημέρες» πρόσθεσε.

Παραμένοντας στα ταμπλό, η Datadog εκτινάχθηκε 29% σε μια από τις καλύτερες μέρες της, κοντά σε ιστορικό ρεκόρ, αφού τα τριμηνιαία της αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, με ισχυρό guidance για τη συνέχεια, ενώ και η Uber βρέθηκε στο +3%, παρόλο που τα κέρδη γ' τριμήνου ήταν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Μάκρο

Στα «μάκρο» της ημέρας, αύξηση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της ισχυρότερης οικονομίας στον πλανήτη διευρύνθηκε στα 61,5 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο από 58,7 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στα 60,2 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 2,7% στα 322,7 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2,2% στα 261,1 δισ. δολάρια. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε πως η αύξηση του ελλείμματος του Σεπτεμβρίου αντανακλά τη διεύρυνση του ελλείμματος αγαθών και τη μείωση του πλεονάσματος των υπηρεσιών.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Στο επιχειρηματικό πεδίο, αίτηση προστασίας πτώχευσης στο κεφάλαιο 11 στο Νιου Τζέρσεϊ κατέθεσε η WeWork, κολοσσός στην αγορά των κοινόχρηστων χώρων γραφείων, με κεφαλαιοποίηση που έφτασε στα 47 δισ. δολάρια μέσα στην πανδημία, έπειτα από μια δεκαετία οικονομικών αναταραχών και στον απόηχο αδυναμίας καταβολής τόκων σε ομολογιούχους. Σε ανακοίνωσή της, η WeWork ανέφερε ότι έχει συνάψει συμφωνία αναδιάρθρωσης με δανειστές που κατέχουν περίπου το 93% των εγγυημένων ομολογιών της, για να «μειώσει δραστικά» το χρέος της. Επίσης, η αίτηση πτώχευσης περιορίζεται στις τοποθεσίες της WeWork στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ οι υπόλοιπες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Η WeWork ιδρύθηκε το 2010 στη Νέα Υόρκη από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Άνταμ Νιούμαν, ο οποίος υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας έως ότου εκδιώχθηκε εννέα χρόνια αργότερα. Η WeWork έκανε χρηματιστηριακό ντεμπούτο μέσω SPAC το 2021, αλλά έκτοτε απώλεσε το 98% της αξίας της.

Κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη αλλά και τα έσοδα της Uber στο γ' τρίμηνο, ωστόσο το guidance για το τελευταίο τρίμηνο του έτους διασώζει την μετοχή της εταιρείας, η οποία ενισχύεται σχεδόν 2,5% στις προσυνεδριακές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Ειδικότερα, η Uber ανέφερε κέρδη 221 εκατ. δολαρίων ή 0,10 δολαρίων/μετοχή, τη στιγμή που οι αναλυτές σε έρευνα της LSEG (πρώην Refinitiv) ανέμεναν κέρδη 0,12 δολαρίων/μετοχή. Σημειώνεται πως στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, η εταιρεία ride hailing είχε αναφέρει ζημιές 1,2 δισ. δολαρίων ή 0,61 δολαρίων/μετοχή. Παράλληλα, τα έσοδα της Uber ανήλθαν στα 9,29 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από την εκτίμηση τρων αναλυτών για έσοδα 9,52 δισ. δολαρίων. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, ο τζίρος της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 11% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2022. Αναφορικά με την πορεία του δ' τριμήνου, η αμερικανική εταιρεία αναμένει κέρδη μεταξύ 1,18 δισ. και 1,24 δισ. δολαρίων, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 1,15 δισ. δολαρίων. Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις διαμορφώνεται και η πρόβλεψη για τον συνολικό τζίρο των δραστηριοτήτων της εταιρείας στο δ' τρίμηνο, καθώς η Uber αναμένει έσοδα μεταξύ 36,5 και 37,5 δισ. δολαρίων, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν τζίρο 36,31 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου.

Εμπορεύματα

Οι τιμές του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ διολίσθησαν την Τρίτη κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι για να αγγίξουν χαμηλό σχεδόν τετράμηνου (όπως και το Brent), καθώς τα αδύναμα παγκόσμια οικονομικά στοιχεία επισκίασαν τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μην... ελκύονται από τον «μαύρο χρυσό». Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχώρησε 3,74%, στα 77,80 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent αποδυναμώθηκε 3,62% στα 82,10 δολ. Tόσο το WTI όσο και το Brent, η πτώση συνιστά χαμηλό από τον Ιούλιο. Παράλληλα, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου του Πεκίνου αυξήθηκαν σε όγκο και αξία τον Οκτώβριο, αλλά οι συνολικές εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, υποδηλώνοντας μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.

Ο χρυσός κατρακύλησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων την Τρίτη, η «έλξη» του ως ασφαλές καταφύγιο που προκλήθηκε από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή άρχισε να... ξεθωριάζει, με τα βλέμματα της αγοράς να στρέφονται στις δηλώσεις στελεχών της Fed για τα επιτόκια, ενώ και το παλλάδιο διολίσθησε σε χαμηλό πενταετίας. Ειδικότερα, η τιμή σποτ του χρυσού υποχώρησε 0,75% στα 1.962,771 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου απώλεσε 0,97% στα 1.969,40 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι «βούτηξε» 2,38% στα 22,482 δολάρια. Το παλλάδιο, εν τω μεταξύ, έπεσε 4,43% στα 1.057,4949 δολάρια. Νωρίτερα στη συνεδρίαση, οι τιμές αποδυναμώθηκαν έως και 5,1% σε χαμηλό πενταετίας. Τέλος, η πλατίνα υποχώρησε 1,61% στα 890,2109 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Φρέναρε» η θετική δυναμική στις ευρωαγορές - Νέος γύρος απωλειών

Απώλειες στο Χρηματιστήριο - Στα χαμηλά ημέρας οι τράπεζες

Η σιωπηρή «στροφή» στην οικονομική πολιτική έχει αρχίσει και στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider