Χρηματιστήριο: Τράπεζες και deals ενισχύουν την ανοδική κίνηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Τράπεζες και deals ενισχύουν την ανοδική κίνηση
Στη γραμμή του ράλι της Wall Street καλείται να ευθυγραμμιστεί το Χρηματιστήριο.

Τελ. ενημέρωση 10:55

Στη γραμμή του ράλι της Wall Street καλείται να ευθυγραμμιστεί το Χρηματιστήριο, με την εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης να προϊδεάζει για περαιτέρω θετικές εξελίξεις.

Το ταμπλό της «Μέκκας των Αγορών» πρασίνισε εκ νέου χθες και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, με τον S&P 500 να κλείνει με άνοδο 1,89% συμπληρώντας ένα σερί τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων, ενώ με πολύ υψηλή ορμή συνέχισε και ο Nasdaq με 4,52% σε πέντε συνεδριάσεις. Ισχυρό ράλι καταγράφουν και τα ομόλογα με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να υποχωρεί από το 4,933% στις 31 Οκτωβρίου, στο 4,663% σήμερα.

Την ίδια στιγμή αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα short squeeze, με τους short να σπεύδουν να κλείσουν θέσεις και να γυρίσουν ελαφρώς σε long βλέποντας και την τάση να δυναμώνει. Τα αποτελέσματα της Apple ευθυγραμμίστηκαν ως επί το πλείστον με τις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά έδειξαν μια περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα δ' τριμήνου χρήσης που ανακοίνωσε η Apple, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 22,96 δισ. δολ. ή 1,46 δολ ανά μετοχή, έναντι 20,72 δισ. δολ. ή 1,29 δολ. ανά μετοχή το προηγούμενο έτος. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών τα έθεταν σε 1,39 δολ. ανά μετοχή. Σήμερα ανακοινώνονται τα αμερικανικά payrolls που θα δώσουν κατεύθυνση στις αγορές.

Στα δικά μας ωστόσο τα βλέμματα στρέφοντας στις τράπεζες.

Ενισχυμένη δυναμική τόσο σε κερδοφορία όσο και σε κεφαλαιακή επάρκεια δείχνουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου του Ομίλου Alpha Bank, με τα Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους σχεδόν να διπλασιάζονται (+91,7%) σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2022 και να ανέρχονται στα 564,7 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα της ισχυρής κερδοφορίας που παρουσίασε ο Όμιλος, ο Δείκτης Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) διαμορφώθηκε στο 13,9% στο γ’ τρίμηνο και στο 12,8% στο εννεάμηνο, ενώ οι βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις της Τράπεζας οδήγησαν σε περαιτέρω αναβάθμιση του στόχου κερδοφορίας για το 2023 σε πάνω από 11,5% (από >11% τον Αύγουστο).

Από την άλλη και για την Τράπεζα Πειραιώς, το τρίτο τρίμηνο σηματοδοτεί ένα ακόμα ισχυρό τρίμηνο ποιοτικής κερδοφορίας, με άνοδο 17% τριμηνιαίως, με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,21 και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) 17,6%. Κατά το 9μηνο 2023 τα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε €0,55 με RoaTBV 15,4%, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για το έτος 2023. Επιπλέον, καταγράφηκε καθαρή πιστωτική επέκταση €0,8 δισ. το 9μηνο, με θετική συνεισφορά από τη δυναμική απορρόφηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει χρηματοδοτήσει περίπου 50 ελληνικές επιχειρήσεις ως τώρα, εκ των οποίων τα 2/3 μικρές και μεσαίες.

Παράλληλα, αναθέρμανση του ενδιαφέροντος προκαλούν και τα ντιλς με τη ΔΕΗ να ανακοινώνει ότι υπέγραψε συμφωνία με την Currys για την εξαγορά της Κωτσόβολος έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης €200 εκατ., χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16.

Επιστρέφοντας λοιπόν στο ταμπλό, το ΧΑ φαίνεται να αρχίζει να βρίσκει δύναμη και τζίρο για να κινηθεί προς τις 1.240, που θα δώσει τάση και φέρει μεγαλύτερες εισροές στην αγορά. Η διατήρηση της πλαγιοανοδικής κίνησης ήταν μεν κάτι θετικό και κυρίως τα αμυντικά χαρακτηριστικά που έβγαλε η αγορά το προηγούμενο διάστημα, αλλά σίγουρα οι αγοραστές θα πρέπει να πάρουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, στηριζόμενοι στα εγχώρια θεμελιώδη και στις προοπτικές της οικονομίας.

Αυτό λοιπόν που έθετε ως επιτακτική ανάγκη το insider.gr, για το πως το ΧΑ θα βγει από το το πλαγιοανογικο σπιράλ έγινε σήμερα, με σήμα και από τις διεθνείς αγορές. Νέα κεφάλαια φαίνεται να μπαίνουν στην αγορά και να ενεργοποιούνται ισχυρά χέρια που θα στείλουν αρκετά υψηλότερα την αγορά. Επίσης αν όλα τα roadshows που πραγματοποιούνται προσφέρουν κάποια στιγμή φρεσκάδα στην αγορά θα την επαναφέρουν σε μια θέσης υπεραπόδοσης έναντι των ξένων.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,98% στις 1.231,93 μονάδες, με τον τζίρο στα 9,61 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 1% στις 3.011,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 1,26% στις 991,55 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς ενισχύεται κατά 2,4% στα 2,99 ευρώ, με την Alpha Bank στο 1,14% και τα 1,4695 ευρώ. Κέρδη 1,59% για την ΕΤΕ και 0,82% για την ΕΥΡΩΒ.

Ισχυρή άνοδο και πάτημα στα 10 ευρώ για τη ΔΕΗ μετά το ντιλ με Κωτσόβολο, ενώ κέρδη άνω του 1% καταγράφουν ΕΛΠΕ, ΕΕΕ και Cenergy.

Στο 0,33% και τα 36,38 ευρώ βρίσκεται η Μυτιληναίος με τον ΟΤΕ στο 1,46% και τα 13,91 ευρώ. Κέρδη 1,8% για Jumbo 1,10% για Aegean στα 11 ευρώ και 1,64% για την Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Ισχυρό τρίμηνο κερδοφορίας, άνοδος 17%

Alpha Bank: Καθαρά Κέρδη €490,7 εκατ. στο 9μηνο, αυξημένα κατά 59% σε σχέση με το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider